Zastrašujuće snimke rata u Gazi: Bolnice pretrpane, više od 1.100 poginulih

Zastrašujuće snimke rata u Gazi se šire društvenim mrežama, a na njima se pojavljuju ranjena i uplakana djeca. 

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je u srijedu na opasnost širenja sukoba u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama i izrazio zabrinutost zbog izvještaja o eskalaciji napada iz Libanona.

Guterres je novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku rekao da je neophodno izbjeći prelijevanje sukoba.

“Zabrinut sam zbog nedavne razmjene vatre duž plave linije i nedavnih prijavljenih napada iz južnog Libanona. Apeliram na sve strane i one koji imaju utjecaj na te strane da izbjegnu bilo kakvu dalju eskalaciju i prelijevanje”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, mora biti dozvoljeno dopremanje ključnih zaliha za spašavanje života, kao što su gorivo, hrana i voda.

“Sada nam je potreban brz i nesmetan humanitarni pristup”, rekao je on.

Bolnice, škole i klinike ne smiju biti gađane

Naglasio je da osoblje UN-a na terenu u Gazi “danonoćno radi na podršci” civilima tokom rastućeg nasilja te da se oko 220.000 Palestinaca sklonilo u 92 objekta Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA)”.

“Prostorije UN-a i sve bolnice, škole i klinike nikada ne smiju biti gađane”, rekao je on i izrazio žaljenje što su neki od pripadnika UN-a izgubili živote. Na snimci koju je objavila Anadolija, bolnice u Gazi su pretrpane, među povrijeđenima su i djeca.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu “Aqsa Flood”. Tisuće raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je priopćila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jeruzalemu i povećano nasilje među naseljenicima.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju “Željezni mačevi” protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

U nasilju je ubijeno više od 2.300 ljudi, uključujući najmanje 1.100 Palestinaca u Gazi i 1.200 Izraelaca na drugoj strani.

NAJNOVIJE!