Vegani u Budimpešti
Demonstracija vegana ispred Katoličke crkve u Budimpešti; Foto: Facebook

Skupina veganskih aktivista izvela je performans povodom Uskrsa ispred katoličke crkve u Budimpešti. Postavili su križ i štand s plišanim krvavim pilićima i zečevima, simbolizirajući patnju životinja.

Njihova poruka bila je jasna: “Nemojmo slaviti Uskrs ubojstvom!” Smatraju da se tijekom ovog blagdana nanosi više patnje i smrti životinjama nego obično.

Među prolaznicima koji su promatrali performans bio je i svećenik koji je ocijenio akciju kao nenormalnu.

Skupina za prava životinja u Mađarskoj (HARC) odlučila je demonstrirati ispred crkve sv. Petra u Alcantri, na Trgu Ferenciek, kako bi istaknuli prava životinja tijekom Uskrsa. Cilj je bio skrenuti pozornost na povećanu konzumaciju jaja tijekom ovog blagdana.

Vegani tvrde da se u industriji jaja mladi pilići često drobe ili guše, dok se krave prisilno osjemenjuju kako bi proizvele više mlijeka, a potom se odvajaju od svojih teleta. Također ističu da zečevi, darivani kao simbol Uskrsa, često završe napušteni nakon što ljudi izgube interes za njih.

Kupnja proizvoda životinjskog podrijetla za Uskrs potiče patnju životinja, smatraju aktivisti. Njihova poruka glasi: “Ne slavimo uskrsnuće kroz smrt životinja!”

Aktivisti su dijelili informativne brošure i razgovarali s prolaznicima kako bi ih educirali o pravima životinja. Ipak, svećenik koji je naišao na performans nazvao ga je “cirkus kabareom”, odbijajući sudjelovati u raspravi o masakru životinja.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare