Volim svog supruga, ali su moja očekivanja zamalo uništila naš brak

Iako volim svog supruga, neka očekivanja su zamalo uništila naš brak, kaže autorica koja progovara o tome kakav je zapravo brak.

Brak je težak. Prva ću priznati da su me sve one godine proučavanja veza na fakultetu obogatile znanjem kako imati uspješan brak, ali živjeti to znanje i nositi se s tim očekivanjima jest potpuno drugačija priča. Moj brak je neprestani rad – naglasak stavljam na riječ „rad“. 

Moj suprug i ja vrlo marljivo radimo na prakticiranju ljubavi. Voljeti jedno drugoga zahtjeva mnogo vježbe; oboje možemo biti vrlo sebični ljudi. Većina osoba ima prirodnu tendenciju za samo očuvanje što čini veze vrlo teškima. Mi smo usmjereni na to da se najprije brinemo za sebe; to je prirodni instinkt. Često ta briga za sebe može oštetiti druge ljude.

Zdrava ljubavna veza s drugom osobom, posebice sa supružnikom, je neprestana vježba u kojoj moramo stavljati potrebe drugih ispred svojih potreba, što može biti vrlo neugodno. 

Imala sam očekivanja

Volim svog supruga, ali neke dane sebe volim više. Dane kada sam zauzeta voleći sebe, očekivanja o tome kako bi me on trebao tretirati ili stavovi o tome što ja zaslužujem, mi se počnu uvlačiti u misli.

Umjesto da pozdravim svaki dan sa stavom poslušnosti i služenja, tražeći načine kako mu mogu biti od pomoći, ja pozdravim dan sa uzvišenim i sebičnim idejama i stavovima. Na taj se način već pripremam za razočarenje, ogorčenost i ljutnju. 

Kada smo dobili naše prvo dijete, postalo je bolno očigledno koliko sam često živjela s osjećajem povlaštenosti i s listom očekivanja.

Predivan svijet roditeljstva – pod predivan mislim ludo težak, užasno frustrirajući, ali neopisivo predivan – je sa sobom donio listu bodova koja mi se urezala u misli. Svaki put kada bih se žrtvovala za dobro obitelji, to sam zabilježila u glavi. Moj mi je suprug sada bio dužan. 

Ja sam sinoć ustala tako da bi on trebao ostati budan s bebom ovu večer. 

Jučer sam napravila večeru, pa zašto se onda on ne ponudi da ju napravi večeras? 

On je išao na golf prošli vikend; sada je moj red da radim nešto zabavno. 

Što sam više bilježila rezultat, to sam ogorčenija postajala. Moja ljutnja i samosažaljenje su me odvlačili od predivnih trenutaka roditeljstva, predivnih trenutaka s mojom bebom. Moj suprug i ja smo jedva razgovarali, a kada i jesmo pričali to bi se ubrzo pretvorilo u svađu.

Oboje smo provodili tako mnogo vremena bilježeći rezultate, bacajući naše žrtve jedno drugom u lice i zahtijevajući da se udovolje naše osobe potrebe da smo zaboravili imati vezu. Nismo bili tu kako bi uživali u predivnoj bebi koju smo zajedno stvorili. Naša se obitelj raspadala, a mi smo za to bili krivi. 

Naučili smo prestati imati visoka očekivanja tako što smo se svako jutro pitali: „Kako danas mogu služiti svom supružniku?“. Ta jednostavna misao nam je promijenila čitavu perspektivu. Umjesto da sam ga kritički promatrala i sudila prema tome što je činio za mene ili što nije činio, uspjela sam ga gledati s ljubavlju. Čistom, iskrenom, nesebičnom ljubavlju. Sada imamo troje djece i vrlo lud život. Oboje se jako trudimo biti što bolji supružnici i roditelji.

Nismo savršeni. Ponekad ponovno krenemo brojati bodove. Naš brak teče i zapinje, ali smo se obvezali na život neprestane vježbe – vježbe koja uključuje otpuštanje svih očekivanja kako bismo mogli jedno drugome služiti. 

Ljubav kroz službu je predivan način za ljubav. 

Autorica: Christine Suhan; Izvor: Faithit.com

PROČITAJTE JOŠ: