Kako izmjeriti puls?

Kako izmjeriti puls, odnosno otkucaje srca u minuti? Ako ne znate što trebate činiti, mi vam nudimo pomoć s ovim korisnim savjetima.

Kada mjerite svoj puls, time mjerite koliko vam puta srce otkuca u jednoj minuti. 

Rad srca u mirovanju se odnosi na broj otkucaja u minuti kada ste u stanju mirovanja ili kada niste pod nikakvim stresom.

Ta vrsta rada srca posebno je važna za određivanje zdravlja srca i čest je pokazatelj bolesti srca. 

Ako prilikom neke fizičke aktivnosti ili vježbanja osjetite vrtoglavicu, važno je znati provjeriti si puls jer nam on mnogo toga govori o tijelu. Ista je riječ i s vašom djecom s tim da je jako važno znati kontakt hitne pomoći u slučaju da je puls previsok ili prenizak. 

Rad srca u mirovanju ovisi o dobi i o vašoj fizičkoj spremi. Na vaš puls može utjecati vaša temperatura tijela, emocionalno stanje, pozicija tijela, unos kofeina, određeni lijekovi ili problemi sa srcem ili štitnjačom, piše Healthline.

Do sada ste se sigurno makar jednom zapitali kako izmjeriti puls. Na svu sreću, postoje mnoge metode te ćete sigurno pronaći jednu koja će vam odgovarati. 

1. Kako izmjeriti puls na ruci?

Ako želite znati kako izmjeriti puls na ruci, morate pronaći radijalnu arteriju. 

Kako izmjeriti puls na ruci
Foto: Wikiwand.com

To ćete učiniti stavljanjem vašeg srednjeg prsta i kažiprsta na unutrašnjost vašeg ručnog zgloba. Nemojte puls mjeriti palcem jer broj otkucaja možda neće biti točan. 

Čim osjetite puls pod prstima počnite brojati otkucaje oko 15 sekundi. Tada taj broj pomnožite sa četiri i dobili ste svoj broj otkucaja u minuti.

2. Kako izmjeriti puls na vratu?

Za mjerenje pulsa na vratu potrebno je pronaći karotidnu arteriju. 

Ponovno su ključni kažiprst i srednji prst koji stavljate kod vašeg dušnika na vratu ispod vilice. Pomaknite prste dok ne osjetite otkucaje srca pod prstima. Ponovno brojite otkucaje 15 sekundi, a onda ih pomnožite s 4. 

VIDI OVO: Koliki trebaju biti normalni otkucaji srca?

3. Mjerenje pulsa na stopalu

Za ovo vam je potrebno vaše stopalo. Ponovno mjerite vašim kažiprstom i srednjim prstom, ali sada morate staviti prste na najvišu točku kosti koja se proteže gornjim dijelom vašeg stopala. Pomičite prste dok ne osjetite puls. 

Ponovno brojite otkucaje 15 sekundi i pomnožite ih s 4. 

4. Brahijalni puls

Ako morate djetetu izmjeriti puls, ovo je metoda koja će vam najbolje odgovarati. Ključ je u pronalasku brahijalne arterije. 

Ruka na kojoj mjerite puls mora biti lagano savinuta tako da vam unutarnji dio ruke bude usmjeren prema stropu. 

Dva već navedena prsta stavite u pregib lakta s unutrašnje strane, a onda pomaknite prste oko tri centimetra prema nadlaktici. Možda ćete morati malo jače pritisnuti da osjetite puls. 

Ponovno brojite otkucaje 15 sekundi i pomnožite ih s 4. 

VIDI OVO: Što znači kada se probudite s ubrzanim otkucajima srca?

5. Kako izmjeriti puls korištenjem uređaja?

Ako vam prethodno opisane metode za mjerenje pulsa ne odgovaraju ili ne možete pronaći bilo, onda puls možete izmjeriti putem raznih uređaja i aplikacija. 

Možete upotrijebiti svoj pametni telefon, oksimetar, pametni sat ili tlakomjer. 

Iako se čini lakim skinuti aplikaciju i preko nje mjeriti puls, najbolja i najtočnija metoda je zapravo mjerenje pulsa vašim prstima. 

Odstupanja neće biti velika, ali ako želite biti precizni, radije nemojte koristiti uređaje. 

Kada vježbate na spravama one vam mogu očitati puls, ali je vrlo često netočan tako da je najbolje upotrijebiti svoje prste ako želite točne rezultate. 

Kako znati koji je puls najbolji za vas? 

Otkucaji srca većinom ovise o dobi, a manje o spolu. 

Idealni puls u stanju mirovanja je 60 – 100 otkucaja u minuti. Osobe u jako dobroj formi imaju i manji broj otkucaja u minuti od 60. 

Broj otkucaja u minuti je jako važan i ako želite biti učinkoviti prilikom vježbanja. Tako je najbolje kada vaš puls tijekom vježbanja bude 60% do 85% vašeg najvišeg pulsa. 

Za sagorijevanje masti odlične su vježbe u kojima imate brze izmjene odmora i intenzivnih vježbi jer puls znatno varira. 

Ako želite saznati vaš idealan broj otkucaja srca u minuti oduzmite vašu dob od broja 220. Ako imate 20 godina, oduzmite 20 od 220 i dobit ćete da je vaš idealan broj otkucaja 200. 

VIDI OVO: 8 znakova koji se pojavljuju mjesec dana prije srčanog udara

Otkucaji srca i bolesti – kada posjetiti liječnika? 

Saznali ste kako izmjeriti puls, a sada ćete saznati i kada trebate posjetiti liječnika s obzirom na stanje vašeg pulsa. 

Bradikardija je nizak broj otkucaja u minuti. Nizak broj otkucaja u minuti kod mladih osoba većinom znači da je osoba u dobroj formi i da joj srce dobro radi. 

No, nizak broj otkucaja u minuti može ukazivati na problem sa zdravlje. Ako vam je broj otkucaja u minuti manji od 60 i osjećate bol u prsima, odmah nazovite hitnu pomoć. Isto učinite ako uz navedeno osjetite vrtoglavicu, slabost, nesvjesticu ili druge simptome. 

Tahikardija je jako visok broj otkucaja u minuti, točnije, veći od 100 otkucaja u minuti u stanju mirovanja. Takav puls je u redu kada vježbate, ali ne i kada mirujete. Ako uz to osjetite vrtoglavicu, preskakanje srca (palpitacije), tjeskobu, bolove u prsima i glavobolju odmah zovite hitnu pomoć. 

Zaključno

Nadamo se da ste dobili sve informacije o tome kako izmjeriti puls, ali i o tome kada posjetiti liječnika i kako izračunati svoj idealan puls. 

Puls u stanju mirovanja je pokazatelj vašeg zdravlja, a ujedno možete poboljšati vježbanje ako znate kakav vam puls treba biti. 

Važno je paziti na simptome koji se javljaju kada vam je puls previsok ili prenizak u stanju mirovanja i reagirati zvanjem hitne pomoći. 

NAJNOVIJE