NaslovnicaDuhovnostZašto ne možemo služiti Bogu i bogatstvu?

Zašto ne možemo služiti Bogu i bogatstvu?

Božja Riječ nas na nekoliko mjesta uči da ne možemo služiti u isto vrijeme i Bogu i bogatstvu.

Jedan primjer su stihovi iz Matejevog evanđelja 6, 24: „Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.“

Što ovi stihovi znače? Zašto je Isus rekao u svojoj slavnoj Propovijedi na gori da ne možemo služiti Bogu i bogatstvu?

Važnost novca u svakodnevnom životu

Je li nam novac potreban za život? Jest. Je li novac važan za ovaj život? Jest. No, je li novac i sve ono što ide s novcem, kao što su zemaljska slava, poznanstva, poslovna partnerstva, imidž, najvažnija stvar u ovome životu? Nije. Ako mislimo drugačije u problemu smo.

Zašto Isus na nekoliko mjesta u Bibliji govori da čovjek ne može služiti i Bogu i bogatstvu? Odgovor na ovo pitanje zapravo je jednostavan: ne možemo voljeti oboje. Ili ćemo jedno voljeti, a drugo mrziti i obrnuto. Svijet u kojem živimo prepun je različitih stvari na koje možemo željeti potrošiti naš novac. Od čuda tehnologije, odmora, ljetovanja, zimovanja, svijet nas mami da naš novac potrošimo na što je moguće više materijalnih i ne materijalnih stvari ovoga svijeta. Osim toga, svijet će reći da je to sve ”za naše dobro”, odnosno za dobrobit naših tijela, no je li to zaista tako? Trebamo li svake dvije godine kupovati nove pametne telefone? Jesam li zaista trebao potrošiti 80 eura na skupocjene tenisice ili sam na tenisice mogao potrošiti 40 ili 50 eura ili možda manje?

Ne može se poreći važnost novca u svakodnevnom životu, no ono što je ovdje potrebno naglasiti jest to da s novcem treba biti oprezan.

VIDI OVO: 3 načina kako koristiti novac za Boga

Bog želi da novcem kojeg imamo upravljamo na način koji je Njemu ugodan

Novac je važan za ovaj život, ali daleko važnije od samog novca jest način kako tim novcem upravljamo. Ako vjerujemo u Boga i ako smo Kristovi učenici, onda znamo da nas Krist želi učiti i naučiti kako upravljati novcem na način koji je Bogu ugodan.

Kao što kaže 1. Timoteju 6, 17-19: „Bogatima na ovome svijetu zapovijedaj, da se ne ponose, niti uzdaju u bogatstvo nestalno, nego u Boga živoga, koji nam sve da je obilato za užitak; neka dobro čine, neka se obogate u dobrim djelima, neka budu darežljivi i međusobno dijele. Neka skupljaju sebi blago kao dobar temelj za budućnost, da postignu život istiniti!“

Iz Biblije jasno vidimo da je Krist pozivao svoje učenike u ono vrijeme, kao i što poziva nas danas, da naše blago ili novčana sredstva koristimo za dobro, a ne za zadovoljavanje naših sebičnih želja. To ne znači da se ponekad ne možemo počastiti nečime, ali trebamo imati na umu da taj novac imamo jer nam je Bog omogućio načine kako ga možemo zaraditi. Osim toga, uvijek je bolje davati nego primati, pogotovo kada imamo mogućnosti dati onima koji su u potrebi. Prilikom davanja isto tako dobro je posjedovati mudrost, u vezi toga komu treba dati i u kojoj mjeri. Ako dopustimo Bogu da nas odgaja i u vezi ovog segmenta života, vidjet ćemo kako možemo davati na Bogu ugodan način i moći ćemo biti sigurni da kada dajemo, nikada ni sami nećemo oskudijevati.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare