Trudnica zabunom dobila lijek za pobačaj i pila ga: Ljekarna kažnjena s 10.000 dolara

Ljekarna CVS u Nevadi, koja je trudnici dala lijek za pobačaj misoprostol, kada joj je bio propisan tretman za neplodnost, kažnjena je s 10.000 dolara.

Kazne su izdane prošlog mjeseca za incident koji se dogodio 2019. kada je žena, Timika Thomas, u to vrijeme majka četvero djece, bila podvrgnuta in vitro oplodnji (IVF) u pokušaju da dobije još jedno dijete.

Upravo su joj dva ljudska embrija stavljena u maternicu kada je ljekarna izdala krivi lijek.

Timika je rekla u ponedjeljak za CNA da je, kada je shvatila što se dogodilo, prva pomisao bila: “Ubili su moje bebe.”

Lijek za pobačaj propisan greškom

Dva farmaceuta, zajedno s dva tehničara u CVS-u, počinili su niz pogrešaka koje su dovele do toga da je lijek za pobačaj greškom izdan pacijentici.

In vitro oplodnja je proces kojim se ljudski embrij stvara u laboratoriju oplodnjom zrelih jajnih stanica iz ženskih jajnika spermom muškarca. Taj se embrij zatim stavlja u ženu u nadi da će se implantirati i razviti u potpunosti. Katolička Crkva uči da je IVF nemoralna (vidi Katekizam Katoličke Crkve, br. 2376-2377).

Timika, koja je tada imala 34 godine, imala je dva embrija prebačena u njezinu maternicu 23. srpnja 2019. Prije operacije liječnik joj je prepisao lijek Endometrin, koji sadrži progesteron, kao pomoć u postupku, navodi se u njezinoj tužbi iz 2019.

Kada je stigla u ljekarnu po njezine lijekove, umjesto Endometrina, jedan od lijekova koji joj je dala CVS ljekarna u sjevernom Las Vegasu bio je Cytotec, inače poznat kao misoprostol, koji se često koristi za izazivanje pobačaja .

Ali žena nije provjerila etiketu na boci, rekla je za CNA.

“Uzela sam Cytotec misleći da su to moji progesteronski supozitoriji [Endometrin],” napisala je Timika u tužbi.

Jednu tabletu uzela je ujutro, a drugu u 18 sati i tada je počela patiti od grčeva u želucu.

Nastavila je: “Tada sam guglala ime koje je bilo na bočici da vidim je li to nuspojava i saznala da se Cytotec koristi za ABORTUSE. Dobila sam KRIVI lijek.”

“Sada bih mogla izgubiti svoja dva embrija”, napisala je u tužbi.

Govoreći za CNA, žena je rekla da je nazvala ljekarnu da se žali nakon što je uzela Cytotec. Također je počela tražiti na internetu kako poništiti pobačaj i nazvala je telefonsku liniju za poništenje tableta za pobačaj.

Na telefonskoj liniji su joj rekli da mora uzeti injekcije progesterona. CVS joj je rekao istu stvar.

Sljedeći dan, CVS je zamolio tehničara da osobno dostavi injekcije do njezine kuće.

“Ali očito je tada već bilo prekasno”, rekla je za CNA.

Nije jasno je li Cytotec ubio bebe ili embriji jednostavno nisu preživjeli IVF proces. Ipak, ženin sljedeći test za trudnoću bio je negativan, rekla je za CNA.

CVS je kažnjen s 10.000 dolara

U izjavi za CNA, glasnogovornica CVS-a Amy Thibault izjavila je: “Ispričali smo se našoj pacijentici zbog incidenta s receptom koji se dogodio 2019. i surađivali smo s Odborom za farmaciju Nevade po ovom pitanju.”

“Zdravlje i dobrobit naših pacijenata naš su prioritet broj 1, a mi imamo sveobuhvatne politike i postupke koji podržavaju sigurnost propisanih lijekova. Pogreške u propisivanju recepata vrlo su rijetke, ali ako se dogodi, poduzimamo korake kako bismo naučili iz toga kako bismo kontinuirano poboljšavali kvalitetu i sigurnost pacijenata.”

NAJNOVIJE!