Želite li biti čisti? Isus vas može osloboditi od požude!

Život od nas traži da činimo teške stvari. Sportaši prolaze kroz nevjerojatno bol kako bi izvojevali pobjede. Liječnici obavljaju duge, osjetljive zahvate kako bi spasili živote. Vojnici nadvladavaju nevjerojatne stvari kako bi čuvali nacije. Majke trpe nevjerojatnu bol kako bi donijele djecu na svijet.

Isus nas poziva da činimo još i teže stvari; zapravo nemoguće stvari. On je zapovjedio Petru neka iskorači iz čamca. Petar je poslušao i hodao na vodi. (Matej 14, 29) Isus je zapovjedio Lazaru, koji je bio mrtav četiri dana: „Izađi van“ i Lazar je izašao van, još uvijek umotan u pogrebničku odjeću. (Ivan 11, 38-44). Kada Isus zapovijeda, On također vjernicima daje snagu da to mogu izvršiti.

VIDI OVO: 4 načela seksualne čistoće

Sada, zamislimo Isusov poziv za nas da budemo čisti. (Matej 5, 8) Ne čini li se ponekad nemoguće boriti bitku čistoće? Možemo se osjećati tako obeshrabreno da mislimo kao da je pitanje, koje je Isus postavio čovjeku koji je bolovao trideset i osam godina, postavljeno nama: „Želiš li biti iscjeljen“? (Ivan 5, 6) Izgleda kao čudno pitanje za nekoga tko boluje skoro četrdeset godina, zar ne? No možda nakon što je čekao svih tih godina, čovjek koji je bolovao gubio je nadu da će ikada biti bolje. Isus je postavio pitanje jer je želio da svi znaju kako je On Mesija, Spasitelj svijeta, Božji Sin i da On može svakoga ozdraviti. Isus je mogao učiniti nemoguće. Isus je nakon toga zapovjedio čovjeku neka uzme svoju postelju i neka ide, što je on i učinio.

Poanta za nas je jasna: bez obzira na to koliko nam Isusove zapovijedi izgledaju nemoguće, Isus nas kao Gospodin može osnažiti da budemo poslušni. To su ohrabrujuće vijesti. Stoga, ako se borite s gledanjem pornografije, ako konačno želite prestati masturbirati, pokajati se od nečistog života, Isus želi da iskreno odgovorite na ovo pitanje: „Želite li biti čisti“? Jer On nas želi osloboditi. Kao kršćani koji teže čistom životu, budite spremni na to da slijedite ova tri biblijska ukora u vašem ratu protiv požude.

1. Mrzite svoj grijeh!

Nitko tko još uvijek voli grijeh neće iskreno zamoliti Isusa da ga osnaži kako bi ga pobijedio. Isus ne odgovara podijeljenim molitvama. On čuje i odgovara na vapaje iz slomljenih, skrušenih srdaca. Stoga, molite za to da vas Duh osvjedoči (Ivan 16, 7-8) i da vam pokaže dubini vaših grijeha. (Psalam 139, 23-24) Molite za to da vam Duh pomogne da mrzite ono što Bog mrzi: „Po tvojim naredbama postajem razuman, stoga mrzim sve putove lažne“.

VIDI OVO: Kako očistiti nečistoću sa svoje duše?

U svojoj knjizi „Tajni seksualni ratovi: Bojni poklič za čistoćom“, H. B. Charles ovo piše:

„Maleno dijete se igralo s vazom velike vrijednosti koju ne bi trebalo dirati. Naravno, dijete je stavilo ruku u vazu i nije ju moglo izvući. Djetetov otac također je, ali uzaludno pokušao iščupati van djetetovu ruku. Djetetovi roditelji razmišljali su o tome da razbiju vazu, dok jednom djetetov otac nije rekao: „Sine, hajdemo te još jednom pokušati osloboditi. Kad nabrojim do tri, otvori svoju šaku i ispravi prste što više možeš i nakon toga izvuci“. Na njihovo iznenađenje, maleni dječak je rekao: „Oh ne, tatice, ne mogu tako izvući prste van. Ako to učinim, iz ruke će mi ispasti novac“!

VIDI OVO: Kako pobijediti požudu?

Duh Sveti u srcima vjernika potiče mržnju prema grijehu kako bismo ga se mogli odreći. Ova mržnja nije mržnja koja od osobe čini da se samosažalijeva i da čezne za ispaštanjem. Ova mržnja prema grijehu koju stvara Duh Sveti okreće nas od stiska grijeha prema fontani koja je ispunjena krvlju koja curi iz vena Emanuela. Ondje Isus čisti naša srca i ono što volimo kako bismo ostali bez prljavih mrlja.

Duhovno-osuđeni kršćani vape Isusu poput Pavla: „Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga“? (Rimljanima 7, 24) Iz tog bezdana očaja, pronalazimo nadu koja raduje naše duše u oprostu i pobjedi nad grijehom koju je izvojevao Krist. Ondje mi kličemo s Pavlom: „Hvala Bogu po Isusu Kristu Gospodinu našem! Ja, dakle, umom ja služim zakonu Božjemu, a tijelom zakonu grijeha“. (Rimljanima 7, 25) Stoga, nemojte sami sebe zavaravati. Nitko se ne može pokajati od grijeha i u isti ga vrijeme voljeti. To je vjekovna, temeljna razlika između svjetovne tuge i iskrenog pokajanja koje daje život. (2. Korinćanima 7, 10)

VIDI OVO: 3 upozoravajuća znaka seksualne požude u vašem životu

2. Zadovolji svoju dušu u Kristu!

Duh čini da radosne vijesti budu stvarne osvjedočenim grešnicima. Duh nas osvjedočuje da je kroz Njegovu smrt i uskrsnuće, Isus postao naš Gospodin, da On spašava slomljene grešnike, da je Njegova smrt otkupnina za naše grijehe i da on ne slama napuknule grančice niti da gasi žiške. Duh osvjedočava Božji izabrani narod da nas je Isus spasio i da nam daje moć da postanemo poput Njega. (Galaćanima 5, 22-25)

pobijediti požudu
Foto: Pexels

On to čini tako što nas zadovoljava kroz slavljenje. Isus je spasio nemoralnu Samarijanku i čineći tako, On joj je dao žive vode koja će zadovoljiti njezinu žeđ, kako ona ne bi trebala više žudjeti za nemoralnim vezama. (Ivan 4, 13-14) Taj isti Isus je živ danas. On sjedi zdesna Ocu sa svom vlašću na nebesima i na zemlji. On i dalje daje svoga Duha svima koje spašava (1. Korinćanima 12, 13) i kroz Duha zadovoljava duše pokajanih griješnika.

Isus kaže: „A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi“. (Ivan 17, 13) Stoga, neka se vaša duša raduje i prebiva u Kristovim dragocjenim darovima koji su otkupljeni po evanđelju. Ako ste dijete Božje, radujte se u tome što ste pomireni s Bogom. Oprošteno vam je. Imate vječni život. Nanovo ste rođeni. Izbavljeni ste iz kraljevstva tame. Nadvladali ste svijet. Bog vas voli. Nikada nećete biti odvojeni od Njegove ljubavi ili napušteni. Postat ćete poput Njega kada Ga vidite kakav On jest.

U međuvremenu, bit ćete pročišćeni tako što ćete usmjeravati svoje umove u nadu koju On nudi. „I tko god ima tu nadu u njemu, čisti se kao što je on čist“. (1. Ivanova 3,3) Duh želi svakodnevno usmjeravati vašu nadu u Isusa i Njegovo evanđelje. On želi svakodnevno zadovoljiti vaše duše gozbom svih blagoslova koji postoje u evanđelju. Stoga, jedite na gozbi pokajanih, slobodno.

3. Usmrtite tjelesna djela!

Riječ Božja zapovijeda da „usmrtimo sve ono što je zemaljsko u nama: seksualni nemoral, nečistoću, strasti, zle želje, pohlepu, što je preljub“. (Kološanima 3, 5) „Ovo je volja Božja, vaše posvećenje da se suzdržavate od seksualnog nemorala“. (1. Solunjanima 4, 3). No reći ”ne” seksualnim iskušenjima može zvučati jednostavno kao hodanje po vodi. Stoga, mi moramo vjerovati da nam Isus zapovijeda i da nas osnažuje da činimo nemoguće.

VIDI OVO: Kako Duhom usmrtiti tjelesna djela?

Neka vam Pomoćnik pomogne. Držite svoj pogled usmjeren na Isusa, Autora i Dovršitelja vaše vjere. (Hebrejima 12, 2) Kada je Petar otklonio svoj pogled sa Isusa, počeo je tonuti. No dragi Božji sveče, Petar nije potonuo. On je zavapio Bogu: „Spasi me“ i „Isus je odmah posegao i uhvatio ga rukom. Nakon toga ga je prekorio i rekao mu: „ti malovjerni, zašto si posumnjao“?! (Matej 14, 30-31)

Nemojte sumnjati da vas Duh ne može osposobiti da činite ono na što vas je pozvao i nemojte vjerovati da će vas odbaciti onda kada trebate Njegovu pomoć. Borba za čistoću nije ni trebala biti lagana; to je rat. Uzimanje križa i svakodnevno umiranje sebi (Luka 9, 32) je polagan i bolan proces. Ipak, nanovo rođeni vjernici mogu (i hoće) jer je Isus umro za nas (Rimljanima 6, 6-7) i dao nam je svoj Duh koji nam daje snagu.

Možemo pobijediti svoj rat

Završimo tako što ćemo postaviti pitanje s početka, ali na malo drugačiji način: Vjerujete li da Isusova smrt, uskrsnuće i darovi Duha vas mogu učiniti čistima? Molim da vjerujete. Na neograničeni bolji način nego na Dan-D, Isusov križ preokrenuo je izglede za svakog grešnika u njegovom ratu protiv grijeha. Ovaj rat je moguće dobiti, ne savršeno dobiti nego uistinu dobiti, zbog Isusa.

VIDI OVO: Kako nadvladati požudne misli?

Stoga, molim da danas živite po sili Duha, da postanete odgovorni i da usmrtite djela tijela. Nakon toga uživajte u Isusovom milostivom evanđelju sutra i svakog idućeg dana se borite za svoju čistoću. Možete pobijediti rat za seksualnu čistoću.

Autor: Bobby Scott; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org