12 namirnica koje trebate izbjegavati ako želite zdravo srce

Koje namirnice trebate izbjegavati ako želite zdravo srce? Kada je riječ o zdravom srcu, vjerojatno već znate da je dobar početak izbjegavanje nezdrave i brze hrane, ali to nije sve.

Mnoge namirnice koje konzumirate svaki dan, a koje su inače zdrave, mogu biti vrlo štetne za vaše srce. Zbog toga trebate biti svjesni tih namirnica i njihovog utjecaja na vas, piše Brightside.me.

1. Crveno meso

Crveno meso, koje je dobilo naziv po boji dok još nije obrađeno, kao govedina i janjetina, nije najbolje za vaše srce. Istraživanje je pokazalo da osobe koje konzumiraju crveno meso na dnevnoj bazi imaju visoku količinu kemikalije koja je povezana s bolestima srca. Ujedno, pokazano je da postoji povezanost jedenja crvenog mesa i opasnosti od srčanog ili moždanog udara.

2. Povrće i juhe iz limenke

Iako se limenke čine kao jednostavan način da dodate zdrave namirnice u prehranu, problem je što se u takvo povrće i juhe dodaje mnogo soli. Previše soli povećava krvni tlak, a tako se smanjuje količina kisika koji je potreban vašem srcu, a to može dovesti do srčanog udara. Mnoge kemikalije za produljivanje svježine mogu biti jako opasne, a jedna (MSG) povezana je sa velikim problemima sa srcem.

3. Smrznuti obroci

Smrznuti obroci su jako brz put do cijelog obroka. No mnogi od njih imaju mnogo kalija koji se koristi kao pojačivač okusa. Dnevna preporučena doza kalija jest 2000 miligrama, a jedan smrznuti obrok ima čak pola te količine.

PROČITAJTE: 8 znakova koji se pojavljuju mjesec dana prije srčanog udara

4. Suho meso

Suho meso, kao što su kobasice i šunke, imaju jako mnogo zasićenih masti te mogu znatno povisiti vaš kolesterol koji može uzrokovati nakupljanje masti u krvnim žilama i dovesti do ozbiljnih srčanih bolesti. Iako postoje verzije s manje masti, suhomesnati proizvodi ipak nisu dobri jer sadrže previše soli.

5. Bjelilo za kavu

Ovo je jedna od jako opasnih namirnica jer sadrži ulja koja mogu povećati kolesterol. Ako ne volite crnu kavu, radije se odlučite za mlijeko ili koju drugu zdraviju opciju.

6. Peciva i pite

Deserte treba jesti u ograničenoj količini, ali neka peciva, a posebice pite, mogu biti jako opasna zbog masnih kiselina. Istraživanjem je pokazana povezanost između masnih kiselina i bolesti srca. Ujedno, mnoga peciva sadrže jako mnogo šećera koji može jako loše utjecati na srce ako se pretjerano konzumira. Šećer u hranu može sadržavati var koja smanjuje funkcije srca do zatajenja.

VIDI OVO: Srčani udar u 30-im i 40-im: Ako mislite da ste mladi za infarkt, ovo trebate znati

7. Sladoled

Sladoled često sadrži veliku količinu kolesterola. Pola šalice sladoleda od vanilije sadrži preko 4 grama zasićenih masti. To je više od četvrtine preporučene dnevne doze za odraslu osobu.

8. Pohana hrana

Pohana hrana je i inače jako nezdrava jer se procesom pohanja stvaraju zasićene masti. Dva komada pohane piletine mogu imati jednaku količinu kolesterola kao i 11 komada slanine. No, bijelo pileće meso s roštilja može biti odlično za vas i vaše zdravlje.

9. Sokovi

Dokazano je da se rizik od srčanih bolesti povećava što više osoba pije zaslađene sokove. Čak ni dijetalni sokovi nisu dobri.

10. Tjestenina sa sirom

Tjestenina sa sirom je puna zasićenih masti i soli, kao i kalorija, što može jako naštetiti vašem srcu. Pokušajte obični sir zamijeniti sirom s manje masti.

VIDI OVO: Kako spriječiti srčani udar? Savjeti kardiologa koje trebate poslušati

11. Jetra

Čak i neke inače zdrave namirnice mogu naštetiti vašim arterijama. Iako je jetra bogata željezom, prevelika količina jetre može povećati kolesterol. Ujedno polovica masti u jetri su zasićene masti. Često ju se prži što može izazvati dodatne probleme sa srcem.

12. Svježi sir

Ako se hrana ne čini slanom to ne znači da nije puna kalija. Svježi sir često ima mnogo kalija koji povećava krvni tlak, a neki znanstvenici tvrde da je to dovoljno kako bi se poništio utjecaj zdrave hrane.

BONUS: Kako znati jesu li vam arterije začepljene?

Možete imati začepljene arterije čak i u ranim dvadesetima. Postoji mnogo različitih simptoma, ali ovo su najučestaliji:

  • Bol u prsima poznata kao angina.
  • Bol u donjem dijelu leđa od smanjenog dotoka krvi u leđa što dovodi do još više bolova. Istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju jake bolove u leđima vjerojatno imaju začepljene arterije.
  • Začepljene arterije mogu dovesti do teškoće u disanju što dovodi do umora i iscrpljenosti. To može biti simptom jako ozbiljne bolesti srca.

Uvijek budite svjesni što konzumirate te obratite pozornost na ono što vam vaše tijelo pokušava reći.

NAJNOVIJE!