Zašto je đavao kušao Isusa? I što to znači za Njegove sljedbenike?

Zbog čega je đavao kušao Isusa? Isusovo krštenje i iskušenje ne govore samo o Isusu. Bog želi da vidimo Isusa u usporedbi s drugim ljudima.

Jeste li primijetili da prije nego što je Isus bio kušan, bio je kršten? To nam uistinu pomaže da shvatimo kušnju, jer na Isusovom krštenju Bog je izjavio da je Isus Sin Božji (Matej 3,13-17, Marko 1,9-11, Luka 3,21-22), a potom je Sotona kušao Isusa: „Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruh!“ (Matej 4,3; Luka 4,3); te: „Ako si Sin Božji, baci se dolje!“ (Matej 4,6; Luka 4,9). Ovo nam pokazuje da su iskušenja test da vidimo je li Isus stvarno Sin Božji. Možete prepoznati pravog Sina Božjeg jer On vjeruje i pokorava se svom Ocu; dok se lažni sin neće pouzdati u Boga, nego će slušati Sotonu (Ivan 8,41-47). Isus je dokazao da je On pravi Sin Božji, jer kada je bio kušan, Isus se savršeno pouzdao i slušao Boga, a ne Sotonu.

Isus u usporedbi s drugim ljudima

No, ima toga još. Isusovo krštenje i iskušenje ne govore samo o Isusu. Bog želi da vidimo Isusa u usporedbi s drugim ljudima. Znate li koga se još naziva „sinom Božjim“ u Bibliji? Pogledajte obiteljsko stablo koje Luka stavlja između Isusova krštenja i Isusovog iskušenja (Luka 3,23-38): završava time da je Adam „sin Božji“.

Dakle, kad čitamo o tome da je Sotona kušao Isusa, Bog želi da usporedimo vrijeme kada je Sotona kušao Isusa s vremenom kada je Sotona kušao Adama (Postanak 3). Kad je Sotona kušao Adama, Adam se nije pouzdao i poslušao Boga; umjesto toga, Adam je vjerovao i slušao Sotonu. Adam je preferirao Sotonine laži iznad Božje istine i postao neposlušan, sramotan i grešan sin. Ipak, tamo gdje je Adam pogriješio, Isus je uspio!

Isus u usporedbi s Izraelom

Bog također želi da usporedimo Isusa s narodom Izraela, kojeg Biblija također naziva „sinom“ Božjim (Izlazak 4,23). Jeste li primijetili da Isusova kušnja predstavlja zrcalnu sliku kušnji Izraelaca? Isus je kršten u vodi i testiran u pustinji 40 dana, baš kao što su Izraelci prolazili kroz vodu (Biblija to opisuje kao krštenje – 1. Korinćanima 10,1-2, a zatim su testirani u pustinji 40 godina (Ponovljeni zakon 8,2). Glad Izraelaca u pustinji (Ponovljeni zakon 8,3) odražava Isusovu glad u pustinji (Matej 4,2; Luka 4,2). Isus je odgovorio na sotonska iskušenja citiranjem zapovijedi na temelju testiranja Izraela u pustinji (Ponovljeni zakon 6,13. 16; 8,3). No, razlika je u tome što tamo gdje je Izrael pao, Isus je uspio. Izrael se nije pouzdavao i pokoravao Bogu, već mu je uvijek iznova bio neposlušan.

Svi su grešnici

Biblija nam govori da smo svi mi, ne samo pogani, već i Židovi, grešnici: „Jer prethodno optužismo i Židove i Grke da su svi pod grijehom“ (Rimljanima 3,9). Naši grijesi dokazuju da ne zaslužujemo više zvati se sinovima Božjim. Sve što zaslužujemo jest da nas Bog napusti – otjera od sebe, kao što je Bog udaljio Adama od sebe iz Edena, i kao što je Bog prognao Izraela od sebe iz Obećane zemlje. No, Radosna vijest kaže da tamo gdje smo mi pali, Isus je pobijedio! Isus je pravi Adam, koji donosi život čovječanstvu (1. Korinćanima 15,22)! I Isus je pravi Izrael, koji donosi svjetlo narodima i spasenje do nakraj zemlje (Izaija 49,6)!

Isus je uspio

Isus je jedini čovjek koji je uspio savršeno poslušati Boga (Hebrejima 4,15). Isus je jedini čovjek koji nije zaslužio biti kažnjen (Luka 23,41). Ali na križu je Isus, savršeni Sin Božji, bio napušten od Boga (Matej 27,46; Marko 15,34), za grešnike poput vas i mene (1. Petrova 3,18), tako da ne moramo biti zauvijek izbačeni iz obiteljskog doma. Umjesto toga, kada se pouzdajemo u Isusa, Bog nas ponovno usvaja u svoju obitelj (Rimljanima 8,15-17) i daje nam pravo da se zovemo djecom Božjom (Ivan 1,12-13)!

Postoje dvije glavne stvari što to znači za nas kao Isusove sljedbenike:

1. Zato što je Isus pobijedio Sotonu za nas u pustinji, u Getsemanskom vrtu, i konačno, na križu, mi koji slijedimo Isusa, radujemo se tome da smo Božja djeca (1. Ivanova 3,1)! Kao Božja djeca, sada nastojimo biti što bolji sinovi i kćeri, voljeti i častiti i slušati našeg nebeskog Oca u svakom području našega života (Matej 6,9-13).

2. Zato što je Isus trpio ista iskušenja s kojima se suočavamo, On suosjeća s nama i točno razumije kako se osjećamo. To znači da kada sagriješimo, ne očajavamo, već umjesto toga dolazimo smjelo k Bogu u poniznosti, prisjećajući se Isusovog divnog obećanja da će s nama postupiti nježno i milostivo, oprostiti nam sve naše grijehe i pomoći nam u naše vrijeme potrebe (Hebrejima 4,14-16).

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.

PROČITAJTE JOŠ: