zašto ste nesretni
Photo by Nicholas Barbaros on Unsplash

Mnogi kršćani su nesretni, iako znaju da to nije dobro. Evo 7 razloga kako prepoznati zašto ste nesretni.

Svatko želi biti sretan. To je urođena želja koju nam je podario naš Stvoritelj u čijoj prisutnosti zauvijek postoji punina radosti i zadovoljstva.

Nažalost, često doživljavamo suprotno jer težimo za nečim zemaljskim i mislimo da će nas to ispuniti. Zato što živimo u palom svijetu, ništa nas neće ispuniti osim spoznaje da su naša imena u Knjizi života i da ćemo jednog dana biti u nebu.

Zašto ste nesretni?

1. Stalno brojite svoje probleme

Stalno prigovaranje čini nas jadnima. Često smo poput Izraelaca u pustinji. Njihovo neprestano prigovaranje u izazvalo je Božji gnjev i On ih je natjerao da lutaju pustinjom četrdeset godina. Kao rezultat toga, ljudi su jako tugovali (Brojevi 14, 39).

Umjesto da se žalite i brojite svoje probleme, budite zahvalni i brojite svoje blagoslove! Imenuj ih jednog po jednog! Srce puno zahvalnosti Gospodinu uvijek donosi radost.

2. Brinete se bez prestanka

Brigom se ne postiže ništa osim što nam se oduzima duševni mir i rano nas šalje u grob. Nadalje, to je čin neposluha prema Isusu budući da nam On izričito zapovijeda da se ne brinemo (Luka 12, 22-31).

3. Sažalijevajte sami sebe

Samosažaljenje nas potiče da gledamo prema unutra, usredotočimo se na sebe i povećavamo vlastitu važnost. Kada se stalno sažalijevamo, glumimo žrtvu jer neprestano ponavljamo svoje povrede. A to može dovesti do ljutnje, mržnje ili gorčine prema Bogu i drugima.

4. Uspoređujete se s drugima

Uspoređivanje je kradljivac radosti koji rađa zavist i nezadovoljstvo. Sveto pismo nas upozorava da ne budemo pohlepni, jer se naš život ne sastoji od obilja imetka (Luka 12, 15).

Neka vaš posao bude da upoznate Krista. Umjesto da se uspoređujete s drugima, usporedite se s Kristom i nastojte biti sličniji Njemu. Molite Duha Svetoga da oblikuje vaš karakter. I bit ćete zadovoljni sa svime što vam je Gospodin dao.

5. Živite odvojeno od drugih

Nijedan čovjek nije otok, pogotovo kršćanin. Bog nas je zamislio da živimo jedni s drugima i ovisimo jedni o drugima. Ići sam i biti odvojen od drugih nikako nije dobro.  Zato se uključite u zajedništvo s drugim kršćanima i ponizno priznajte da ne možete živjeti neovisno.

6. Stavljate sebe na prvo mjesto

Isticanje vlastitih prava i interesa na račun drugih protivno je Kristu, koji se odrekao svog bogatstva na nebu da bi postao siromašan radi nas. Što ste manje slični Kristu, to ćete biti nesretniji.

PROČITAJTE: Bog treba biti na prvom mjestu u našem životu

Budite ponizni poput Krista. Filipljanima 2, 3-4 kaže : “Nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih!”

7. Usredotočeni ste na zemaljske stvari

Živjeti u sadašnjosti i zanemariti pripremu za vječnost moglo bi nas nakratko učiniti sretnima, ali dugoročno jadnima. Ovaj život je trenutačan i prolazan; vječnost je ono što je važno.

Usmjerite svoje oči na Isusa, provodite vrijeme u molitvi i čitanju Božje Riječi. Kološanima 3, 1-4 kaže: “Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.”