Zašto trebamo prestati sažalijevati samce?

U životu postoje trenuci kada brzo pretpostavimo da netko ili nešto zaslužuje sažaljenje. Zašto trebamo prestati sažalijevati samce?

Samci se često sažalijeva i mnogi im rado upućuju riječi utjehe, kao da pate od bolesti ili invaliditeta. Iako su možda namjere na pravom mjestu, samcima ne treba sažaljenje.

Nikada ne postoji samo jedan razlog zašto je netko samac. Život nikad nije tako jednostavan da se svede na samo jedan razlog za bilo što, pa tako i za veze. Također je važno prepoznati da Bog ima svoje razloge zašto dopušta ili ne dopušta vezu u određenom trenutku nečijeg života. Čak i oni koji iskorače izvan Božje volje i uđu u vezu, mogu na kraju ostati samci jer veza za kojom su trčali nije bila zdrava, korisna ili ispravna. Bez obzira na razlog, biti samac za mnoge se može pokazati najboljom i najzdravijom opcijom, a ne nešto što hitno treba mijenjati.

Zašto trebamo prestati sažalijevati samce?

Živimo u kulturi u kojoj se često čini da je odgovor romantična veza. Od filmova do knjiga, u našem je društvu ukorijenjeno da je sigurno rješenje problema vjenčani prsten. Iako je Bog stvorio ljude za odnos, bitno je shvatiti da svako razdoblje života ima svoju svrhu. Čak i u Edenskom vrtu, Adam je imao razdoblje samaštva u svoj svojoj savršenosti. Bog je smatrao prikladnim da je Adam neko vrijeme trebao biti sam. Da to nije bilo Božja volja, tada bismo vidjeli Adama i Evu stvorene u isto vrijeme.

U našim vlastitim životima, postoje trenuci kada Bog želi da budemo sami prije nego nas spoji s nekim. Postoji vrijeme za lekcije koje treba naučiti da bi naš najvažniji odnos – odnos s Njim ojačao. Čak i kada dođe supružnik, i dalje će biti važno da ljubav prema Bogu bude naša prva ljubav. Nijedan odnos nije tako važan kao s našim Stvoriteljem i Spasiteljem.

Također je važno shvatiti da Bog dopušta određene događaje, jer jedini može vidjeti širu sliku. Propovjednik 3, 1 kaže: “Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme.” Naš Otac zna više od nas i moramo Mu vjerovati u svakom razdoblju života.

I samci imaju ispunjene živote

Za većinu samaca, iako im nedostaje romantična veza u životu, to ne znači da je njihov život bez ljubavi i ljepote. Mnogi su pozvani na uzbudljive pothvate na putu ka karijeri ili službi koju trebaju ostvariti. Drugima je vrijeme ispunjeno kroz prijateljstva i obiteljske odnose. Ljubav ima mnoge oblike, ne samo romantičnu ljubav. Ovo ne znači da želja za brakom ne postoji, ali treba reći da to nije jedini oblik ljubavi.

PROČITAJTE: Zašto nije loše biti samac?

Umjesto da sažalijevate samce, pomozite im da se osjećaju vrijedno. Pomozite im da uvide kako njihova vrijednost i koliko su važni ne ovise o prstenu na njihovom prstu; nego se isključivo temelji na onome što Bog kaže o njima. Istaknite ljepotu koju donose ne samo u vaš život nego i u živote drugih. Nemojte ih marginalizirati pod etiketom da su “samci”. Samcima ne treba vaše sažaljenje; trebaju da ih vidite onakvima kakvi jesu, sa ili bez supružnika.

Molitva za samce

Dragi Bože, hvala za ljubav koju imaš za nas. Iako često možemo upasti u zamku da mislimo da ispunjen život znači imati supružnika, dobar posao, kuću i materijalne stvari, molimo Te da nam pomogneš da odnos s Tobom cijenimo više od svega.

Pomozi samcima da prihvate sezonu u kojoj se nalaze i da uvide da svaki dan ima vrijednost. Onima koji žele partnera, pomozi da strpljivo čekaju na Tebe. Utješi one koji doživljavaju usamljenost i opremi nas kao Crkvu da im budemo duhovna obitelj i podrška. Iscijeli slomljena srca i ranjene duše. U Isusovo ime, amen!

NAJNOVIJE!