NaslovnicaDuhovnost5 razloga zašto je dobro ići na molitvene sastanke

5 razloga zašto je dobro ići na molitvene sastanke

Nikome od nas ne treba dodatna isprika za preskakanje molitvenog sastanka. Imamo ih ionako dovoljno: zauzeti smo raznoraznim aktivnostima i obavezama, moramo ustati sutra rano ujutro i ne možemo ostati dugo na sastanku ili nas je strah moliti ispred drugih.

Ono što nam je potrebno su razlozi zbog kojih je dobro ići na molitvene sastanke. Naveo sam pet. Nadam se da će vas oni motivirati na odlaske na molitvene sastanke.

1. Zbog molitve se Bog smije

Život nam neće dati uputstvo za korištenje za svaku odluku koju trebamo donijeti. Većinu vremena provodimo krećući se kroz život tako što očekujemo upute odozgor. No nije li zadovoljavajuće kada znamo da određene stvari koje činimo udovoljavaju Boga i da ih On odobrava?

1. Petrova 3, 12 uči nas: „Jer su oči Gospodinove upravljene na pravednike i uši njegove slušaju molitvu njihovu, a lice je Gospodinovo protiv onih, koji zlo čine.“ U tjednu koji je ispunjen izborima možemo se osvrnuti unatrag i pitati se, no ne trebamo sumnjati u to je li Bog zadovoljan s time kada provodimo vrijeme u molitvi. Bog voli slušati naše molitve i zahvale.

2. Molitva osnažuje našu vjeru.

Slušanje drugih kako mole može nas nadahnuti i može osnažiti naše povjerenje u Božja obećanja.

Često kada bih došao na molitvene sastanke, nisam pokazao zanimanje za njih. No Bog često čini prekrasne stvari. On djeluje kroz nesavršene molbe, koje je izgovorio nesavršeni vjernik i upotrijebio ih je kako bi me izbavio iz moje duhovne uspavanosti i kako bi me ponovno ispunio pouzdanjem u svoju dobru suverenost.

Kada smo prepušteni sami sebi, možemo početi sumnjati u Božje sposobnosti i naša vjera može oslabiti. No kada vidimo da je vjera živa u molitvi drugih, to nas podsjeća na to da je naša vjera stvarna. Bog je stvaran, moćan i dobar i zbog toga želimo moliti još više.

VIDI OVO: Zašto nikada ne trebate odustati od molitve?

3. Molitva je nešto što ćemo željeti činiti jer to čine i drugi.

Molitveni sastanci jedno su od najboljih mjesta gdje možete otići, ako želite naučiti kako moliti. Da Steven Spielberg nije neprestano gledao filmove kao dječak, bi li postao tako uspješan kreator filmova kao odrasla osoba? Skladatelji odlaze na koncerte. Pisci čitaju knjige. Športaši sudjeluju u igrama i disciplinama. Ako i samo želimo biti bolji u nečemu, okružit ćemo se ljudima koji čine isto. Isto vrijedi i za molitvu. Molitveni sastanci pružaju vrlo vrijednu prigodu za nas, na kojoj od drugih molitelja možemo naučiti kako se moliti Bogu.

4. Molitva napaja crkve.

Pavao je bio svjestan svoje potrebe i nije se sramio izražavati ih crkvi. U potpunosti je očekivao da će ga članovi držati uzdignutoga prema Gospodinu, kroz ozbiljnu molitvu. (Efežanima 6, 19; 1. Solunjanima 5, 25; 2. Solunjanima 3, 1) Pavao je s pouzdanjem znao da će ga molitve Božjeg naroda održati i da će zahvaljujući njima opstati i u najgorim iskušenjima. Isto vrijedi i za nas: i mi ćemo se moći održati bez obzira na snagu iskušenja, uz pomoć molitve drugih.

5. Molitva djeluje.

Ono što je najvažnije, trebamo se prisjetiti da molitva nije samo isprazna praksa nekog religijskog rituala. Kada dolazimo k Bogu u vjeri, to je kao da tražimo pomoć kozmičke sile. (1. Ivanova 5, 14-15) Bog želi djelovati i želi iskazati svoju volju kroz odgovore na molitve ljudi kao što smo vi i ja. (Jakovljeva 5, 17) To je nešto prekrasno. Bog može upotrijebiti naše molitve kako bi dopustio iscjeljenje, ohrabrenje, utjehu, pobjedu nad grijehom, rast u duhovnim vrlinama i za uspjeh u službi. Ako ni zbog čega drugoga, dobro je moliti, jer molitva djeluje.

Razlozi koje sam naveo znače da prisustvovanje molitvenim sastancima nikada nije gubitak vremena.

Autor: Jonathan Landry Cruse; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.