Alkohol svaki dan
Foto: Pixabay

Ako konzumirate alkohol svaki dan, izlažete se riziku obolijevanja od različitih bolesti. Otkrijte koje zdravstvene probleme možete izbjeći ako smanjite unos alkohola.

Konzumacija pića na kraju dana ili za nekih proslava mnogima je užitak. Međutim, to postaje problem kada se jedno piće ležerno pretvori u dva, tri ili možda čak četiri – i to redovito.

Zdravstveni stručnjaci smatraju da se pod umjerenom konzumacijom alkohola za žene podrazumijeva ispijanje do jednog pića dnevno. Za muškarce je to do dva pića. Kod osoba koje piju 8-15 pića tjedno (ili više) može doći do mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Alkohol svaki dan: Koje zdravstvene probleme može izazvati svakodnevno ispijanja alkohola?

U nastavku donosimo pet opasnih nuspojava kojima su izloženi oni koji prekomjerno piju alkohol svaki dan.

1. Bolesti srca

Oni koji kronično piju imaju veću vjerojatnost da imaju problema sa srcem od onih koji ne piju. Žene koje redovito piju čak imaju veći rizik od razvoja bolesti srca od muškaraca.

Prekomjeran unos alkohola može dovesti do bezbrojnih loših zdravstvenih ishoda, koji uključuju srčana stanja poput visokog krvnog tlaka, zatajenja srca, pa čak i moždanog udara.

Uz to, redovito pijenje alkohola može dovesti do stvaranja viška kilograma, što također može negativno utjecati na zdravlje srca.

2. Izloženost riziku od neplodnosti

Opće je poznato da trudnice ne smiju piti alkohol, jer bi to moglo povećati rizik od preranog porođaja, pobačaja, poremećaja fetalnog alkoholnog sindroma (FAS) ili mrtvorođenosti. Međutim, ono što mnogi možda ne znaju jest da žene koje previše piju mogu imati problema s trudnoćom.

Jedno istraživanje koje je promatralo 6.120 žena u dobi od 21 do 45 godina pokazalo je da je kod onih koje piju najmanje 14 alkoholnih pića tjedno (što je oko dva pića svaki dan) 18% manja vjerojatnost da će zatrudnjeti od onih koje piju manje pića ili uopće ne piju.

Alkohol svaki dan
Foto: Pixabay

3. Obolijevanje od osteoporoze

Jedno istraživanje otkrilo je povezanost između konzumacije alkohola i osteoporoze – bolesti kostiju. U osnovi, što više alkohola redovito pijete, to je veći rizik od razvoja bolesti kostiju.

Točnije, oni koji su svakodnevno konzumirali dva ili više pića imali su 1,63 puta veću vjerojatnost da će dobiti osteoporozu. To je zato što obilno pijenje može inhibirati apsorpciju hranjivih sastojaka, poput kalcija i vitamina D, koji su presudni za zdravlje kostiju.

Također, pankreatitis, dijabetes i bolesti jetre mogu igrati ulogu u osteoporozi, a sve su to negativni zdravstveni ishodi koji su povezani s pretjeranim pijenjem.

4. Možete imati nejasan govor

Ljudi koji pretjerano piju mogu dobiti dizartriju, što je medicinski izraz za poteškoće u izgovaranju riječi. Ovu promjenu u govoru može uzrokovati nekoliko stanja, poput ozljede mozga, tumora mozga i moždanog udara … samo da nabrojimo neke. Međutim, obilno pijenje s vremenom može naštetiti mozgu i učiniti dizartriju trajnom.

5. Oštećenje jetre

Možda je jedan od najpoznatijih problema prekomjernog pijenja oštećenje jetre. Jetra je odgovorna za razgradnju i uklanjanje štetnih tvari i toksina iz vašeg tijela. Međutim, redovito pijenje alkohola može poremetiti ovaj najvažniji proces, a također može povećati rizik od kronične upale jetre i bolesti jetre.

Bolesna jetra može dovesti do stvaranja toksina i otpada u vašem tijelu, što može biti opasno po život.

Ako želite, možete piti alkohol, ali samo umjereno, tako da možete izbjeći zdravstvene probleme.

PROČITAJTE JOŠ: