Postoje prirodni lijekovi za žgaravicu koji vam mogu pomoći da je pobijedite u svom domu. Ako vam ne pomognu, dobro je potražiti liječničku pomoć.  

Žgaravica je osjećaj žarenja ili peckanja u prsima koju često prati gorak okus u grlu ili ustima. Simptomi žgaravice mogu se pogoršati nakon što pojedete veliki obrok ili kad legnete.

Općenito, simptomi žgaravice možete uspješno liječiti kod kuće. Međutim, ako česta žgaravica otežava gutanje, ti simptomi mogu biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Što uzrokuje žgaravicu?

Žgaravica se obično javlja kada se sadržaj iz želuca vrati u jednjak. Jednjak je cijev koja unosi hranu i tekućinu iz usta u želudac.

Vaš se jednjak povezuje sa želucem na spoju poznatom kao srčani ili donji ezofagealni sfinkter. Ako srčani sfinkter pravilno funkcionira, zatvara se kada hrana napusti jednjak i uđe u želudac.

Kod nekih ljudi srčani sfinkter ne funkcionira ispravno ili jednostavno oslabi. To dovodi do sadržaja iz želuca koji se vraća natrag u jednjak. Želučane kiseline mogu nadražiti jednjak i uzrokovati simptome žgaravice. Ovo je stanje poznato kao refluks.

Žgaravica može biti i posljedica hijatalne hernije, a uobičajeno je stanje tijekom trudnoće. Kad je žena trudna, hormon progesteron može uzrokovati opuštanje donjeg sfinktera jednjaka. To omogućuje želučanom sadržaju da putuje u jednjak, uzrokujući iritaciju.

Ostala zdravstvena stanja ili loše životne odluke mogu pogoršati žgaravicu su: pušenje, prekomjerna težina ili previše konzumiranje kofeina, čokolade ili alkohola, konzumiranje previše začinjene hrane, lijeganje odmah nakon jela, uzimanje određenih lijekova, poput aspirina ili ibuprofena.

VIDI OVO: 3 začina koja smiruju žgaravicu, nadutost i bolove u želucu

Studije pokazuju određenu genetsku sklonost žgaravici, no povećanju broja oboljelih pridonose moderne životne navike. Nastaje zbog podizanja želučane kiseline, koji rezultira osjećajem pečenja i žarenja u želucu te gornjem dijelu prsa.

Prirodni lijekovi za žgaravicu

soda bikarbona je najčešći prirodni lijek za žgaravicu
Foto: Wikipedia

Kako na prirodan način liječiti žgaravicu? Koji prirodni lijekovi za žgaravicu mogu pomoći?

Staro pravilo od žvakanja svakog zalogaj barem 20, a idealno bi 40 puta, odlična je prevencija žgaravice. Također, trebate smanjiti količinu hrane, izbjegavati gazirana pića i kavu, te dobro je izbjegavati ljutu i kiselu hranu ako ste primijetili da vam smeta.

Ovo su najučinkovitiji prirodni lijekovi za žgaravicu:

Jabučni ocat

Ocat je kiselina s pH-om koji iznosi oko 5, stoga može olakšavati žgaravicu snižavajući razinu pH te potaknuti probavu smanjujući pritisak. Žlicu nepasteriziranog jabučnog octa razmućenog u 2 dl vode pijuckajte tijekom obroka. Vjeruje se da ocat razrjeđuje želučanu kiselinu, olakšavajući simptome refluksa, pišu 24sata.

Limunov sok

Sok od limuna ima pH oko 2, po čemu je njegova kiselina snažnija od octa. Osim toga, sadrži obilje nutrijenata, osobito vitamina C. Kod žgaravice treba istisnuti jedan cijeli limun u čašu te popiti, a ako vam je ro prejako, dodajte pola dcl vode. Možete popiti oko dva limuna na dan, što bi trebalo ublažiti žgaravicu.

Kava

Iako kava kao napitak može pogoršati stanje žgaravice. Prema staroj narodnoj recepturi, ono što treba napraviti je u slučaju akutnog napada uzeti 3 zrna kave, dobro ih prožvakati i progutati.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je najčešći prirodni lijek za žgaravicu. Ipak, neka vam vam ovo bude posljednje rješenje ako ništa drugo ne pomaže. Njena baza nije kisela, no pomaže u neutraliziranju kiseline želuca. Pomiješajte pola male žlice sode bikarbone s 1/4 šalice vode. Popijte te pričekajte od 5 do 7 minuta. Ako nije pomoglo, možete ponoviti postupak.

Kao saveznici u olakšavanju simptoma pomaže i uzimanje dodatka magnezija u šumećim tabletama te čaj od đumbira.

Nadamo se da će vam navedeni prirodni lijekovi za žgaravicu uistinu pomoći. Ako ne pomognu, potražite pomoć vašeg liječnika koji će vas uputiti na detalnjije pretrage.