zamke uništavaju kršćanske brakove
Foto: Unsplash

Brakovi se raspadaju iz mnogih razloga, a često je to kombinacija nekoliko stvari. Bilo koji od problema koji će biti opisanu u nastavku su izvor za uzbunu i oprez. Osobni i duhovni problemi koji ostanu neriješeni će utjecati na oba partnera, čak i ako je jedan od njih nevin ili nesvjestan tih problema.

Iako je mala razlika između kršćanskih i ne-kršćanskih problema u brakovima, oni koji slijede Krista imaju moć prepoznati probleme kroz Božju Riječ te ih riješiti uz pomoć Duha Svetoga. Iako je savršen brak fikcija, sretan brak je realnost. Donosimo 20 zamki koje uništavaju kršćanski brakovi:

1. Neopraštajući duh

Naučite opraštati jer je to ključno za vaš suživot. Umjesto da stalno razmišljate o tome kako ste povrijeđeni, odnosite se prema supružniku kako se Bog odnosi prema vama: „podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi!“ (KološaniMA 3,13).

2. Financijski pritisak

Nemojte provoditi svoj život pokušavajući što više zaraditi i trošiti ili ćete postati robovima života koji vodi nezadovoljstvu, materijalizmu i neprestanom stresu. „Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima“ (1. TimotejU 6,10).

3. Nevjernost

Žudnja uvijek vodi do nevjernosti srca, uma i tijela. Niti jedno seksualno iskustvo izvan braka nije dozvoljeno. Bog vas nikada neće voditi da se zaljubite u bilo koga drugoga osim u vašeg supružnika. „Ne učini preljuba!“ (Izlazak 20,14).

4. Nesigurnost i briga

Odvratite svoje oči od svijeta i iluzija sreće; nikada nećete pronaći mir u bilo čemu što vam svijet nudi. Vjerujte Gospodinu. „Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati“ (Matej 6,32-33).

5. Tajni grijesi

Ako skrivate svoju grešnu naviku ili fantaziju, ona će osnažiti; a ako se pravite da nešto ne postoji ili da nije loše tada ćete izgubiti kontrolu nad svojim životom. „Naše si grijehe stavio pred svoje oči, naše potajne grijehe na svjetlost lica svojega.“ (Psalmi 90,8).

6. Razlike u roditeljskim stavovima

Biblija je najbolji priručnik za roditeljstvo; stremite slijeđenju Krista te prema Njemu upravljajte svoju djecu, a sve ostalo će se samo posložiti. „A vi, očevi, ne srdite djece svoje, nego ih odgajajte stegom i urazumljivanjem Gospodnjim!“ (EfežaniMA 6,4).

7. Uplitanje drugih osoba

Disfunkcionalni rođaci ili prijatelji koji vas žele kontrolirati mogu staviti jako velik pritisak na obitelj; potražite Božju mudrost i perspektivu kako biste donijeli dobre odluke. Tada povucite granice za svima koje se ne uklapaju u Božju volju za vaš život. „Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu!“ (Efežanima 5,21).

8. Sebičnost

Svi mi gledamo na sebe, pogotovo kada netko počne preispitivati naše želje. Počnite gledati na stvari iz perspektive vašeg supružnika; pobjeđivanje u svađama samo slabi vaš brak. „Ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe.“ (FilipljaniMA 2,2-3).

9. Samoobožavanje

Samosažaljenje, nerealnost i frustracija dolaze iz „ja-ovo-zaslužujem“ stava. Pripazite na te osjećaje – u središtu je samoobožavanje. „Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite“ (Jakov 4,2-3).

10. Duhovna i emocionalna nezrelost

Sazrijevanje zahtjeva mnogo vremena; dajte vašem supružniku vremena da raste bez da ga/ju upozoravate da je nezreo/la. Neka vaš brak bude okružen dobrim uzorima. „(…) k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu. Koji smo god zreli, ovako mislimo! I ako što drukčije mislite, Bog će vam ovako objaviti“ (FilipljaniMA 3,14-15).

11. Tuga i depresija

Svatko prolazi kroz razdoblja tuge i depresije; pristupajte s razumijevanjem i potporom vašem supružniku kada bude tužan, nježno ga/ju vodite prema pomoći. „Nisi me predao u ruke dušmana, noge si mi na prostran put izveo.“ (Psalmi 31,9).

12. Pohlepa

Stvoreni ste da budete zadovoljni samo u Božjoj prisutnosti. Nemojte hraniti vašu pohlepu jer vas takve stvari neće zadovoljiti. „Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu“ (Luka 16,13).

13. Sram

Božji nas Duh osuđuje kada zgriješimo. On nas ne osramoćuje zbog naših pogrešaka. Prihvatite činjenicu da će vas Isusova milost osloboditi srama koji osjećate. „Na porugu smo neznabošcima, narodi kimaju glavom nad nama“ (Psalmi 44,15).

14. Ljutnja

Ako imate kratak fitilj morate otkriti koji je razlog tome te trebate prestati stvarati izlike. Potražite pomoć kako biste se riješili te destruktivne navike. „Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću!“ (EfežaniMA 4,31).

15. Neiskrenost

Nikada nemojte lagati, zavaravati ili varati svog supružnika; nemojte imati tajne jer će one stvoriti ponor između vas. Ujedno, jedna neistina rađa drugu. „Ne varajte jedni druge!
Jer svukoste staroga čovjeka s njegovim djelima“ (Kološanima 3,9).

16. Svjetovne požude

Kada vaša srca žude za priznanjem, ljepotom i bogatstvom, vjerovat ćete da je vaša vrijednost povezana s onime što ste i što radite; sve ćete više sumnjati u svoju vrijednost te će vam se sve više činiti da vaš supružnik nije primjeren za vas. „Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu“ (Titu 2,12).

17. Ponos

U ponosu je korijen svega grijeha, nesigurnosti i konflikta. Umjesto da mislite samo na sebe, utrošite energiju i ljubav na vašeg supružnika. „Oholost rađa samo svađu, a mudrost je u onih koji primaju savjet“ (Izreke 13,10).

18. Razočaranje

Kada dođu teška vremena, možda ćete osjećati da vaš supružnik nije dovoljno učinio da vas usreći. Razmislite u što polažete svoju nadu; ako to nije Bog, onda ćete se neprestano boriti s razočaranjem. Počnite slaviti Boga zbog svega što vam daruje, a vaše će razočaranje nestati. Što si mi, dušo, klonula i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj, jer opet ću ga slaviti, spasenje svoje, Boga svog!.“ (Psalmi 43,5).

19. Različiti prioriteti/standardi

Vi i vaš supružnik možda imate drugačije standarde i prioritete što može uzrokovati sukob i frustraciju. Pokušajte zapamtiti da vas Bog drži odgovornima za vaša djela; živite svoj život te se nemojte usredotočivati na ono što vas supružnik čini ili ne čini. „Svim srcem svojim tebe tražim; ne daj da zastranim od zapovijedi tvojih. U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim“ (Psalmi 119,10-11).

20. Samopoštovanje

Ako patite od manjka samopoštovanja, rješenje nije da se trebate više voljeti – trebate više voljeti Boga i zahvaljivati Mu što djeluje u vašem životu. Neka vas Bog preobrazi kako biste Mu bili slični; prihvatite promjenu umjesto da se uspoređujete s drugima. „Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao“ (Psalmi 139,14).

Autorica: Sue Schlesman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithit.com