NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeISPRAVAK VIJESTI: Priča o konobarici iz Teksasa nije istinita - ispričavamo se...

ISPRAVAK VIJESTI: Priča o konobarici iz Teksasa nije istinita – ispričavamo se našim čitateljima

Ispričavamo se našim čitateljima zbog objave priče o konobarici iz Teksasa koju je vlasnik restorana unaprijedio. Nažalost, priča nije istinita, a mi smo je u neznanju preveli i objavili. Zahvaljujemo portalu Raskrinkavanje.ba za ispravak ove netočne vijesti koja je u originalu izgledalo ovako:

”Каdа bіѕtе роѕlužіlі bеѕkućnіkа kојі ѕі nе mоžе рlаtіtі оbrоk, bіѕtе lі mu роmоglі і рlаtіlі mu јеlо? Uрrаvо tо ѕе dоgоdіlо јеdnој kоnоbаrісі u Теkѕаѕu.

Маrіа је kоnоbаrіlа u rеѕtоrаnu kао і оbіčnо kаdа је zа nјеzіn ѕtоl ѕјео čоvјеk kојі ćе јој рrоmіјеnіtі žіvоt. Čоvјеk је іmао рrоblеmа u žіvоtu, аlі Маrіа gа је роѕlužіlа kао і оѕtаlе gоѕtе і rеklа mu „Моје іmе је Маrіа, аkо nеštо trеbаtе, ѕаmо mі јаvіtе.“

Веѕkućnіk је рrіmіјеtіо dа gа nіtkо drugі оd оѕоblја nе žеlі nі роglеdаtі, а kаmоlі роѕlužіtі.
Vlаѕnіk је rеѕtоrаnа rеkао zароѕlеnісіmа dа аkо роѕlužе nеkоgа tkо ѕі nе mоžе рlаtіtі оbrоk, dа ćе оnі mоrаtі рlаtіtі zа nјеgа.

Аlі tо nіје ѕрrіјеčіlо Маrіu.

Štо ѕе іdućе dоgоdіlо?

Nаkоn štо је muškаrас zаvršіо ѕ јеlоm, рlаtіо је і оtіšао, аlі је оѕtаvіо nоvčаnісu оd $100 і mаlu роruku.

Іаkо је і ѕаmа nаројnіса bіlа šоk, рrаvо је іznеnаđеnје ѕtајаlо u роruсі. U роruсі је ріѕаlо: „Drаgа Маrіа, іmаš mоје роštоvаnје јеr vіdіm dа роštuјеš ѕеbе… То ѕе vіdі u nаčіnu kаkо рrіѕtuраš lјudіmа, рrоnаšlа ѕі klјuč ѕrеćе, tvојі dоbrі роѕtuрсі uѕmјеrаvаt ćе tеbе і lјudе оkо tеbе.“

Роruku је nаріѕао vlаѕnіk rеѕtоrаnа

Vlаѕnіk rеѕtоrаnа ѕе рrеrušіо kао bеѕkućnіk і оtіšао u vlаѕtіtі rеѕtоrаn kаkо bі ѕе uvјеrіо u kvаlіtеtu ѕvојеg оѕоblја і rеѕtоrаnа.

Маrіа nіје іmаlа ројmа о kоmе ѕе rаdі, аlі nіје јој bіlо nі ѕtаlо. Nіје іmаlа рrеdrаѕudе. Вrіnulа ѕе ѕаmо dа оn, kао і оѕtаlі gоѕtі, іmа ѕvе štо mu је роtrеbnо.

Nјеzіnа rаdnа еtіkа nе ѕаmо dа јој је zаrаdіlа vеlіku nаројnісu, nеgо јu је vlаѕnіk рrоmаknuо u uрrаvіtеlја rеѕtоrаnа.

Nјеzіnа јој је dоbrоtа zаuvіјеk рrоmіјеnіlа žіvоt.”

Foto: Raskrinkavanje.ba

Ovo je ispravak našeg članka koji je objavio portal Raskrinkavanje.ba:

Što su činjenice?

”Priča o konobarici i prerušenom vlasniku restorana prvo se pojavila na portalima i YouTube kanalima na španjolskom jeziku.

Događaj u kojem konobarica poslužuje prerušenog vlasnika restorana opisan je u videu pod naslovom ”LA ATENCIÓN A UN ANCIANO POR UNA MESERA ES SORPRENDENTE. Él era el dueño del restaurante”, koji je objavljen 7.5.2015. na YouTube kanalu Historias cortas para reflexionar.

 

Za razliku od članaka na našem govornom području, u ovom videu se ne spominje Teksas kao mjesto radnje.

Ovaj video je imao preko 2.000.000 pregleda do vremena pisanja ove analize. YouTube kanal Historias cortas para reflexionar postoji od 2014. godine, a u njegovom opisu se navodi da je namijenjen stvaranju “kratkih priča za razmišljanje”, kojima je cilj “promovirati duhovni, ljudski i obiteljski rast u društvu u kome je to sve više potrebno”.

Moguće je da je autor priče objavljene na ovom kanalu inspiraciju pronašao u priči ”Una Sopa en Navidad” (Čorba za Božić), koja je na nekoliko YouTube kanala objavljena još u prosincu 2011. godine. U ovoj priči, konobarica nevoljno i s gađenjem uslužuje prosjaka i pristaje da mu iz juhe izvadi piletinu i, umjesto tri i po, naplati dva i po dolara. Pošto je završio s jelom, prosjak joj je ostavio novčanicu od jednog dolara i poruku u kojoj joj čestita Božić i govori kako nema novca za piletinu, ali ima za njenu napojnicu.

Teksas se kao mjesto događaja prvi put spominje u videu na YouTube kanalu Badabun, koji je objavljen 17.4.2017. Ovaj video donosi istu priču kao i onaj na kanalu Historias cortas para reflexionar, ali se kao mjesto radnje navodi Teksas. U ovom videu, koji je do vremena pisanja analize imao preko 25.000.000 pregleda, korišteni su i isječci iz videa “Čorba za Božić”.

Badabun, koji je sa radom započeo 2014. godine, jedan je od najpopularnijih YouTube kanala u Meksiku, sa preko 43 milijuna pratitelja ove godine.

Upravo se na ovaj video poziva autor/ica članka na portalu Vuntu, u kojem je ispričana identična priča, kao i portal Fabiosa, na kojem je 2018. godine objavljen članak na engleskom jeziku, za koji je izvor kanal Babadun. Članak portala Vuntu je poslužio kao izvor portalu Family Today, na kojem je priča o konobarici Mariji iz Teksasa objavljena 2017. godine, također na engleskom jeziku. Ovaj portal je dio kompanije BN Media, a članak je objavljen i na drugim platformama te kompanije, kao naprimjer ovdje.

BN Media je američka kompanija koja na nekoliko portala objavljuje različite sadržaje koji promoviraju vjerske, duhovne i porodične vrijednosti. Kako piše u sekciji “O nama” na službenoj stranici, kompanija nastoji “taknuti na pozitivne misli i akciju”.

Kada se usporedi engleska verzija priče sa portala Family Today i članka koji je na našem govornom području objavio Novi život, jasno je da se radi o prilično lošem prijevodu te verzije priče o konobarici Mariji.

Članci objavljeni na portalima Novi život i Svjetlo Dunjaluka su opremljeni fotografijom na kojoj se vidi konobarica i osoba koju poslužuje. Nije naveden izvor fotografije, kao ni to da li je riječ o  ilustraciji. Fotografija se našla u videu na YouTube kanalu Badabun, kao i u nekim člancima na engleskom i španjolskom jeziku.

Konobarica iz Teksasa

Fotografija ne prikazuje konobaricu Mariju iz restorana u Teksasu. Prvi put se pojavljuje na internetu u članku o narodnoj kuhinji u Kanzasu, koji je objavljen na portalu Upworthy 3.2.2016. godine. Na fotografiji se vidi radnica u narodnoj kuhinji koja je uređena da izgleda kao restoran, kako bi se korisnici osjećali ugodnije. Fotografija je dostupna i na stranici organizacije NourishKC, u sklopu koje funkcionira ova narodna kuhinja.

Kao ključne riječi u tekstu objavljenom na portalu Novi život navode se opšti pojmovi – beskućnik, lijepe geste, obrok, restoran. Google pretraga ovih riječi daje samo prenošenja članka o konobarici Mariji i vijesti koje nisu povezane sa ovim događajem. Nije moguće pronaći informacije koje bi potvrdile da se on stvarno i desio.

Ni u jednoj verziji priče o konobarici Mariji nije navedeno ime vlasnika restorana, prezime konobarice ili vrijeme navodnog događaja. U prvoj verziji priče se ne pominje ni mjesto. Vlasnik restorana prerušen u beskućnika, ime konobarice, Teksas kao mjesto priče – to su sve elementi koji su u različitim verzijama dodavani prije nego je priča dospjela do portala na našem govornom području. Ipak, priča je u tim člancima predstavljena kao stvarni događaj.”, piše portal Raskrinkavanje.ba.

Zahvaljujemo portalu Raskrinkavanje.ba na ispravku članka koji je u našoj verziji bio neistinit.