Škola u Nizozemskoj ukorila djevojčicu (9) jer je odbila presvući se pred dječakom koji se identificira kao djevojčica

Roditelji djevojčice u Nizozemskoj optuženi su za “podrivanje politike rodne inkluzivnosti škole” kada su ravnatelju rekli da se njihova kći boji ići na sat tjelesnog

Osnovna škola u Nizozemskoj je ukorila 9-godišnju djevojčicu jer se odbila presvući pred dječakom koji se identificira kao djevojčica. 

Škola je nedavno primila pritužbe od roditelja djevojčice koja se požalila jer je prekorena zbog netolerancije i isključivosti nakon što je odbila koristiti svlačionicu koju koristi dječak koji se identificira kao djevojčica.

Jessica Kakiay-Yavuz, majka 9-godišnje učenice, izjavila je za novine De Telegraaf kako se njezina kći više ne osjeća ugodno jer je na satovima tjelesnog odgoja prisiljena presvlačiti se u prisustvu dječaka, piše Narod.hr.

“Moja kći je došla k meni jer joj je bilo čudno što dječak ulazi u žensku svlačionicu”, rekla je Kakiay-Yavuz za novine. “Zatražila sam sastanak sa školom kako bismo pronašli rješenje, a ravnatelj je u početku bio otvoren za to.”

“Potkopava politiku rodne inkluzivnosti škole”

Nakon što je majka obavijestila školu o zabrinutosti svoje kćeri, dobila je “vrlo ponižavajući” odgovor u kojem je od nje zatraženo da prihvati situaciju, a optužena je da “potkopava politiku rodne inkluzivnosti škole”.

Majci je rečeno, da je željela, mogla je dobiti na vrijeme informacije o tome kako s kakvom se teškom situacijom suočavaju rodno i spolno različiti ljudi.

Dok je ravnatelj škole odbacio zabrinutost, Rob Hageman, član odbora RK Education Huizen Foundation (SRKOH), koji upravlja obrazovnim centrom, bio je spreman na dijalog te obećao pronaći kompromis; međutim, pokazalo se to kao veliki izazov za njega. “Koliko ja znam, ovo je prvi put da se ovaj problem pojavio u osnovnoj školi”, rekao je Hageman.

”Bili smo iznenađeni problemom pa smo pokušali potražiti kolege u zemlji koji su se već susreli s ovim problemom nadajući se da možda oni imaju rješenje. Ali na žalost, još ga nismo pronašli”, rekao je.

Osnovne škole u Nizozemskoj su zakonski obvezne osigurati sigurnost i prihvaćanje LGBT učenika

S porastom ”transrodnosti” diljem Zapadne Europe i sve brojnijim mjerama koje se provode kako bi se osiguralo prihvaćanje i tolerancija LGBT pitanja, mnogi su zabrinuti da se legitimne brige onih s druge strane ignoriraju.

Prema važećem nizozemskom zakonu sadržanom u Zakonu o državljanstvu iz 2021., sve obrazovne ustanove u Nizozemskoj, uključujući osnovne škole, zakonski su obvezne osigurati sigurnost i prihvaćanje LGBT učenika.

Tumačenje ovog zakona rezultiralo je zajedničkim svlačionicama za predoperativnu ”transrodne” dječake i biološke djevojčice, a trenutno se čini da ima malo smjernica o tome kako riješiti zabrinutosti roditelja koje na neki način predstavlja majka ove 9-godišnje djevojčice, prenosi RemixNews.

NAJNOVIJE!