Ovo je razlog zbog kojeg bi bebe do treće godine trebale spavati s majkama

16 novorođenih beba je promatrano dok su spavale na majčinim prsima i u krevetiću pokraj kreveta.

Bebe bi trebale spavati s majkama do najmanje treće godine, predložila je pedijatrica. Kontroverzni savjet dolazi od pedijatrice koja je saznala da bebe stare samo dva dana bolje spavaju kada su na majčinim prsima, nego bebe koje su stavljene u krevetiće. Ujedno, tako je smanjen pritisak na njihovo srce.

Odvojeno spavanje otežava zbližavanje majke i djeteta što usporava razvitak mozga i dovodi do loših ponašanja kako dijete odrasta.

Doktor Nils Bergman, sa Sveučilišta Cape Town, Afrika, smatra za je za optimalan razvoj zdrave novorođenčadi jako važno spavanje na majčinim prsima prvih nekoliko tjedana. Nakon toga bi bebe trebale spavati u majčinom krevetu dok ne napune tri ili četiri godine.

No, istraživanja koja povezuju dijeljenje kreveta sa povećanjem smrtnosti djeteta zbog straha da će se majka pomaknuti i slučajnu ugušiti dijete većinom obeshrabruju majke kada je riječ o dijeljenju kreveta sa bebom.

U nedavnom istraživanju o smrtnosti novorođenčadi, gotovo dvije trećine neobjašnjenih smrti su se dogodile kada su majke dijelile krevet sa svojom bebom, piše Faithpanda.

No Bergman je rekao:

„Kada se bebe uguše i preminu, to nije zato što je njihova majka blizu. Postoje drugi razlozi: otrovne pare, cigarete, alkohol, veliki jastuci i opasne igračke.“

16 novorođenih beba je promatrano dok su spavale na majčinim prsima i u krevetiću pokraj kreveta. Pokazano je da je pritisak na bebino srce bio tri puta veći kada su bebe spavale odvojeno.

Spavanje u krevetiću je značilo neujednačen san, bebin mozak većinom nije prolazio kroz dvije faze sna koje su poznate kao „aktivna“ i „tiha“ faza. U krevetiću je samo 6 od 16 beba uspjelo postići „tihi“ san, ali je i tada kvaliteta sna bila loša.

Odluka spavanja sa bebom može biti ključ za razvitak njezinog mozga. Istraživanja na životinjama su povezala kombinaciju stresa i manjak sna sa bihevioralnim problemima u kasnijim godinama.

Doktor Bergman smatra da promijene u mozgu uzrokovane hormonima stresa mogu otežati stvaranje veza kasnije u životu što često dovodi do problema kao što je promiskuitet.

Potiče se spavanje sa svojom bebom, dokle god roditelji ne puše, ne piju, ne koriste droge, nisu pretili ili pretjerano umorni.