Vatikan kaže da gay blagoslovi mogu trajati samo 15 sekundi nakon prosvjeda globalnih čelnika

Vatikan je pokušao ublažiti reakciju nakon svoje odluke da dopusti svećenicima da blagoslivljaju gay parove.

Pojašnjenje precizira da takvi blagoslovi trebaju biti kratki, ne dulji od 15 sekundi i ne smiju se pogrešno tumačiti kao legitimiranje homoseksualnih odnosa.

Prošlog mjeseca, deklaracija Svete Stolice kojom se svećenicima dopušta blagoslivljanje istospolnih parova, pod određenim uvjetima, naišla je na protivljenje, posebno konzervativnih krugova u Africi, Aziji i istočnoj Europi.

Pojavila se zabrinutost da je odluka signalizirala značajno omekšavanje tradicionalnog stajališta Katoličke crkve o gay brakovima i homoseksualnosti, koji se oboje promatraju kroz leću nereda i grijeha u trenutnoj doktrini.

Kako bi riješio ovu zabrinutost, Vatikan je naglasio da se kratki pastoralni blagoslovi za homoseksualne parove razlikuju od formalnih liturgijskih ili obrednih blagoslova povezanih s heteroseksualnim brakovima.

Vatikanski doktrinarni ured objavio je izjavu na pet stranica u kojoj se naglašava kratkoća blagoslova, koji traju oko 10 do 15 sekundi, s fokusom na traženje mira, zdravlja i drugih pozitivnih ishoda za par.

Potreba za “pastoralnom razboritošću”

U pojašnjenju je naglašeno da dopuštanje svećenicima da vrše takve blagoslove nije krivovjerno niti proturječno crkvenim tradicijama.

Uvažavajući različite stavove prema homoseksualnosti u svijetu, Dikasterij za nauk vjere istaknuo je potrebu za “pastoralnom razboritošću”. Prepoznato je da u zemljama u kojima zakoni kriminaliziraju homoseksualnost, otvoreno blagoslivljanje homoseksualnih parova može dovesti do progona, zatvora ili čak prijetnji po život.

Ovaj potez kojim se pojašnjava izvorna deklaracija dolazi usred snažnog protivljenja blagoslovu homoseksualnih parova u zemljama poput Zambije, Nigerije i Malavija.

Nadbiskup Kinshase u Demokratskoj Republici Kongo, kardinal Fridolin Ambongo, rekao je prošlog mjeseca: “Dvosmislenost deklaracije, koja je podložna brojnim tumačenjima i manipulacijama, izaziva veliku nedoumicu među vjernicima.”

U Urugvaju, kardinal Daniel Sturla, nadbiskup Montevidea, rekao je da je blagoslov homoseksualnih parova “kontroverzno pitanje i stvara podjele unutar Crkve”.

U Kazahstanu je nadbiskup zabranio novi blagoslov, rekavši da je u suprotnosti s 2000 godina starom “doktrinom i praksom Katoličke Crkve”.

NAJNOVIJE!