Palestinski pobunjenici vandalizirali sveto mjesto za kršćane i Židove

Skupina palestinskih prosvjednika vandalizirala je povijesno mjesto na Zapadnoj obali koje Židovi i kršćani iznimno cijene.

Poznat kao Jošuin oltar i smješten na planini Ebal, ovaj prizor prošlog su tjedna oštetili palestinski prosvjednici, koji su palili gume na ostacima mjesta te sprejom išarali palestinske zastave i arapske natpise na njegove kamene dijelove, izvještava The Jerusalem Post.

Jošuin oltar pretrpio je druge napade u posljednjih nekoliko godina usred većeg trenda orkestriranih napada na mjesta izraelske baštine.

„Nažalost, židovska i kršćanska sveta mjesta opetovano su na meti muslimanskih doseljenika, poput Raheline grobnice u blizini Betlehema, grobnice Abrahama, Izaka i Jakova, Sare, Lee i Rebeke u Hebronu, Josipove grobnice u Shechemu (Nablus) ) i mnogi drugi”, rekla je časna sestra Petra Heldt, vodeća kršćanska znanstvenica koja živi u Izraelu 40 godina.

“To je dosljedan obrazac koji pokazuje da postoji želja da se eliminira postojanje židovske i kršćanske povijesti u Eretz Izraelu, povijesnoj zemlji židovskog naroda. Stoga ovo sveto mjesto mora biti osigurano, kao i druga sveta mjesta u Izraelu, od palestinskog vandalizma.”

Potrebno je osigurati sveta mjesta od vandalizma

Heldt vjeruje da je “odmah potrebno da mjesto dobije odgovarajuću zaštitu od takvog vandalizma.”

“Oltar seže u vrijeme Jošue (1400. pr. Kr.) koji je vodio židovski narod iz progonstva u Obećanu zemlju”, nastavio je Heldt. “Trajna židovska prisutnost uspostavljena na i oko planine Ebal trajno će osigurati to sveto mjesto za Židove i kršćane.”

Izraelski aktivisti s Forumom za borbu za svaki Dunam također su pozvali na prisutnost Židova na drevnom povijesnom mjestu.

Rat između Izraela i Hamasa počeo je 7. listopada nakon iznenadnog napada Hamasa, terorističke skupine koja od 2007. kontrolira Pojas Gaze, na južni Izrael u kojem je ubijeno preko 1200, uglavnom civila. Izrael je pokrenuo ofenzivu u Gazi s ciljem iskorijenjivanja Hamasa i oslobađanja preko 240 talaca koje je Hamas oteo.

Od početka rata, Ministarstvo zdravstva Gaze koje vodi Hamas navodi da je više od 20.000 ljudi ubijeno u Gazi.

Od početka rata, mjesta židovske baštine i spomenici holokausta diljem svijeta su vandalizirani.

NAJNOVIJE!