4 načina na koje zavist šteti vašem životu
Foto: Pexels

Zavist šteti vašem životu. Ona nikako ne može donijeti nešto dobro. Prepoznajte jeste li zavidni.

Postoji ozbiljna stvar koja vas sputava na putu vjere i vrlo je suptilan grijeh. To nije požuda, ponos ili ljutnja. To nije briga, strah ili obeshrabrenje. To je zavist.

Kada zavidite drugim ljudima, vaša je pažnja usmjerena na ono što nemate i što niste. Kao rezultat toga, oskvrnjujete Božji plan za vas.

4 načina na koje zavist šteti vašem životu

Da biste uklonili zavist iz svog života, morate razumjeti četiri načina na koje vam zavist može naštetiti.

1. Zavist donosi beznađe

Neka ti srce ne zavidi grešnicima, nego neka ti uvijek bude u strahu Gospodnjem, jer imat ćeš budućnost i tvoja nada neće propasti. (Izreke 23, 17-18)

Kršćanin nikada ne bi trebao biti zavidan na grešnika. Grešnici mogu činiti stvari koje će im brzo donijeti novac i slavu, ali to neće potrajati. S druge strane, kada pravednik vrši Božju volju, Bog će ga blagosloviti. Vaš post, molitva, čitanje Biblije, činjenje dobra umjesto zla … nisu uzalud. Ako zapostavite stvari za duhovni rast i okrenete se ovozemaljskom, osjećat ćete beznađe. Ne dopustite to!

PROČITAJTE: 4 načina kako pobijediti zavist

Pravi način razmišljanja je biti sretan kada netko bude blagoslovljen. Radujte se kada ljudi uspiju. Cijenite ljude zbog onoga što imaju, a vi nemate. Drugačiji ste, i to zbog Isusa koji živi u vama. Kao rezultat vašeg odnosa s Isusom, ne trebate biti zavidni.

2. Zavist vas odmiče od Boga

Ne možete slijediti Božju svrhu i usredotočiti se na druge ljude i druge stvari u isto vrijeme. Isus kaže u Mateju 6, 24: “Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.”

3. Zavist vam troši vrijeme i energiju

Biblija to najbolje objašnjava: “Nadalje iskusih da svaki napor i svaki uspjeh pribavlja čovjeku zavist njegova bližnjeg. I to je ispraznost i pusta tlapnja. Bezumnik prekriži ruke i izjeda sebe …” ( Propovjednik 4, 4-6)

4. Zavist vodi svakom drugom grijehu

Zavist može uništiti sve i svakoga oko vas. Biblija kaže: “Ta gdje je zavist i svadljivost, ondje je nered i svako zlo djelo.” (Jakovljeva 3, 16)

Srž problema je problem srca. Srce koje zavidi je nezadovoljno srce.

Zavist je također oblik obožavanja. Dakle, kad god ste zavidni, vaše obožavanje je postalo pogrešno. Tijelo kaže: “Želim to. Volim to. Želim živjeti za to.” To su iste vrste fraza koje koristite kada se klanjate Bogu. A kada obožavate nešto drugo osim Boga, obožavate idola.

PROČITAJTE: Kako prepoznati idolopoklonstvo u vlastitom životu?

Jeste li spremni eliminirati zavist iz svog života? Započnite postavljajući sebi ova pitanja: “Klanjam li se Bogu i zahvaljujem li mu za njegovu milost u mom životu? Ili obožavam stil života, imetak ili popularnost?”

Kada vjerujete da Bog zna što je najbolje za vas i da će on “ispuniti sve vaše potrebe prema bogatstvu svoje slave u Kristu Isusu” (Filipljanima 4, 19), tada će zavist nestati iz vašeg života.