6 vrsta akni i njihovi uzroci

Koje vrste akni postoje i koji su njihovi uzroci?

Akne spadaju u dvije kategorije ovisno o tome stvaraju li upalu ili ne. Tako postoje upalne akne i neupalne akne. Upalne akne su mnogo ozbiljnije i većinu vremena zahtijevaju medicinski tretman. Donosimo 6 vrsta akni i njihove potencijalne uzroke: 

1. Zatvoreni komedon

Riječ je o ne upalnim kvržicama bijele boje ili boje kože ili o točkicama koje često imaju bijelo središte okruženo crvenim prstenom. U nekim slučajevima iz središta izrastaju dlačice ili se čine zarobljenima unutra, piše Brightside.

Uzroci: Zatvoreni komedoni nastaju zbog prljavštine, nakupljanja ulja i mrtve kože koja zatvara pore. Ove akne su zatvorene unutar pora. 

2. Otvoreni komedoni

Suprotno zatvorenim komedonima, otvoreni komedoni su tamne ili crne točke koja se pojavljuju na površini kože. Većinom je koža oko njih normalne boje, a središte je tamnije. 

Uzroci: crna boja ne znači da ove akne imaju više prljavštine u sebi. To je samo znak da su pore proširene i da su uzrok začepljene folikule dlačica. 

3. Papule 

Papule su upalne akne koje se nalaze ispod površine kože. Koža koja ih okružuje je većinom crvena i natečena. Papule su uzdignute, crvene, tvrde i bolne. No one nemaju jasno središte te pore nisu proširene. 

VIDI OVO: 7 podmuklih simptoma raka kože na koje nitko ne obraća pozornost

Uzroci: Infekcija kože, razvoj manjih krvnih žila, egzem, alergijska reakcija

4. Pustule (prištići) 

Prištići su bolne, veće izrasline koje imaju kružno središte. Središte je ispunjeno žuto-bijelim gnojem koji prekriva crvena koža. 

Uzroci: Alergijska reakcija, ugriz otrovnih insekata, ulje i mrtve stanice kože koje su začepile pore.

5. Noduli 

Noduli su bolne i upaljene kvržice koje se nalaze duboko pod kožom. Ovaj tip akni može postati jako ozbiljan te može dovesti do nastanka ožiljaka ili tamne kože. 

Uzroci: Noduli su upalne akne te se stvaraju kada začepljene pore oštete stanice i tkivo duboko ispod površine kože. 

VIDI OVO: Koliko madeža imate? Njihov broj otkriva moguće oboljenje od raka kože

6. Ciste

Kada pustule postanu inficirane one počnu boljeti. Tada one postanu ciste. Cistične akne se sastoje od bijelih ili crvenih, bolnih, velikih, ali mekih izraslina koje se nalaze duboko ispod kože – čak dublje nego noduli. Ispunjene su gnojem. One mogu dovesti do nastanka ožiljaka.