Čaj od koprive: Zašto je dobar za zdravlje?

Čaj od koprive je prirodni lijek dobar za zdravlje. Koja ljekovita svojstva ga krase? U ovom članku donosimo sve što trebate znati.

Ako ste ikada i vidjeli koprivu, vjerojatno ste ju zaobišli u širokom luku. No, nakon što ovo pročitate, možda ćete se ipak odlučiti zastati, ubrati ili kupiti tu notornu koprivu i od nje napraviti ukusan i ljekovit čaj. Čaj se pravi od lista i stapke koprive te je prirodni lijek za mnoge tegobe.

Stručnjakinja za prehranu i medicinu Catherine Uram kaže: „Koprivu se može oralno uzimati za poboljšanje simptoma povezanih s povećanom prostatom te problema s uriniranjem. Čaj od koprive može smanjiti simptome peludne groznice kao što je začepljenje nosa i suzne oči. Ujedno može biti koristan i za smanjenje šećera u krvi i ublažavanje bolova koji se javljaju kao posljedica osteoartritisa.“, prenosi Thehealthy.com

Čaj od koprive za zdravlje: Zbog čega je ovaj pripravak toliko zdrav? 

Za čega je sve zdrav čaj od koprive, ali i zašto ga ponekad trebate pažljivo koristiti ili izbjegavati? Koja su ljekovita svojstva čaja od koprive? U nastavku donosimo odgovore na ova pitanja.

Čaj od koprive može smanjiti simptome alergija 

Biljka koprive uzrokuje alergijsku reakciju na koži, no ovaj čaj čini suprotno, on može zaštititi od alergija i umanjiti njihove simptome.

Istraživanje iz 2017. godine tvrdi da čaj može umanjiti simptome peludne groznice. Mnogo je načina da umanjite simptome alergija, samo treba znati gdje ih potražiti.

Čaj od koprive je dobar za mišiće i zglobove

Djeluje kao analgetik te ima protuupalna svojstva. Zbog toga se u tradicionalnoj medicini koristio za liječenje bolnih zglobova i mišića.

Čaj ujedno može smanjiti simptome osteoartritisa, posebice kada je riječ o bolovima u šakama, kukovima i kralježnici, tvrdi istraživanje iz 2018.

Znanstvenici su također saznali da može dobro djelovati u kombinaciji s ne-steroidnim lijekovima te da pomaže osobama da polako prestanu piti te lijekove.

VIDI OVO: Najzdraviji čajevi: Koji čaj je najbolji za zdravlje?

Čak od koprive je dobar za kosti

Čaj sadrži kalcij, magnezij i željezo koji su odlični za zdravlje kostiju, tvrdi istraživanje iz 2016. godine. Kopriva ujedno sadrži vitamine D i K koji pomažu kostima upiti kalcij i povećati gustoću kostiju.

Također, magnezij je koristan za jačanje kostiju, dok niska količina magnezija u tijelu može dovesti do slabljenja kostiju i pojave kroničnih bolesti. Manjak je željeza također povezan sa slabljenjem kostiju.

Čaj od koprive smanjuje kožne iritacije

Budući da sadrži mnoga ljekovita svojstva, ovaj čaj može biti koristan za borbu protiv ekcema i akni. On smanjuje otekla područja na koži i crvenilo, smanjuje svrbež i ubrzava zacjeljenje.

Također, za zdravlje kože ga možete piti, no možete ga koristiti i kao oblog za lice. Međutim, trebate prvo saznati jeste li alergični na koprivu prije nego nanesete čaj na lice.

Čaj od koprive poboljšava zdravlje bubrega, mokraćnih puteva i prostate

Ovaj čaj djeluje kao diuretik što znači da može pomoći s problemima s mokraćnim putevima, a tako i problemima s bubrezima.

Istraživanje na štakorima iz 2014. godine pokazalo je da smanjuje nakupljanje kristala kalcija u bubrezima koji inače dovode do pojave bubrežnog kamenca. No, riječ je samo o štakorima tako da se ne zna točno je li učinak isti i za ljude.

Liječnici ponekad koriste ekstrakt koprive kako bi liječili probleme s mokraćnim putevima, uključujući i učestalo uriniranje.

Čaj od koprive jača imunitet 

Sadrži nekoliko spojeva, uključujući vitamine A i C, karotenoide i flavonoide koji osnažuju imunitet. Svi navedeni spojevi snažni su antioksidanti koji pomažu pri zaštiti stanica od štete i slabljenja imuniteta.

Istraživanja su pokazala da ekstrakt koprive jača imunitet te pospješuje rad stanica. Istraživači su tako saznali da kopriva stimulira T-stanice u imunološkom sustavu, koje su odgovorne za borbu protiv infekcija i raznih bolesti.

Čaj od koprive za mršavljenje
Foto: Pixabay

Čaj od koprive za mršavljenje i probavu

Ovaj čaj je dobar za mršavljenje i probavni sustav. Upale često mogu omesti normalnu probavu budući da djeluju na umnažanje štetnih bakterija u crijevima.

Redovna konzumacija čaja od koprive, koji sadrži protuupalna svojstva, može pomoći pri reguliranju probave, smanjenju zatvora, smanjenju pretjerano meke stolice i problema sa želucem.

Za probavu je ključna ravnoteža bakterija u probavnom sustavu, a ovaj čaj djeluje prema uspostavi te ravnoteže.

Čaj je učinkovit za mršavljenje iznimno u slučaju kada se pravilno i zdravo hranite te održavate umjerenu fizičku aktivnost. Nemojte očekivati da ćete smršaviti ako ne promijenite životne navike.

VIDI OVO: 7 najboljih čajeva protiv nadutosti

Čaj od koprive je dobar za zdravlje srca

Kopriva sadrži vitamine A i C, beta karoten i druge karotenoide koji pomažu tijelu pri proizvodnji crvenih krvnih stanica te tako sprječavaju anemiju. Također sadrži flavonoide koji smanjuju krvni tlak i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Željezo i kalcij iz koprive mogu pomoći opustiti krvne žile i pospješiti cirkulaciju

Čaj od koprive za kosu
Foto: Pixabay

Čaj od koprive za zdravu kosu

Budući da sadrži mnoge minerale i vitamine, kopriva je vrlo zahvalan sastojak različitih preparata za kosu. Ne koriste je samo osobe koje imaju problema s ispadanjem kose ili vlasištem, već i oni koji su potpuno zdravi, jer kopriva potiče rast kose i čini ju snažnijom.

Kopriva se kod rješavanja problema s kosom može koristiti na dva načina – kao tinktura ili kao čaj. Tinkturu i čaj možete unijeti oralnim putem, i time hraniti organizam (i vlasište) iznutra, no čaj od koprive možete koristiti i za ispiranje kose.

Čaj od koprive može pomoći kod problema s peruti ili svrbeža vlasišta. Za ispiranje tjemena, najbolje je koristiti čaj od svježe koprive jer kupovni mogu sadržavati sastojke koji ne odgovaraju svakom vlasištu.

Каkо napraviti čај оd kорrіvе?

Ѕаѕtојсі:

  • 2 žlіčісе lіѕtоvа kорrіvе
  • 250 ml vоdе

Рrірrеmа: Ѕvјеžі іlі ѕušеnі lіѕt kорrіvе рrеlіј šаlісоm vrеlе vоdе, оѕtаvі dа роklорlјеnо ѕtојі dеѕеt mіnutа tе рrосіјеdі.

Рrіmјеnа: Роріј trі šаlісе nа dаn kоd rеumаtѕkіh bоlоvа, umоrа, ѕlаbоkrvnоѕtі і іzоѕtаnkа ареtіtа.

Čaj od koprive – nuspojave

Prilikom konzumacije čaja od koprive treba paziti na nekoliko stvari: 

  • Ne reagira dobro u kombinaciji s nekim lijekovima tako da je uvijek potrebno prvo razgovarati s liječnikom prije nego ga počnete piti.
  • Snižava šećer u krvi te se ne smije piti uz tablete za istu svrhu. 
  • Koprive mogu uzrokovati osjećaj umora te ih ne treba konzumirati s lijekovima za smirenje te lijekovima za bipolarni poremećaj.

Jasno je da je čaj od koprive jako dobar za zdravlje. Slobodno uživajte u kojoj šalici tog korisnog čaja, ali nakon što se posavjetujete s vašim liječnikom.

NAJNOVIJE