Umjetna inteligencija izaziva zabrinutost kod mnogih kršćana

Umjetna inteligencija, a posebice chatbotovi ChatGPT i Bard, izazivaju zabrinutost i oprez kod mnogih kršćana. 

Rast popularnosti umjetne inteligencije, poput ChatGPT-a, izaziva kršćane da postavljaju pitanja koja prelaze granice etike tehnologije i istraživanja što zapravo znači biti čovjek.

ChatGPT, tehnologija koju je u studenom 2022. godine razvila tvrtka za umjetnu inteligenciju OpenAI, ima svrhu pružanja informacija korisnicima putem razgovornog sučelja. Korisnici postavljaju upite ili pitanja, a ChatGPT pretražuje internet kako bi pružio odgovor temeljen na dijalogu.

Realnost dijaloga koju tehnologija proizvodi izaziva zabrinutost i oprez među nekim kršćanima. Međutim, stručnjaci ističu da je ChatGPT samo još jedan korak naprijed u razvoju umjetne inteligencije te da ne bi trebalo strahovati od njega samog po sebi.

“ChatGPT je inkrementalni korak u dugom nizu razvoja umjetne inteligencije. Sada svi mogu isprobati tehnologiju i vidjeti njezine mogućnosti”, rekao je Ken Arnold, asistent profesora računalnih znanosti na Sveučilištu Calvin.

Tehnologija funkcionira kao jednadžba

Arnold, koji je doktorirao računalne znanosti na Harvardu, objašnjava da tehnologija funkcionira kao jednadžba. Korisnik unosi upit, a izlazni odgovor se generira na temelju dostupnih informacija s interneta.

“Ono što se nalazi iza ChatGPT-a nije ljudsko”, naglašava Arnold. “Odgovori se ne temelje na vlastitom iskustvu ili emocijama. Njegovo ponašanje nije ručno programirano. Sustavi ne djeluju na temelju logike, već su poput vrlo sofisticirane papige.”

Arnold priznaje da postoje ozbiljna pitanja i nedoumice vezane uz ChatGPT, kao što su moguće pristranosti ili stereotipi koje bi mogao prenositi, individualistička priroda tehnologije, stvari koje bi mogao devalvirati te kakav svijet treba zamisliti u kojem ChatGPT može biti koristan.

“To je jednadžba koja je vrlo teška za razumijevanje. Iza nje se krije mnogo složenosti, a rezultat će biti odraz informacija prikupljenih s interneta.”

ChatGPT
Foto: Unsplash

Pozitivne primjene ChatGPT-a

Unatoč tim pitanjima, Arnold ističe neke potencijalne pozitivne primjene ChatGPT-a, kao što je pomoć ljudima u jasnijem komuniciranju pisanim putem ili organiziranju velike količine informacija poput e-pošte i popisa.

Neke kršćanske teorije čak sugeriraju da bi se ova tehnologija mogla pozitivno upotrijebiti za širenje Evanđelja, na primjer kroz biblijski prijevod. Iako su mnoge od tih teorija još uvijek neprovjerene, Jason Thacker iz ERLC-a (Povjerenstvo za etiku i vjersku slobodu Južnobaptističke konvencije) ističe da ljudski element uvijek ostaje ključan u učinkovitom svjedočenju Evanđelja.

“Crkve moraju imati na umu da transformacija Evanđelja nije samo prijenos informacija”, kaže Thacker. On je voditelj istraživanja tehnološke etike i direktor istraživačkog instituta pri ERLC-u.

Umjetna inteligencija će uvijek biti inferiorna

Thacker naglašava da tehnologija neprestano napreduje i može biti korisna u područjima poput obrazovanja, ali umjetna inteligencija će uvijek biti inferiorna jer je stvorena stvar, lišena jedinstvenih duhovnih sposobnosti koje posjeduje čovjek.

“Iako ChatGPT može prenijeti Evanđelje, ono ne može propovijedati Evanđelje”, zaključuje Thacker.

NAJNOVIJE!