10 naputaka kako živjeti svetim životom u mračnom dobu

Kako živjeti svetim životom u ovom mračnom dobu? U ovom tekstu donosimo nekoliko korisnih naputaka. 

Godinama sam nastojala odgajati djecu na način da ne čine greške koje sam ja činila. Za većinu roditelja odgoj izgleda slično: sprječavanje djece od činjenja istih glupih stvari koje smo mi činili. 

Najveće lekcije koje možemo naučiti u našim životima dolaze izravno iz Biblije. Radi se o vrlo jasnim primjerima prema kojima bismo trebali živjeti. Poslanice su po mom mišljenju, najbolji primjeri. Radi se o lekcijama koje su bogate primjerima i naputcima i koje su aktualne danas, a koje naša crkva može primijeniti u svom duhovnom hodu. Atmosfera u Solunu nije bila prijateljski nastrojena prema kršćanskoj crkvi. Točnije, ondje su se događali veliki progoni vjernika. 

U mračnom vremenu, crkva je bila obeshrabrena i razočarana. 

U poslanici Solunjanima, vidimo da su se vjernici više brinuli oko svetkovanja dana Gospodnjeg, od stavljanja fokusa na svet život. Pavao ih podsjeća na dovršeno djelo na križu, ali ih i ohrabruje da žive svetim životom u svjetlu toga. Pavao nastavlja u prvoj poslanici Solunjanima i daje im savjete, koji ne samo da su bili od koristi njima nego su i nama. Radi se o podsjetnicima na sveti život u vremenu kada izgleda da je takav život nemoguć. 

1. Budite u miru između sebe 

Pavao je Solunjane ohrabrivao na međusobni mir. Uvijek će biti napetosti i stvari u vezi kojih se međusobno nećemo slagati, ali trebamo tražiti načina kako živjeti u miru jedni s drugima. Ako ne možemo biti u miru jedni s drugima, kako možemo očekivati da ćemo živjeti u miru s onima koji ne vjeruju? 

2. Upozoravajte one koji su mlaki 

Lijenost se protivi onome na što nas pozivaju Gospodin i Biblija. Stvoreni smo da budemo radnici, a ne da budemo mlaki i lijeni. 

3. Ohrabrujte obeshrabrene 

Mnogi su vjernici obeshrabreni tekućim progonima. Život koji je neprestano opterećen brigama i poteškoćama može nas obeshrabriti, no pozvani smo na to da budemo ohrabrenje jedni drugima, kako bismo mogli uspješno širiti poruku evanđelja. 

4. Pomozite slabima, budite strpljivi sa svima 

U solunskoj crkvi je bio velik broj onih koji su bili ispunjeni s tjeskobom i žalosti. To nam zvuči vro poznato. Kao Tijelo Kristovo, pozvani smo na iskazivanje pomoći i ohrabrivanje onima koji prolaze kroz tjeskobu i tugu. 

Budite strpljivi s onima koji pate, tuguju, koji su tjeskobni, iscrpljeni i ožalošćeni. Trebamo biti strpljivi jedni s drugima dok hodamo cestom na koju nas je Bog pozvao. Naša prva reakcija prema ljudima može biti ljutnja, no pozvani smo na strpljivost. Također smo pozvani na ohrabrenje braći i sestrama u Kristu. 

5. Neka nitko ne vraća zlo za zlo, nego neka ide za onime što je dobro 

Brzo želimo uzeti pravdu u naše ruke, ali uzvraćanje zlu zlom nije dio Božjeg plana. Bog je sudac i porota. Njegova pravda će biti izvršena i Njegov gnjev će biti zadovoljen. Ne trebamo mi biti ti koji će vraćati zlo za zlo. To će učiniti Bog, u svoje vrijeme. 

6. Uvijek se radujte 

Jednostavna zapovijed, ali jedna s čijim izvršavanjem imamo problema. Naša prva reakcija u teškoćama jest da se žalimo. Rijetko kada se radujemo u trenucima nevolje. Tko bi se radovao? Mi bismo trebali. Kao vjernici, pozvani smo na radovanje čak i u razdobljima iskušenja. Znamo da se možemo radovati jer će se sve stvari završiti na dobro onima koji vole Gospodina i koji su pozvani po Njegovoj volji. Znamo da će Bog biti proslavljen u svemu. 

7. Neprestano molite 

Ovakav stav je Pavao želio da vjernici u Solunu posjeduju: stav molitve. Molitva nas stavlja u položaj ovisnosti. Znao je iz svog vlastitog iskustva da dani možda nikada neće biti lakši. Progoni možda nikada neće prestati, nevolje će samo nastavljati dolaziti. No sve to trebalo bi samo produbiti našu ovisnost o Bogu, u svemu što dolazi. Neprestana molitva nas drži u ovisnosti o Bogu. Drži nas u položaju iz kojeg Bog može djelovati i mijenjati naša srca. 

8. Zahvaljujte na svemu 

Jedno od obilježja kršćana trebala bi biti zahvalnost, pogotovo u teškim razdobljima. Trebamo biti zahvalni jer su naša srca i umovi okrenuti prema Kristu. Možemo biti zahvalni jer je bitka dobivena, jer je pobjeda zajamčena čak i onda kada se suočimo sa životnim teškoćama. 

9. Ne gušite Duha. Ne prezirite proročanstva, no ispitajte sve. 

Gušimo Duha onda kada ne dopuštamo Njegovo djelovanje u našim životima. Gušimo Ga kada smo neposlušni Božjoj volji, kada živimo u grijehu kao vjernici. Solunjani su gušili Duha time što nisu prakticirali dar proroštva. Neki od njih nisu ispitivali proročanstva koja su dobili, kako bi provjerili time jesu li ona istinita. Trebamo dopustiti djelovanje Duhu i ne smijemo Ga gušiti našim neposlušnim ponašanjem. 

10. Držite se za ono što je dobro. Klonite se od bilo kakve vrste zla 

Posljednji naputak kojeg Pavao daje jest podsjetnik na to da se trebamo držati dobra i kloniti svake vrste zla. Drugim riječima, trebamo biti sveti kao što je Bog svet. Trebamo se držati istine, hodati u vjeri i truditi se živjeti pravednim životima. 

Pavao je ohrabrivao vjernike na pravedan hod u ovome životu. Naputci koje nam je ostavio služe kao vodilje i nama, u ovim mračnim vremenima. Trebamo ohrabrivati jedni druge i trebamo se truditi živjeti svetim životima, kao što je Bog svet. 

Biblija nam daje savršen primjer kako odgovoriti i kako živjeti u mračnim vremenima. Pavlove su upute jasne: radujte se, molite, ohrabrujte se, budite u miru i budite sveti kao što je Bog svet. 

Autor: Michelle Rabon; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: