6 zanimljivosti o Božiću koje možda ne znate

Iako ga slave, ima onih koji puno toga ne znaju o Božiću. Donosimo nekoliko zanimljivosti o Božiću koje možda ne znate. 

Božić je najradosniji kršćanski blagdan. Slavimo Isusov rođendan! Biblija prepoznaje Njegovo rođenje kao poseban događaj. Bilo je to djevičansko rođenje koje su najavili anđeli.

Zanimljivosti o Božiću koje možda ne znate

Svake godine na dan 25. prosinca slavimo Božić. No, ima onih kojima nisu poznate neke važne činjenice o Božiću i adventskom vremenu.

1. Božićno drvce

Prije nekoliko stoljeća pogani su zimi ukrašavali svoje domove borovim granama kao podsjetnik da će proljeće opet doći. Rimljani su ih koristili za ukrašavanje hramova svog boga Saturna.

U Njemačkoj u srednjem vijeku su Nijemci kitili tzv. rajsko drvo s jabukama, popularno u predstavi o Adamu i Evi koja se održavala 24. prosinca. Dugo vremena nakon toga drvce se počelo kititi drugim, ukrasnim predmetima, piše tportal.hr.

Božićno drvo, koje je zeleno cijele godine, simbol je nade i vječnog života kršćana. Vrh drva gleda prema raju, a zvijezda koja se stavlja na vrh drva simbol je zvijezde koja je vodila tri kralja do Betlehema.

2. Svjećice na božićnom drvcu

Kažu da ideja o svjetlima na božićnom drvcu dolazi od Martina Luthera. Trebao je noću šetati šumom i bio je dirnut kada je vidio zvijezde kako svijetle, pa je ovaj prizor želio uprizoriti i kod kuće. Postavio je božićno drvce u dnevnu sobu i pričvrstio nekoliko svijeća na grane.

Mnogo kasnije, 1882. godine, Edward Hibberd Johnson – prijatelj i poslovni partner Thomasa Edisona – došao je na ideju objesiti špagu na božićno drvce na koju je pričvrstio sićušne žarulje.

3. Božićne jaslice

Za tradiciju postavljanja jaslica pobrinuli su se Franjo Asiški i njegova braća. Oko 1223. godine došli su na ideju da ljudima uprizore Isusovo rođenje: htjeli su im pokazati koliko je ponizan i u kakvom je siromaštvu došao na svijet.

4. Adventski kalendar

Nijemac Gerhard Lang smatra se izumiteljem prvog tiskanog adventskog kalendara. Stvorio ga je početkom 20. stoljeća, a inspiriran je šarenim ilustracijama koje je njegova majka zalijepila na 24 komada kartona. Lang je stvar malo prilagodio: dodao je vrata ili prozore i adventski kalendar postao je pravi hit u Njemačkoj.

Tamošnji su protestanti dane došašća obilježavali kredom, kojom su oslikavali dovratnike, a djeci su svakodnevno poklanjali sliku, biblijski odlomak ili pjesmu duhovnog sadržaja.

4. Adventski kalendar
Foto: Pexels

5. Božićne čestitke

Izum božićnih čestitki – razglednica pripisuje se grofu Nikoli Monte Mellini, koji je godine 1709. napisao neke stihove i rečenice s lijepim željama i čestitkama, pa ih poslao rodbini i znancima.

6. Božićne pjesme

Nadahnuti narodnim pjesmama koje su govorile o različitim temama, ljudi su u 5. stoljeću počeli skladati božićne pjesme kako bi razumljivim i jednostavnim jezikom donijeli radosni navještaj Isusovog rođenja vjernicima koji nisu znali čitati.

Možda najpoznatiju božićnu pjesmu, Tihu noć (Stille Nacht), napisali su austrijski svećenik Joseph Mohr i njegov orguljaš Franz Xaver Gruber. Prvi put je izvedena 24. prosinca 1818. u crkvi sv. Nikole u Oberndorfu u Austriji.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!