Zamislite život bez grijeha. Ako vjerujete u Isusa, jednoga dana doći ćete u svijet u kojem više neće biti moguće griješiti.

Ne samo da iskušenja neće biti, već će bilo koja molekula koja bi vas mogla privući na grijeh biti kirurški odstranjena i nikada se više neće materijalizirati. Vaše novo tijelo, novo srce, nove ruke, nova usta, nikada se više neće susresti s grijehom. Vaša cjeloživotna bolest bit će uklonjena. 

Ne možete zamisliti koliko ćete biti bezgrješni i koliko će stimulirajuće biti to što ćete konačno biti slobodni. Grijeh koji ostaje u nama čini da budemo duboko, korjenito sumnjičavi u vezi nas samih. Sada živimo živote u nedovršenoj pravednosti. Svaka misao, svaka riječ, svako djelo dobra bilo je obojeno tamnom bojom grijeha. Neki dijelovi nas vuku na drugu stranu: sebičnost, lijenost, nesigurnost, strah od čovjeka, pohlepa, požuda, sumnja. 

No zamislite na trenutak, svijet bez grijeha koji vas trenutno opterećuju. Bez ijednog grijeha. Ne samo da nikada više nećete počiniti te grijehe, već ih ni nitko drugi neće počiniti, nikada više. 

Ništa nečisto neće ući

Kada budemo hodali ulicama nove i vječne Zemlje, nećemo više nikada vidjeti grijeh. 

Hodat ćemo susjedstvima i nikada nećemo zavidjeti našim susjedima; kao što ni oni neće zavidjeti nama. Ulazit ćemo i izlazit iz domova, u i iz razgovora i nikada nećemo osjetiti ni primjese ljutnje. Jest ćemo obrok za obrokom, od kojih će svaki biti ukusniji i bolji od svega onoga što smo jeli na Zemlji i nikada nećemo osjećati nezdravu žudnju za još (niti još jedan želudac ispunjen krivnjom).  

Posjećivat ćemo grad za gradom, svi će biti prepuni aktivnosti, kreativnosti i industrije, a opet nikada nećemo osjetiti impuls prema sebičnosti ili pohlepi. Putovat ćemo cijelim svijetom, a ipak nikada nećemo osjećati gorčinu zbog onoga što imamo ili nemamo, zbog onoga što nismo učinili i nikada nećemo željeti da imamo više nego netko drugi. Živjet ćemo kroz tjedne, radit ćemo i odmarati se i nikada nećemo biti kušani na lijenost. Radit ćemo, ali nećemo posustajati. Uživat ćemo u odmoru, no nikada nećemo potpasti pod lijenost. 

Možda ćemo pregledavati Internet (ili bilo koju drugu proslavljenu tehnologiju koju imamo) i nakon milijardi pretraga, nikada nećemo pronaći na internetu (kao ni u nama) bilo što što bi nas odvelo u požudu. U stvari, nećemo pronaći ništa što bi našim srcima dalo više užitka od užitka kojeg pronalazimo u Isusu. 

”Ništa nečisto neće ući u nj“, kaže Otkrivenje 21, 27 o novoj Zemlji „i nijedan tko čini gadost i laž, nego samo oni koji su zapisani u Jaganjčevoj knjizi života“. Ivan je vidio dom kojeg je Bog izgradio za nas, koji je bio slobodan od grijeha. Ništa nečisto nikada neće ući, niti će uznemirivati našu vječnost s Kristom. 

Svi uzroci grijeha

Grijeh koji je nekoć vladao svijetom već je izgubio rat za svemir, a jednoga će dana biti prisilno izbačen iz svakog doma, od svake obitelji, svakog susjedstva, svake vlade i nacije, sa cijele Zemlje; i od vas. Kada Isus opisuje završetak doba, On kaže: 

„Sin će Čovječji poslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i bezakonike i bace ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Tada će pravednici zasjati poput sunca u kraljevstvu Oca svojega.” “Tko ima uši, neka čuje”“! (Matej 13, 41-43) 

Ne samo da će Sin prognati grijeh iz svog novog kraljevstva, već će maknuti i svaki uzrok grijeha. Ništa nas u raju neće mamiti na grijeh. 

Ako ćemo biti bezgrješni, nikada kušani na grijeh, zašto će Bog morati maknuti uzroke? Jer, u svom mudrom planu i savršenoj ljubomori, slava svijeta bez bilo kakve kušnje mora nadići onaj koji je pun kušnji i koji je nadvladan. Zapanjujuće utišavanje svih iskušenja zauvijek dokazat će koliko je suveren naš Kralj, nad svakim trenutkom i željom u svom kraljevstvu. 

Prije nego što zakoračimo u novu Zemlju, sve ono što nas je moglo uništiti bit će uništeno. Blagoslovi koje ovdje uživamo u Kristu, bit će dublji, snažniji i plodonosniji. Sva upozorenja protiv grijeha nestat će; ne zato što bi grijeh bio manje ozbiljan, već zato što će grijeh u cijelosti biti obrisan. 

O, taj dan

Ne samo grijeh koji postoji u našim odnosima, na radnim mjestima, na internetu, već grijeh unutra. Svaki od grijeha zaista dolazi, ne od neke slomljenosti vani u svijetu ili u nekome drugome, već iz nas samih. (Marko 7, 20-23) Seksualni nemoral, preljub i požuda, ubojstvo i ljutnja, žudnja i zavist, prevara, trač i ponos, svaki od tih grijeha ima korijen, uzrok uzroka u našim srcima. Kada se susretnemo s našim Kraljem, odbacit ćemo svaki zli impuls, naviku ili želju u plamteću peć. 

Nije neobično uopće to što riječi Roberta Robinsona i dalje, nakon stotina godina, odzvanjaju u nama: 

„O, taj dan kada budemo slobodni od grijeha, ugledat ću Tvoje lijepo lice. Odjeven u krvlju-oprano platno, koliko pjevat’ ću o Tvom čudesnom milosrđu. Dođi, moj Gospodine, nemoj čekati, odvedi moju otkupljenu dušu. Pošalji svoje anđele da me povedu, u kraljevstvo beskrajnog dana. 

Možda je najslađa nada u bezgrješan raj to što ćemo mi biti bezgrešni. Ovaj nastavljajući proces, često lutajućeg sina Božjeg, zna kako uporan grijeh može biti, čak i oprošten grijeh. Uživam u riječima iz 1. Ivanove 3, 2: „Ljubljeni, sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični, jer vidjet ćemo ga kao što jest“. Zapravo, vidjeti Kralja Isusa, stvarna ramena, snažna dovoljno da nose svijet, stvarne oči, ispunjene naelektriziranom vatrom, stvarne ruke i noge, probodene kako bi platile naš dug, stvarni osmijeh, topao, mudar i siguran, vidjeti Ga, zaista vidjeti Ga, bit će iznenađujuće, toliko očaravajuće, toliko zadovoljavajuće, ta će to biti pročišćavajuće. 

Vidjeti Ga onakvog kakav jest sada učinit će da mi postanemo netko koga prije dosad nismo vidjeli. 

O, danas kada budemo slobodni od grijeha

Znajući da ćemo Ga vidjeti jednoga dana učinit će to da danas postanemo drugačiji. Ivanov idući stih povezuje nadu u buduću bezgrješnost s našim trenutnim bitkama protiv iskušenja. 

„I tko god ima tu nadu u njemu, čisti se kao što je on čist“. (1. Ivanova 3, 3)  

Ili kao što Isus kaže u Mateju 5, 8: „Blago čistima srcem: oni će Boga gledati“ i On će ih učiniti još čišćim! Nada u raj na svaki je način povezana s ratom protiv grijeha, jer znamo kako rat završava i tko ćemo jednoga dana biti. Svaki centimetar napretka kojeg učinimo naznaka je naše velike nade, naše budućnosti i naše obećane zemlje. 

Dok čekamo na raj i borimo se protiv našeg grijeha, trebamo pogledati unatrag, u užasu, na to kako je Bog mrzio i sudio grijeh u Bibliji. (1. Korinćanima 10, 6) Bog želi da gledamo naprijed, na to kako ćemo biti bezgrješni, znajući da ništa nečisto neće preživjeti u susretu s Njime. Tada, s pogledom usmjerenim iza i ispred nas, s Bogom koji je za nas i Duhom Svetim koji je u nama, ići ćemo i više nećemo griješiti.

Autor: Marshall Segal; Izvor: Desiringgod.org

PROČITAJTE JOŠ: