Ogromna crna mrlja uočena iz svemira: Što se događa?

Ogromna crna mrlja koja prelazi prema Sjedinjenih američkih država je uočena iz svemira prilikom pomrčine Sunca. Što se zapravo događa?

Promatrači diljem Sjedinjenih Američkih Država imali su ovog vikenda priliku svjedočiti rijetkom prirodnom spektaklu – prstenastoj pomrčini Sunca.

Dok su mnogi gledali s Zemlje i promatrali trenutke djelomičnog zatamnjenja, NASA-in Svemirski opservatorij za praćenje klimatskih promjena (DSCOVR) snimio je ovaj događaj iz svemira, pružajući potpuno drugačiju perspektivu. Pomalo mračniju.

Prstenasta pomrčina Sunca je nešto posebno i rijetko viđeno, a nazvana je vrlo slikovito “Prsten vatre”. Za razliku od klasičnih potpunih pomrčina koje ostavljaju ljude bez daha, prstenasta pomrčina ovisi o određenim okolnostima.

Prvo, Mjesec se mora savršeno poravnati s Suncem, slično kao kod potpunih pomrčina. Tijekom potpune pomrčine, Mjesec potpuno zaklanja Sunce, ostavljajući promatrače da vide samo solarnu aktivnost.

Kod prstenaste pomrčine, Mjesec se nalazi na najudaljenijoj točki od Zemlje, poznatoj kao “apogej”, što znači da potpuno ne prekriva Sunce. Ovaj fenomen stvara dojam zlatnog prstena oko Mjeseca, često s crvenkasto-narančastim nijansama.

Fascinantan prizor iz svemira

Što se događa kad pogledamo ovaj fenomen iz svemira? NASA-ina misija DSCOVR, smještena na Lagrange Point 1, stabilnoj orbitalnoj točki, snimila je fascinantan prizor.

Kamera EPIC, koja se inače koristi za snimanje globalnih pogleda na Zemlju, ovog puta je snimila sjenu, mrlju, koja je prelazila preko SAD-a.

Ta ogromna sjena protezala se od Oregona na sjeverozapadu Tihog oceana do Teksasa na jugu. Najdublji dio sjene bio je mjesto gdje su ljudi mogli vidjeti zlatni prsten oko Mjeseca. Promatrači izvan središnje crte mogli su svjedočiti samo djelomičnoj pomrčini, što je ovisilo o njihovoj lokaciji, izvještava Science Alert.

Oduševljenje oko pomrčina nastavit će se i u narednim godinama. Već 28. listopada očekuje nas pomrčina Mjeseca, koja će biti vidljiva u dijelovima Europe, Azije, Afrike i Australije. Sljedeća velika pomrčina Sunca zakazana je za 8. travnja i bit će vidljiva od Meksika preko SAD-a pa sve do sjeveroistočne Kanade.

Ovo će biti nova prilika za satelite poput DSCOVR da bilježe sjene koje prelaze Zemlju dok se Sunce i Mjesec ponovno susreću u nevjerojatnom prirodnom plesu.

NAJNOVIJE!