Trans aktivistica uhićena zbog prijevare i pranja novca

Trans aktivistica je optužena za bankovnu prijevaru, pranje novca, transakcije novca stečenog kriminalom i nepodnošenje izvješća o inozemnim bankovnim računima.

Ruby Corado (53), poznata ”trans-aktivistica” i osnivačica ”Casa Ruby”, neprofitne LGBTQ+ organizacije sa sjedištem u Washingtonu D.C., uhićena je pod sumnjom prijevare i pranja novca. 

Corado je kroz svoju organizaciju ukrala preko 150.000 dolara, za stambene prostore svojih podružnica nije plaćala najam, a ni zaposlenike.

Corado se u četvrtak prvi put pojavila pred Okružnim sudom SAD-a zbog optužbi koje se tiču pranja novca i varanja sustava zaštite plaća, kao i programa za zajmove u slučaju gospodarske katastrofe. Corado je preusmjerila najmanje 150.000 dolara od 1,3 milijuna dolara sredstava namijenjenih za ”Casa Ruby” na vlastite bankovne račune u inozemstvu.

Optužena je za bankovnu prijevaru, pranje novca, transakcije novca stečenog kriminalom i nepodnošenje izvješća o inozemnim bankovnim računima.

Prema sudskim dokumentima, Corado je primila više od 1,3 milijuna dolara od Programa zaštite plaća i Programa zajma za slučaj katastrofe u gospodarskom poslovanju. Umjesto da iskoristi sredstva kako je obećala, Corado je ukrala najmanje 150.000 dolara. Novac je prebacila na bankovne račune u Salvadoru. To je, dakako, sakrila od porezne uprave.

Tijekom 2022., kada su financijske nepravilnosti u Casa Ruby postale javne, Corado je prodala svoj dom u okrugu Prince Georges i pobjegla u El Salvador.

Uhićena je od strane FBI-a 5. ožujka 2024. u hotelu u Laurelu u Marylandu, nakon njezina neočekivanog povratka u SAD.

“Casa Ruby” je efektivno prestala s radom u srpnju 2022. kada je zatvorila svoje podružnice jer nije plaćala najam, a ni zaposlenike, te se suočila s deložacijom. Ovaj slučaj istražuju terenski ured FBI-a u Washingtonu i Ured glavnog inspektora D.C.-a, prenosi Narod.hr.

NAJNOVIJE!