Žena umrla od rijetke bolesti koju prenose krpelji

Žena iz američke savezne države Connecticut umrla je od rijetke bolesti koju prenose krpelji – Powassana virusa (POWV), objavio je državni odjel za javno zdravstvo.

Ovo je prvi smrtni slučaj zabilježen u državi, a drugi u SAD-u ove godine nakon što je stanovnik Mainea umro od POWV-a u travnju.

Prema odjelu za javno zdravstvo, pacijentica je primijetila da se na njezinu tijelu nalazi krpelj te je uklonjen dva tjedna prije pojave simptoma, piše ABC News, a prenosi Index.

Simptomi zaraze

Žena, koja je bila u 90-im godinama, dobila je prve simptome virusne zaraze početkom svibnja, uključujući povišenu temperaturu, groznicu , glavobolju, promijenjeno mentalno stanje, bol u prsima i mučninu.

Primljena je u lokalnu bolnicu, gdje joj se zdravlje naglo pogoršavalo. Sljedeća dva tjedna više nije reagirala na podražaje i preminula je 17. svibnja. Nakon njeni smrti napravljena je obdukcija te je utvrđeno da ima antitijela na POWV.

POWV obično šire crnonogi, odnosno jelenski krpelji (Ixodes scapularis). Ova vrsta krpelja obično se nalazi u sjeveroistočnim dijelovima SAD-a i jugoistočnoj Kanadi.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi kako su između 2011. i 2020. identificirana 194 slučaja POWV-a, od kojih su 22 rezultirala smrću pacijenta.

VIDI OVO: Ubod krpelja: Kako postupiti i izvaditi krpelja?

Nema cjepiva ni tretmana

Liječnica Manisha Juthani je kazala da se virus može prenijeti s krpelja na čovjeka za samo 15 minuta nakon ugriza, ali da može proći od jednog tjedna do jednog mjeseca prije pojave simptoma.

Većina zaraženih nema simptome ili se radi o onima sličnim gripi. No u teškim slučajevima POWV može uzrokovati encefalitis (upalu moždanog tkiva) ili meningitis (oticanje ovojnice oko mozga i leđne moždine). Otprilike jedan od svakih 10 slučajeva teške bolesti završi smrtnim slučajem, a oko polovina pacijenata koji prežive ima dugotrajne zdravstvene probleme.

Trenutačno ne postoje cjepiva ili tretmani za POWV osim lijekova za ublažavanje simptoma.

“Koristite sredstava za odbijanje kukaca i izbjegavajte područja visokog rizika”
“Građani trebaju pripaziti na krpelje sve do kasne jeseni. Tijekom ljeta koristite sredstava za odbijanje kukaca i izbjegavajte područja visokog rizika, poput visoke trave, gdje se mogu nalaziti krpelji. Također je važno pažljivo provjeriti imate li na sebi krpelja nakon boravka u prirodi”, kazala je Juthani.

Ovo je drugi slučaj POWV-a prijavljen u Connecticutu ove godine nakon što se muškarac u svojim 50-ima razbolio od te bolesti krajem ožujka. Hospitaliziran je zbog problema sa središnjim živčanim sustavom, ali je na kraju otpušten iz bolnice te se oporavio.

IZVOR:Index.hr

NAJNOVIJE!