Zelene i zrele banane nisu jednako zdrave: evo kada je najbolje jesti jedne, a kada druge!

Zelene i zrele banane zbog svog sastava nisu jednako zdrave. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kada je najbolje jesti jedne, a kada druge!

Dok neki vole banane čija je kora zelene boje, drugi vole one koje imaju žutu koru s tamnim pjegicama, a ove banane imaju potpuno drugačiji učinak na tijelo i zdravlje.

Mnogi od nas se pitaju ima li razlike između banana sa zelenom korom i onih sa žutom pjegavom korom. Znanstvenici kažu da ima, i to velikih razlika. Na fotografiji koju je objavio korisnik @fitness_meals možemo vidjeti krug različitih banana s korom od zelene do skroz zrele i prezrele. One su označene brojevima od 1 do 15, a većina ljubitelja banana se odlučuje za one od broja 4 do broja 7.

https://instagram.com/p/Bkp_a_2H9eS/?utm_source=ig_embed

Nutricionist Rianon Lambert otkrio je da su banane odličan izvor kalija i hranljivih sastojaka, ali postoje različite koristi od njih ovisno u kojoj fazi ih konzumirate, tj. kakva im je kora.

Ako imate dijabetes, preporučuje se da jedete one čija kora je zelenija, jer ove banane imaju manje šećera. Kod zrelih banana škrob se vremenom pretvara u šećere.

Malo zrelije banane, s druge strane, su bolje za one koji imaju problem sa probavom hrane. Zelene banane imaju više škroba koji se naziva otporni škrob koji ljudi ne mogu probaviti. On može biti vrlo dobar za vaš želudac jer se njime hrane dobre bakterije u crijevima.

Kada je banana skoro cijela smeđe boje, skoro sav škrob je prešao u šećer i klorofil je uzeo drugačiji oblik. Zbog toga dolazi do porasta broja antioksidanata kod starijih banana. Potpuno smeđe banane su odličan izvor antioksidanata.

U jednom se svi nutricionisti slažu – možete jesti kakve god banane želite jer će vaše tijelo uvijek izvući ono najbolje iz njih i ono što mu najviše treba. Sadržaj hranljivih sastojaka se ne mijenja bez obzira na boju kore. Jedino što se mijenja je ukus i način na koji naše tijelo prerađuje šećer. Ako nemate dijabetes tipa 2, svejedno je koju bananu jedete.