Vježbanje prije spavanja: Što se događa vašem tijelu ako tada vježbate?

Ako mislite da će vježbanje prije spavanja poremetiti vaš san, grdno se varate. Znanstveno je dokazano da vježbe prije spavanja odlično djeluju i na tijelo, a i na naš san.

Pokušajte koji put vježbati prije spavanja i vidjet ćete da ćete spavati kao beba do jutra. Budući da mnogi ljudi nemaju vremena za vježbu u jutro, bit ćete sretni kada saznate da je vježba prije spavanja jednako učinkovita. 

Donosimo nekoliko stvari koje se događaju s vašim tijelom kada počnete vježbati prije spavanja.

1. Vježbanje prije spavanje će vam dati više energije idući dan

Ako ste ikada osjetili veliku navalu energije kasno poslijepodne, za to postoji razlog. Sjetite se koliko ste aktivni bili predvečer kada ste bili dijete. Temperatura tijela raste između 14 i 16 sati. Zbog toga ćete biti učinkovitiji kada vježbate poslije podne. 

Ako volite trčati, pokušajte trčati na večer. Istraživanje je pokazalo da su osobe usredotočenije na trčanje kada trče u mraku te da onda i brže trče.

Spavanje na strani
Foto: Home photo created by freepik – www.freepik.com

2. Bolje ćete spavati

Vježba prije spavanja poboljšava kvalitetu sna te ćete lakše zaspati, potvrdila su istraživanja. Ujedno, nema dokaza da fizička vježba ikako negativno utječe na kvalitetu sna iako je korisno izbjegavati iznimno intenzivne vježbe (HIIT vježbe) neposredno prije odlaska u krevet.

VIDI OVO: Vježbe za mršavljenje: 7 najboljih vježbi za gubitak kilograma

3. Brže ćete dobiti mišiće

Omjer hormona testosterona i kortizola najbolji je navečer što znači da će vaši mišići brže rasti. Iako tih hormona najviše ima u jutro, njihov utjecaj na rast mišića najveći je na večer. Najbolje je trčati na dulje staze ili raditi duže, ali lakše vježbe kako biste najbolje iskoristili utjecaj tih hormona na mišiće.

4. Vježbanje prije spavanja je dobro za rješavanje stresa

Ponekad je teško zaspati zbog osjećaja i stresa koji nakupljamo tijekom dana. Zbog toga je jako važno opustiti se prije spavanja, a za to je odlična molitva, a onda i neke vježbe istezanja kako bi vam se mišići pokrenuli, a mozak opustio i spremio za spavanje, piše Brightside