Kako prijeći na zdrav način prehrane?

Kako se osloboditi navike konzumiranja brze hrane i prijeći na zdrav način prehrane? Dobra vijest je da istraživanja pokazuju da što manje brze hrane jedete, to ćete je manje i željeti. 

Ako pronađete način da postupno prijeđete na zdraviji vid prehrane, umanjit će vam se želja za brzom hranom.

Ove tri strategije bi vam mogle biti od pomoći:

Pri kupovini hrane se držite strategije “vanjskog kruga” i pravila o “5 sastojaka”.

Najbolje što možete učiniti je izbjeći kupovinu procesuirane i zapakirane hrane. Ako je ne posjedujete, ne možete je ni pojesti. Dalje, ako ne maštate o njoj, ona vas neće ni privlačiti.

Očigledno, ne možete sebe spriječiti da ponekad razmišljate o brzoj hrani, ali postoje načini da vam se želja za njom umanji.

PROČITAJTE: Kako vaš mozak reagira na brzu hranu? Niste ni svjesni!

Što znači “kupovina po vanjskim krugovima”? Ako svoju pozornost pri kupovini usmjerite na one “nepopularne, s kraja” dijelove prodavaonice, tada ćete uglavnom kupovati neobrađenu hranu (voće, povrće, meso, jaja, itd). Nije sve što se ne nalazi na središnjim mjestima trgovine obavezno zdravo, ali ćete time izbjeći mnoge nezdrave namirnice.

Također, možete se pridržavati pravila o “5 sastojaka” kada kupujete hranu. Što to znači? Pročitajte deklaraciju i ako utvrdite da taj proizvod u sebi sadrži više od 5 različitih sastojaka, nemojte ga kupiti.

Sva je prilika da je taj proizvod osmišljen upravo tako da kod vas stvori ovisnost i želju da ga sve više i više konzumirate. Izbjegavajte takve proizvode i okrenite se prirodnijim opcijama.

Hranite se raznovrsno

Mozak voli novine.

Iako možda nećete moći u potpunosti doživjeti isti osjećaj kombinacije hrskavog i kremastog kao kod Oreo keksa, vi možete u svoju prehranu uvesti raznovrsniji izbor namirnica kako vam ne bi dosadila stalno ista hrana.

PROČITAJTE: 18 namirnica za koje mislimo da su zdrave, ali to uopće nisu

Jedenje zdrave hrane ne mora biti dosadno. Pomješajte namirnice tako da iskusite nove osjećaje i možda ćete utvrditi da će vam biti lakše da se hranite zdravije. (u jednom trenutku, ipak, možda ćete morati malo i da se zaljubite u dosadu).

Pronađite neki bolji način da se izborite sa stresom

Postoji razlog zašto mnogi ljudi hranom pokušavaju odagnati. Stres potiče određene regije u mozgu na lučenje određenih kemikalija (konkretno – opijata i neuropeptida Y). Ove kemikalije mogu pokrenuti mehanizme koji su slični onima koje pokreću masna i slatka hrana.

Drugim riječima, kada ste pod stresom, vaš mozak dobiva poziv ovisnosti usmjeren ka masti i šećeru i tada ćete se lakše okrenuti brzoj hrani.

Svi se mi u životu susrećemo sa stresom. Učenje kako da se na različite načine hvatamo u koštac sa njim može vam pomoći da se riješite ovisnosti o brzoj hrani.

Zapamtite da je oslobađanje od nezdrave ishrane izuzetno složen i zahtjevan proces i da nije dovoljno samo reći ljudima: “Potrebno je da ojačaš svoju volju” ili “Prestani već jednom jesti to smeće”, već im je potrebno ukazati na navedene uzroke njihove ovisnosti i načine kako da se sa tim problemom izbore, piše Jamesclear.com.