Zastrašujući prizori erupcije vulkana na Islandu: Lava se slijeva ulicama grada, izgorjelo više kuća

Erupcija vulkana se dogodila jučer u 7.57 sati na jugozapadnom dijelu Islanda. 

Rano jutros erumpirao je vulkan na jugozapadnom dijelu Islanda. Hrvat Luka Gagula, koji je s obitelji od 12. siječnja u gradu Keflaviku, kaže da su zbog vulkana i erupcije građanima stizala upozorenja. Naime, Keflavik se nalazi nedaleko od evakuiranog i ugroženog Grindavika, no smatra se sigurnim. Obalna straža izašla je ranije danas na teren helikopterom kako bi procijenila situaciju.

“Grad je evakuiran već dva mjeseca, ali građani su smjeli ići u njega na vlastitu odgovornost”, naveo je govoreći o Grindaviku. Erupcija vulkana dogodila se jutros u 7.57 sati, a Gagula ističe kako kod njih nije izazvala strah. “Još nema nikakvih uputa za stanovnike jer se još ništa ne zna”, naveo je danas prijepodne. Tada je, naime, još bio nepoznat tok lave.

Kako izgleda erupcija vulkana na Islandu, pogledajte u videu u nastavku.

“Grad je trenutno zatvoren i ne može nitko proći unutra, osim spasioca i policije”, ustvrdio je. Područje na jugozapadu otoka iznimno je aktivno od 2021. godine, a ovo je druga erupcija u mjesec dana.

U popodnevnim satima lava je stigla do Grindavika. Izlila se ulicama grada te je viša kuća planulo, a veći dio lave nalazi se dalje od grada, piše Večernji List.

NAJNOVIJE!