NaslovnicaDuhovnostZašto je Isus čekao 30 godina prije početka Svoje službe?

Zašto je Isus čekao 30 godina prije početka Svoje službe?

Isus je Svoju službu započeo s 30 godina, a raspet je u dobi od 33 godine. Zašto je Isus čekao 30 godina prije svoje javne službe?

U Evanđelju po Luki piše da je “Isus imao oko trideset godina kad je počeo svoju službu”. Prema biblijskim povjesničarima, Isus se rodio između 6. i 4. godine prije Krista, a Ivan Krstitelj je započeo svoju službu oko 28. godine poslije Krista. To znači da je Isus imao nešto više od trideset godina kada je počeo Svoju javnu službu.

Kao židovski Mesija, Isus je bio potomak kralja Davida iz plemena Jude (Matej 1,1-17; 2,1-6). Prema židovskom zakonu i običajima, trideseta godina se smatrala dob pune zrelosti, fizičke i mentalne, prikladna za preuzimanje visokih odgovornosti, piše Gotquestions.org.

“David je imao trideset godina kad je postao kralj” (2. Samuelova 5,4); “Josip je imao trideset godina kad je stupio u faraonovu službu” (Postanak 41,46). Židovski leviti su započeli svoju svećeničku službu u dobi od trideset godina (Brojevi 4,3, 23, 30, 35).

Bilo bi razumno pretpostaviti da je Isus počeo svoju javnu službu u dobi od trideset godina jer je to bilo Božje vrijeme i svrha (što svakako jest). Sve što je Isus činio bilo je u skladu s voljom i planom Njegova Oca (Ivan 4,34; Hebrejima 10,9).

Trideseta godina kao znak zrelosti

Međutim, praktično objašnjenje za odgodu početka službe našeg Gospodina povezano je s njegovim statusom židovskog rabina.

Trideseta godina je bila dob u kojoj su židovski pisari i rabini smatrani dovoljno zrelima da postanu učitelji.

Isus je morao imati najmanje trideset godina da bi ga stručnjaci za judaizam smatrali autentičnim rabinom. Njegovi vlastiti učenici (Matej 26,25; Marko 9,5; Ivan 1,49; 3,26; 4,31; 6,25; 20,16) i sljedbenici Ivana Krstitelja nazivali su ga “Rabi” (Ivan 1,38). Bio je poštovan kao ugledni židovski učitelj.

Čak je Nikodem, farizej i član židovskog visokog vijeća, nazvao Isusa “Rabi” i priznao da je “učitelj koji je došao od Boga. jer nitko ne može činiti znamenja kakva ti činiš ako Bog nije s njime.” (Ivan 3,2). Ako bi naš Gospodin započeo svoju službu prije nego što je dostigao prihvatljivu dob svećenika, pismoznanaca i drugih zrelih duhovnih službenika, vjerojatno bi obični ljudi i vjerski vođe njegovog vremena osporavali njegov autoritet.

Božje vrijeme

Isus je čekao trideset godina da započne svoju javnu službu poučavanja jer je to bilo Božje vrijeme – ključni trenutak u povijesti spreman za ostvarenje (Ivan 1,31-33; 2. Korinćanima 6,2).

Isus je dosegnuo kulturološki prihvatljivu dob zrelosti i razvoja. Bog je sada otkrio “Jaganjca Božjeg koji odnosi grijehe svijeta!” (Ivan 1,29), i nijedna dobna prepreka ne bi mogla spriječiti prihvaćanje Mesijinih učenja.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare