Tvrtka Elona Muska dobila dozvolu za umetanje čipova u ljudski mozak

Tvrtka za moždane čipove Elona Muska kaže da je dobila dozvolu Američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za umetanje čipova u ljudski mozak, odnosno provođenje svojih prvih testova na ljudima.

Neuralink putem svog implantata želi navodno pomoći vratiti ljudima vid i pokretljivost povezivanjem mozga s računalima.

Kažu da nemaju neposredne planove za početak regrutiranja sudionika. Prethodne ambicije gospodina Muska da započne testove nisu uspjele. FDA kaže da je prihvatila Neuralinkovu želju.

Ranija ponuda Neuralinka da dobije odobrenje FDA-e odbijena je iz sigurnosnih razloga, prema izvješću novinske agencije Reuters u ožujku koje je citiralo više sadašnjih i bivših zaposlenika, prenosi BBC.

Što je Neuralink?

Neuralink se nada da će koristiti svoje mikročipove za liječenje stanja kao što su paraliza i sljepoća, te pomoći određenim osobama s invaliditetom da koriste računala i mobilnu tehnologiju.

Čipovi – koji su testirani na majmunima – dizajnirani su za tumačenje signala proizvedenih u mozgu i prijenos informacija uređajima putem Bluetootha.

Stručnjaci su upozorili da će Neuralinkovi moždani implantati zahtijevati opsežna testiranja kako bi se prevladali tehnički i etički izazovi ako žele postati široko dostupni.

Musk je također ranije sugerirao da bi predložena tehnologija mogla pomoći u ublažavanju zabrinutosti o tome da će AI istisnuti ljude.

Objavljujući vijest od četvrtka na Twitteru, Neuralink je progovorio o “važnom prvom koraku koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima”.

Odobrenje je “rezultat nevjerojatnog rada Neuralink tima u bliskoj suradnji s FDA”, rečeno je.

Tvrtka je obećala više informacija “uskoro” o planovima za prijavu sudionika ispitivanja.

Njegova web stranica obećava da su “sigurnost, pristupačnost i pouzdanost” prioriteti tijekom procesa inženjeringa.

NAJNOVIJE!