NaslovnicaDuhovnostDuhovne porukeNe možete imati zajedništvo s Bogom ako ne ispunjavate ovaj uvjet

Ne možete imati zajedništvo s Bogom ako ne ispunjavate ovaj uvjet

“Ali ako u svjetlu živimo, kao što je on u svjetlu, u zajednici smo jedan s drugim, i krv nas njegova Sina, Isusa, čisti od svakoga grijeha” (1 Iv 1,7).

Mnogi su koji hodaju okolo tvrdeći posljednji dio ovoga retka: “Krv nas njegova Sina, Isusa, čisti od svakoga grijeha.” Ali nije ispravno to tako citirati. Krv Isusova čisti jedino one koji ispunjavaju uvjet spomenut u prvom dijelu toga retka – one koji žive u svjetlu.

Dopustite mi upotrijebiti jednu ilustraciju. Pretpostavimo da je svuda oko mene mrak. Doći k svjetlu znači da se moram otkriti. Ako mi je košulja prljava, to će biti vidljivo. Svjetlo jedino otkriva činjenicu da je moja košulja prljava. To je biti iskren u vezi s onim što vidim u sebi, umjesto da to skrivam. To je osnovno značenje dolaska k svjetlu.

To moramo jasno razumjeti jer se to ne odnosi samo na naš odnos s Bogom, nego i na naš odnos s bližnjim.

U kršćanstvu postoji vertikalan odnos s Bogom i horizontalan odnos s bližnjim. Ne možete imati jedno bez drugoga. Ne možete imati zajedništvo s Bogom ako niste u zajedništvu s bližnjima.

“Ako netko tvrdi: ‘Ljubim Boga’, a mrzi svoga brata, lažac je” (1 Iv 4,20). Ako doista ljubite Boga, i svoga ćete brata ljubiti.

Autor: Zac Poonen; Izvor: Put života