Znanstvenici pronašli način kako uništiti tumor na mozgu

Izraelski znanstvenici su pronašli način kako uništiti najsmrtonosniji oblik tumora na mozgu tako da ga “izgladnjuju”.

Glioblastom je najsmrtonosniji tip tumora na mozgu, a izraelski znanstvenici pronašli su način da “izgladnjuju” tumore i učinkovito ih eliminiraju u studiji provedenoj na miševima.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu nedavno su objavili recenziranu studiju u kojoj su detaljno opisali kako su otkrili “izvor energije” za tumore i pronašli način da isključe energiju koja ih hrani.

Znanstvenici sada traže već odobreni lijek koji se može prenamijeniti kako bi se ponovili rezultati. Ako uspiju pronaći postojeći lijek, to će ubrzati proces njegovog dostavljanja pacijentima oboljelima od raka, dovodeći ga na tržište možda u roku od dvije godine.

Imunolog za mozak dr. Lior Mayo, koji je bio glavni autor studije objavljene u Brainu, rekao je da su poduzeli drugačiji pristup kako bi izbrisali tumore. Dok je većina tretmana usmjerena na kemoterapiju, izraelski tim je tražio način da “izgladni” glioblastom, odsijecajući mu izvor energije.

“Umjesto toga, odlučili smo pitati postoji li nešto što možemo promijeniti u okruženju tumora što bi mu moglo naškoditi”, objasnio je.

VIDI OVO: 8 ranih simptoma tumora na mozgu

Eksperiment s miševima je dao dobre rezultate

Tim je svoju pozornost usmjerio na astrocite – moždane stanice u obliku zvijezde koje postaju neobično aktivne oko tumora glioblastoma. Dr. Mayo i njegovi studenti su upotrijebili genetsku modifikaciju za proizvodnju tumora glioblastoma kod miševa i potom uklonili sve astrocite oko tumora.

“Otkrili smo da su tumori nestali dok smo potiskivali astrocite,” rekao je Mayo. “Zapravo, čak i kad smo prestali potiskivati ​​astrocite, oko 85 posto miševa ostalo je u remisiji. Međutim, među kontrolnom skupinom, u kojoj su ostali svi astrociti, svi miševi su umrli.”

Čini se da znanost pokazuje “da ciljanje imunometaboličke signalizacije astrocita može biti korisno u liječenju ovog jednolično smrtonosnog tumora mozga.”

Astrociti se udružuju s tumorima na dva načina – prvi, oni otimaju imunološke stanice koje pokušavaju uništiti tumore izlučujući protein koji omogućuje raku da se zapravo prikrije; i drugo, oni “hrane” tumore kolesterolom, njihovim glavnim izvorom energije.

“Otkrili smo da astrociti opskrbljuju energiju potrebnu za rast tumora lučenjem kolesterola. Oni sintetiziraju kolesterol u energiju i šalju ga stanicama tumora, koje ga zatim koriste kao izvor energije,” rekla je Mayo.

NAJNOVIJE!