4 znaka da volite novac više nego biste trebali

Volite li novac više nego što biste trebali? Ovo su četiri znaka upozorenja o tome da vam novac preuzima život.

Stisnuta šaka

Jedan od najboljih načina kojim možete vidjeti leži li vam kovanica na mjestu srca jest da pogledate svoje izdatke. Dajete li rijetko u dobrotvorne svrhe, lokalnoj crkvi ili siromašnima oko vas? Gdje odlazi većina vašeg novca? Nakon što platite za auto, stan, osiguranje i slično, gdje odlazi vaš novac?

Isus nas upozorava „Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu.“ (Mt 6, 20) i znajte „da gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce“ (Mt 6, 21).

Previše igračaka

Naljepnica na kojoj piše „Pobjeđuje onaj koji umire s najviše igračaka“ je tragična jer ako umru bez Krista ostat će bez ičega! Nikada nisam vidio da nekoga pokapaju sa štednom knjižicom ili novcem u lijesu. Mrtvi sa sobom ništa ne nose. Kao kada je Job rekao „i reče: »Gol iziđoh iz krila majčina, gol ću se onamo i vratiti. Jahve dao, Jahve oduzeo! Blagoslovljeno ime Jahvino!“ (Job 1, 21)

Ako se naprežete oko plaćanja, možda imate previše igračaka. Treba li vam stvarno najnoviji plazma televizor? Treba li vam stvarno najnoviji auto i računalo? Ili je dovoljno da samo popunite prazninu. Salomon je upozorio da  „dužnik je sluga vjerovniku.“ (Izr 22, 7)

Točka trenja

Jedan od znakova upozorenja o prevelikoj ljubavi za novac je kada ono postane točka razdora, kada postane dominantna sila u braku. Novac može razdijeliti onu „trojaku povezanost“ Boga, muža i žene i sebe postaviti u braku kao „boga“. Novac može biti izvor svega zla (1. Timoteju 6, 10). Ako posjedujemo jako puno stvari naše nas stvari mogu posjedovati. Kada se pojave svađe oko novca vrijeme je da procijenite svoju ljubav prema novcu ili ljubav vašeg supružnika.

Posvećenost poslu

Imao sam prijatelja koji je toliko bio posvećen svome poslu da je bio relativno bogat. Nažalost, njegova je obitelj zapravo patila od toga. On je smatrao da to čini za njih, radio je dugo i prekovremeno, a to ga je dugoročno odvajalo od obitelji. Tako je briga o kućanstvu pala na njegovu ženu kao i pothvat odgajanja tri dječaka od kojih su dva bila tinejdžeri. Kao što možete i zamisliti, brak mu se uništio. Pokušao ga je popraviti, no bilo je prekasno. Šteta je počinjena.

Čovjekove su namjere bile osigurati financijsku stabilnost za obitelj, što je u redu po sebi, no kada to postane opsesija i kada obiteljski odnosi zbog toga pate, tada to ukazuje na preveliku ljubav prema novcu.

Zaključak

Ovo ne pišem samo za druge nego i za sebe. Postoji stvarna i bliska opasnost za sve nas. Svatko može pasti u zamku novca. Mnogi su žene i muškarci propali u tu jamu. Ono jednostavno nije vrijedno svega. Novac ne može kupiti ni minute života i ne može nam vratiti trenutke kada nam je dijete prvi puta prohodalo.

Stoga ako ste uočili da vam je šaka stisnuta i ne dajete gdje trebate, da imate previše igračaka, da se svađate oko novca i da ste više posvećeni potrazi za novcem nego služenju Bogu i obitelji, očito je da novac previše volite.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithinthenews.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!