NaslovnicaŽivot3 razloga zašto briga ima moć nad vama

3 razloga zašto briga ima moć nad vama

Ako je Bog rekao da ne budete zabrinuti, zašto briga ima moć nad vama? Zašto provodite puno vremena brinući se o svemu?

Svijet je prepun loših stvari koje nude bezbroj mogućnosti za strah i zabrinutost. Svi moramo priznati da je briga veliko iskušenje u životu. Mnogi provode puno vremena brinući se: brinemo se zbog nečega u prošlosti što se nikada ne može ispraviti; brinemo zbog nečega u sadašnjosti nad čime nemamo kontrolu ili se brinemo zbog nečega u budućnosti što se možda i neće dogoditi. Osvrćući se na vlastiti život, priznajem da se većina onoga zbog čega sam se brinuo da bi se moglo dogoditi u budućnosti nikada nije dogodilo.

Isus je zabranio brigu u poznatom dijelu Propovijedi na gori (Matej 6, 25-34). Tri je puta u tom kratkom odlomku zapovjedio: “Ne brinite!” Tjeskobno se brinuti o bilo čemu znači kršiti Gospodinovu zapovijed.

Zašto briga ima moć nad vama?

Ako se neprestano brinete govoreći: “Što ću jesti? Što ću piti? U što ću se odjenuti?”, ponašate se poput nevjernika u Božjim očima (stihovi 31-32). Ako se brineš, kakvu vjeru ispoljavaš? “Malu vjeru”, prema Isusu (Matej 6, 30). Ako ste Božje dijete, imate Nebeskog Oca i On se brine za vas život.

Briga nije samo glupa, uzaludna i frustrirajuća. Najštetniji aspekt brige je što otkriva naše nepovjerenje u Boga i Njegova obećanja. U nastavku donosimo 3 razloga zašto briga ima moć nad vama.

1. Briga ima moć nad vama jer niste usredotočeni na Boga

“Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” (Matej 6, 33)

Opsjednutost sobom dovodi do iscrpljujuće tjeskobe. Opsjednutost Bogom vodi miru. Briga stječe moć nad vama kad se umjesto na Boga fokusirate na problem. Vaš se stvarni problem pretvara u pravu opsesiju i umjesto da tražite Onoga koji ima rješenje, zaglavili ste gledajući sebe.

Jeste li se ikad zapitali zašto neki ljudi mogu prolaziti kroz grozne stvari i imati mir, dok se drugi brinu i za najmanju glupost? Sve je u perspektivi. Riječ je o tome gdje su vam oči uprte.

Stara izreka kaže: “Dvojica muškaraca gledala su kroz zatvorske rešetke. Jedan je vidio blato, drugi zvijezde.” Što god bio vaš “zatvor” – strah od bolesti, mogući gubitak posla, financijski problemi – Bog zna što je u pitanju i točno zna što će se dogoditi. A On ne samo da zna, već mu je stalo.

2. Briga ima moć nad vama jer niste sigurni da se Bog brine za vas

“Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vrjedniji od njih?” (Matej 6, 26)

Ako se brine za ptice, koliko se više mora brinuti za vas, Njegovo dijete. Možda vam se čini da Bog radi stvari za druge ljude, ali što se tiče vas i vašeg života, niste baš sigurni u to. Evo što je istina: Bog je dobar i voli vas. Ne može ne biti dobar i ne može ne voljeti vas. Stalo mu je do vaše situacije i ima plan.

3. Briga ima moć nad vama jer mislite da je sve na vama

“Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?” (Matej 6, 30)

Ovaj nježni prijekor podsjeća nas da je briga nedostatak vjere u Božje obećanje da će štititi i brinuti se Njegov narod. Pravi test naše duhovne zrelosti su naše reakcije.

Bog je taj koji je na mjestu vozača. On je taj koji se kreće po svijetu i radi sve prema svom planu. Iako postoje radnje koje trebate poduzeti, u konačnici, zabrinutost nije jedna od njih, jer isti Bog koji brine o vama, Onaj je koji ima kontrolu. Neka Bog radi svoj posao – riješi stvari, a vi radite svoj – vjerujte Mu.

Isusovo pitanje: “A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat?” (Matej 6, 27), otkriva da to nije u stanju nitko od nas. Zabrinutost ne postiže ništa pozitivno. Ključ za oslobađanje od brige je da nam Bog bude na tronu srca.

Umjesto da dozvolite da briga ima moć nad vama, usredotočite se na Božju istinu i pouzdajte se u Njegovu Riječ.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE