5 stvari koje trebate učiniti kada osjetite krivnju zbog grijeha

Krivnja zbog grijeha poznata je svakom iskrenom vjerniku. Koje stvari trebamo učiniti kada je osjetimo?

Svi su sagriješili, a jedan od rezultata grijeha je krivnja. Možemo biti zahvalni za osjećaje krivnje jer nas oni vode k traženju oproštenja. U trenutku kada se osoba okrene od svoga grijeha Isusu Kristu u vjeri, njezin je grijeh oprošten. Pokajanje je dio vjere koja vodi do spasenja (Matej 3,2; 4:17; Djela 3,19).

U Kristu se brišu čak i najgnusniji grijesi (vidi 1. Korinćanima 6,9-11 za popis nepravednih djela koja mogu biti oproštena). Spasenje je po milosti, a milost oprašta. Pošto se osoba spasi, ona će i dalje griješiti, ali i tada Bog obećava oproštenje. „Ali ako tko i počini grijeh, imamo zagovornika kod Oca: Isusa Krista, pravednika ” (1. Ivanova 2,1).

Sloboda od grijeha ne znači uvijek slobodu od osjećaja krivnje

Čak i kad su nam grijesi oprošteni, još uvijek ih se sjećamo. Također, imamo duhovnog neprijatelja koji se naziva „tužitelj[em] naše braće” (Otkrivenje 12,10) koji nas neumorno podsjeća na naše neuspjehe, mane i grijehe. Kada kršćanin osjeća krivnju, on ili ona trebaju raditi sljedeće:

1) Priznajte sve grijehe za koje znate, a koje prije niste priznali. U nekim slučajevima osjećaji krivnje imaju smisla jer je potrebno pokajanje za nešto. Mnogo puta se osjećamo krivima zato što jesmo krivi! (Vidi Davidov opis krivnje i njeno rješenje u Psalmu 32,3-5.)

PROČITAJTE: 4 molitve za oprost grijeha – za sebe i za druge

2) Tražite od Gospodina da vam otkrije bilo koji drugi grijeh koji možda treba priznati. Imajte hrabrosti potpuno se otvoriti i biti sasvim iskreni pred Gospodinom. „Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim, i povedi me putem vječnim ” (Psalam 139,23-24).

3) Pouzdajte se u Božje obećanje da će vam oprostiti grijehe i odstraniti krivnju na temelju Isusove krvi (1. Ivanova 1,9; Psalam 85:2; 86,5; Rimljanima 8,1).

4) U trenucima kad se osjećate krivima zbog grijeha koje ste već priznali i napustili, odbacite takve osjećaje kao lažnu krivnju. Gospodin je održao svoje obećanje oproštenja. Čitajte i razmišljajte o Psalmu 103,8-12.

5) Zamolite Gospodina da ukori Sotonu, vašega tužitelja, i molite ga da vam vrati radost koja dolazi sa slobodom od grijeha (Psalam 51,12).

Vrlo je korisno proučavati Psalam 32. Iako je David strašno sagriješio, našao je slobodu i od grijeha i od osjećaja krivnje. Uhvatio se u koštac sa uzrokom krivnje i stvarnošću oproštenja. I Psalam 51 dobar je odlomak za proučavanje. Ovdje je naglasak na priznavanju grijeha, dok David moli Boga srca puna krivnje i žalosti. Rezultati su obnova i radost.

PROČITAJTE: Počinili ste grijeh zbog kojeg osjećate krivnju? Bog vam može pomoći

Konačno, ukoliko se grijeh prizna, ako se za njega pokaje i dobije oproštenje, onda je vrijeme da se krene dalje. Sjetite se da smo mi koji smo došli Kristu postali u Njemu novim stvorenjima. „Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo” (2. Korinćanima 5,17). Dio „staroga” koje je nestalo jest sjećanje na prošle grijehe i krivnju koju su prouzročili.

Nažalost, neki kršćani skloni su ostajanju u sjećanjima na prošle grešne živote, uspomenama koje su odavno trebale biti mrtve i pokopane. To je besmisleno i suprotstavlja se pobjedonosnom kršćanskom životu koji Bog želi za nas. Mudra je izreka: „Ako te je Bog spasio iz kanalizacije, nemoj se bacati natrag i plivati u njoj.”

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!