Pronađeni dokazi ispunjenja Isusovog proročanstva: “Zacijelo neće ni kamen na kamenu ostati”

U Jeruzalemu su pronađeni dokazi ispunjenja Isusovog proročanstva o uništenju Drugog Hrama od strane Rimljana.

Arheolozi su pronašli dokaze o krvavoj opsadi koju su izveli Rimljani uništavajući Hram u Jeruzalemu, kako je Isus prorekao u Bibliji.

Prema Svetom pismu, Isus je posjetio Drugi hram u Jeruzalem i rekao: “Zacijelo neće ni kamen na kamenu ostati: sigurno će sve biti srušeno.” (Marko 13,2)

Ispunjenje Kristova proročanstva

Tako se i dogodilo. Podsjetimo, unatoč izvjesnih uspjeha protiv Rimljana, zeloti, vođe židovskog ustanka, bili su međusobno podijeljeni, i nisu bili vojnički obrazovani. Tit Flavije Vespazijan je opkolio Jeruzalem s tri legije sa zapadne i jednom sa istočne strane, zabranjujući ulazak u grad. Nakon nekoliko pokušaja, Rimljani su uspjeli srušiti grad.

Pretpostavlja se da Tit vjerojatno nije planirao uništiti Hram, već ga pretvoriti u poganski, tj. da bude posvećen rimskim carevima i rimskim bogovima.

Kršćani vjeruju da su ovi događaji, opsada i uništenje Jeruzalema, zapravo ispunjenje Kristovog proročanstva, izrečenog u Evanđeljima po Luki, Mateju i Marku.

Hram je uništen nakon četveromjesečne opsade

Stručnjaci su sada pronašli i dokaze opsade, kamenje korišteno za rušenje jeruzalemskih zidina prije nego što su Rimljani uništili hram u krvavoj “četveromjesečnoj opsadi”.

VIDI OVO: Hoće li Židovi sagraditi hram u Jeruzalemu u posljednjim vremenima?

– Hram je uništen nakon četveromjesečne opsade. Rimljani su imali dobro obučenu vojsku, opremljenu najboljim vojnim inovacijama svog vremena. Bila je to nemilosrdna ratna mašina. Uz pomoć računala locirao sam sve baliste točno tamo gdje su pronađene. Uzeo sam u obzir lokalnu topografiju i lokaciju gradskih zidina utvrde iz razdoblja Drugog hrama i napravio balističke proračune, uključujući ugao lansiranja i udaljenost bacanja kamenja – kazao je Kfir Arbiv iz Izraelske uprave za antikvitete (IAA)

Teške bitke su dovele do uništenje Drugog hrama

Direktor IAA-e Eli Eskosido tvrdi da fizički dokazi ogromnih resursa koje je rimska vojska koristila u Jeruzalemu odražavaju izuzetno teške bitke koje su na kraju dovele do uništenja Drugog hrama.

– Bez obzira na unutarnje frakcije i nemoguće izglede, mala grupa židovskih branitelja držala se pred Rimljanima nekoliko mjeseci do tragičnog uništenja grada. Korištenje suvremenih istraživačkih metoda otkriva sve više i više fascinantne povijesti Jeruzalema – rekao je stručnjak.

NAJNOVIJE!