Zašto se molimo?

Iskreni vjernici se mole. No, kada bi vas pitali zašto se molimo, što biste odgovorili?

Nemoguće je zamisliti kršćanski život bez molitve. Molimo jer je to privilegija. Bog nas želi čuti. Molitva je Njegov poziv da Ga upoznamo. Bog nam dopušta da Mu se približimo. Zapravo, On to želi. Molitva je naš način komunikacije s Bogom. Kao što prijatelji i članovi obitelji provode vrijeme razgovarajući jedni s drugima kako bi produbili svoje odnose, tako molitva produbljuje naš odnos s Bogom.

Zašto se još molimo?

Nemaju svi privilegiju da se Bogu obraćaju kao svome Ocu. Možemo koristiti prednost molitve jer je Isus podnio žrtvu za nas – On premošćuje jaz između nas i Boga. Hebrejima 4, 15-16 govori o Isusu kao našem Velikom svećeniku: “Ta nemamo takva Velikog svećenika koji ne bi mogao biti supatnik u našim slabostima, nego poput nas iskušavana svime, osim grijehom. Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas!” Zbog vjere u Isusovo dovršeno djelo na križu, imamo slobodan pristup nebeskom Ocu.

Molimo i zato što nam je zapovjeđeno

“Uđite s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove s pjesmama; hvalite ga, ime mu slavite!” (Psalam 100, 4)

Matej 7, 7-11 bilježi Isusove upute da molimo, tražimo i kucamo. Kada molimo, to je ono što radimo. Matej 6, 5-13 opisuje Isusa kako poučava učenike kako se moliti. Isus počinje govor govoreći: “A kada molite.” Molitva se pretpostavlja; to je nešto što ćemo činiti. U 1. Solunjanima 5, 17 Pavao piše: “bez prestanka molite”. Filipljanima 4, 6 kaže: “Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu.” Molitva treba biti dio našeg života.

I naša krivnja nas potiče da molimo

Svaki dan sagriješimo protiv Boga i bližnjih mislima, riječima, djelima i propustom. Uvjerenje koje osjećam da sam zgriješio potiče me da molim. Svaki iskreni vjernik će na kraju dana doći Bogu u molitvi i dopustiti da Duh pronikne u njegovo srce kako bi se istinski pokajao i molio oprost.

Tako sam zahvalan za Psalam 51 i ostale pokorničke psalme. Psalmi, zajedno s obećanjima Božjeg oprosta, podsjećaju da se ne moramo valjati u krivnji ili ostati u svojim grijesima. S carinikom u Luki 18, 13 možemo se moliti: “Bože, budi milostiv meni grešniku!”

Molimo zbog teških situacija

Ništa nije pomoglo mom molitvenom životu više od teških i bolnih okolnosti. Mi to zovemo stresom, ali biblijska riječ za to je “kušnja”.

PROČITAJTE: Molitva u nemogućoj situaciji

Ponekad su naše okolnosti gotovo nepodnošljive. Osjećamo se kao da ćemo potonuti. Zato jedna od mojih omiljenih molitvi u Biblija dolazi s Petrovih usana dok tone pred Gospodinom i obraća Mu se: “Gospodine, spasi me!” (Matej 14, 30). Kratko, jednostavno i točno. Ali za nekoga tko očajnički traži pomoć, to je dovoljno.

Isus nam je dao izvrstan primjer molitve

Evanđelja nekoliko puta spominju da je Isus molio. Ivan 17 je možda jedan od najboljih primjera. Ako se Isus – koji je Bog – molio Ocu, koliko bismo više mi trebali?

Jesi li tjeskoban ili uplašen? Dođi Bogu. Je li tvoja savjest umrljana sjećanjima na jučerašnje grijehe? Kaži ih Bogu. Jesi li zabrinuti za zdravlje voljene osobe? Ili si zabrinut kako ćeš spojiti kraj s krajem ovaj mjesec? Oslobodi svoje srce Ocu. I na kraju, uvijek Mu na svemu zahvali.

NAJNOVIJE!