Što će biti s Crkvom u Njemačkoj: Četvorica biskupa ne žele sudjelovati u Sinodalnom odboru

U okviru reformskog dijaloga Katoličke crkve u Njemačkoj, biskupi Eichstätta, Kölna, Passaua i Regensburga još uvijek ne žele sudjelovati u Sinodalnom odboru.

Između ostalog, ovaj odbor namjerava do 2026. pripremiti uspostavu Sinodalnog vijeća u kojem će biskupi i laici zajedno raspravljati i odlučivati ​​o važnim pitanjima unutar Crkve u Njemačkoj. Vatikan je to nekoliko puta odbio. Nasuprot tome, Stalno vijeće Njemačke biskupske konferencije (DBK), koje uključuje mjesne biskupe svih 27 biskupija, usvojilo je statute na svom sastanku u ponedjeljak u Würzburgu.

“U rimskim prigovorima na Sinodalni put u Njemačkoj uvijek je iznova postajalo jasno da ‘Sinodalno vijeće’, kako je predviđeno i formulirano u rezoluciji Sinodalnog puta, nije bilo spojivo sa sakramentalnim ustavom Crkve”, stoji u izjavi biskupa Gregora Marije Hankea (Eichstätt), Stefana Ostera (Passau), Rudolfa Voderholzera (Regensburg) i kardinala Rainera Marije Woelkija (Köln). Oni ne žele nastaviti sudjelovati u Sinodalnom odboru, čiji je cilj osnivanje Sinodalnog vijeća, prenosi katholisch.de.

Četiri spomenuta biskupa najprije bi čekala kraj svjetske Sinode i njezin ishod kako bi se tada odlučilo “kako se mogu poduzeti koraci provedbe prema više sinodalnoj Crkvi u skladu s općom Crkvom”. Ističe se da su četvorica biskupa željeli nastaviti put prema više sinodalnoj Crkvi u skladu s univerzalnom Crkvom.

Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK), koji je također bio uključen, već je u studenom usvojio statut Sinodalnog odbora. Biskupi su ga prvotno trebali prihvatiti na svom proljetnom općem saboru u veljači. Zbog novog pisma iz Vatikana, točka je skinuta s dnevnog reda. No, na sastanku predstavnika Biskupske konferencije i visokih vatikanskih predstavnika u ožujku spriječen je prijevremeni prekid njemačkog reformskog dijaloga. Sinodalni odbor sastat će se na svom drugom sastanku 14. i 15. lipnja u Mainzu.

NAJNOVIJE!