Učenici u ovoj školi uče peglati, šivati i pripremati jednostavna jela

Učenici škole Colegio Montecastelo u španjolskom gradu Vigo uče nove vještine – kako pravilno peglati košulje, šivati i pripremati neka jela.

S uvjerenjem da se jednakost uči konkretnim djelovanjem, zaposlenici škole već nekoliko godina predano rade na razbijanju stereotipa i rodnih uloga nametnutih ženama.

Njihova posvećenost proizlazi iz uvjerenja da obrazovanje igra ključnu ulogu u oblikovanju svijesti mladih generacija, posebno dječaka, te u stvaranju inkluzivnog društva, prenosi Putni kofer.

Dječaci uče raznovrsne kućne vještine

Učenici četvrtog razreda srednje škole Montecastelo usvajaju raznovrsne kućne vještine, uključujući peglanje košulja, šivanje dugmeta, osnovno održavanje električnih uređaja, samostalno obavljanje jednostavnih zadataka, instalaciju stroja ili sušilice za rublje te pripremu obroka.

Ovaj program nazvan “Kućne vještine” predstavlja tjednu aktivnost koju učitelji i roditelji dobrovoljno predaju, pružajući svestran pristup praktičnim znanjima s obzirom na njezinu obveznu prirodu.

“Smatrali smo izuzetno korisnim naučiti naše učenike obavljati ove zadatke kako bi, kad jednog dana osnuju obitelj, mogli aktivno sudjelovati od samog početka. Željeli smo im prenijeti svijest o tome da je održavanje domaćinstva zajednički pothvat te razbiti predrasude o tradicionalnoj podjeli poslova na “muške” i “ženske” uloge”, izjavio je Gabriel Bravo, koordinator ovih aktivnosti, za svjetske medije.

Promicanje ravnopravnosti i pozitivnih navika među učenicima

Ideja je nastala tijekom planiranja novog predmeta, kada su profesori razmišljali o načinu promicanja pozitivnih navika među učenicima u skladu s novim Zakonom o ravnopravnosti između muškaraca i žena. Roditelji su prvi informirani o novim aktivnostima, na što su reagirali vrlo pozitivno, nakon čega su i učenici obaviješteni.

“Kuhanje im se činilo zanimljivim, ali kada je riječ o šivanju ili peglanju, neki su se s nevjericom smješkali. Zanimljivo je da su shvatili da je to aktivnost koju čovjek može lako obavljati i da nije zahtjevna kao što su možda mislili. Iako su neki izražavali određeno nezadovoljstvo, svi su prihvatili te aktivnosti s pozitivnim stavom. Neki su čak prvi put u životu držali peglu u ruci”, izjavili su iz škole.

NAJNOVIJE!