Talijanski kardinal osuđen na pet i pol godina zatvora za pronevjeru

Vatikanski sud izrekao je jučer katoličkom kardinalu Becciuu kaznu od pet i pol godina zatvora, uz trajnu diskvalifikaciju obnašanja javnih dužnosti i novčanu kaznu od osam tisuća eura.

Pet godina i šest mjeseci zatvora, uz trajnu zabranu obnašanja javnih dužnosti i novčanu kaznu od osam tisuća eura – kazna je to koju je Vatikanski sud izrekao kardinalu Giovanniju Angelu Becciuu na kraju suđenja o upravljanju sredstvima Državnog tajništva, a koje se odnosilo na prodaju Londonske palače.

Kardinalu Becciu i još devetero suoptuženih sudilo se u investicijskom skandalu u kojem je crkvenim novcem kupljena vila u luksuznoj londonskoj četvrti Chelseaju, a za nekretninu, provizije i ostale usluge navodno je plaćeno nekoliko stotina milijuna eura. O tome smo pisali ovdje.

Kardinal Becciu je najviši crkveni dužnosnik kojemu je ikad suđeno na Vatikanskom kaznenom sudu

Becciuov odvjetnik, Fabio Viglione, rekao je novinarima u sudnici da će uložiti žalbu, rekavši da je njegov klijent nevin.

Deset optuženika optuženo je za razne zločine uključujući prijevaru, zloupotrebu položaja i pranje novca. Svi su zanijekali krivicu.

Financijske sankcije izrečene su za Renéa Brülharta i Tommasa Di Ruzzu, odnosno bivšeg predsjednika i direktora AIF-a. Sud je izrekao kaznu od sedam godina zatvora i novčanu kaznu od deset tisuća eura Enricu Crassi, bivšem financijskom savjetniku Državnog tajništva, te diskvalifikaciju obnašanja javnih dužnosti. Za Raffaelea Mincionea pet godina i šest mjeseci, plus osam tisuća eura, diskvalifikacija obnašanja javnih dužnosti. Za bivšeg zaposlenika administrativnog ureda Državnog tajništva, Fabrizia Tirabassija, sedam godina zatvora i novčana kazna od 10 tisuća eura, također diskvalifikacija obnašanja javnih dužnosti.

Za odvjetnika Nicolu Squillacea, uz olakotne okolnosti, godinu i 10 mjeseci zatvora, uvjetno na pet godina. Za brokera Gianluigija Torzija šest godina i šest tisuća eura, plus podvrgavanje posebnom nadzoru prema članku 412. Kaznenog zakona u trajanju od jedne godine, piše IKA.

Predsjedniku suda Giuseppeu Pignatoneu je trebalo 25 minuta da pročita sve presude i kazne.

Suđenje je trajalo dvije i pol godine, a sud se sastajao 86 puta.

NAJNOVIJE!