Život je težak, ali Bog je dobar: Ovih 6 istina nikada nemojte zaboraviti!

Život je težak. Za neke, nemoguće težak. Ali bez obzira s kojom se olujom suočavate, nikad nemojte zaboraviti da je Bog dobar. Uvijek.

Protekla godina je bila jedna od naših najtežih. Te godine sahranili smo našu 14-mjesečnu unuku. Zašto bi Bog ljubavi dao dijete, a onda ga uzeo sa samo 14 mjeseci? Ne znam odgovor, ali vam mogu reći ono što znam. Bog je dobar, bez obzira na sve.

Ovo su podsjetnici da je Bog uvijek dobar:

1. Bog nam je dao slobodnu volju

Otkada je Adamu i Evi dana mogućnost izbora u prelijepom vrtu, život je bio podložan promjeni. Čitajte Postanak 3,6-19. Ali prije nego što ih okrivite, razmislite opet. I mi bismo odabrali isto kao i oni. Kako znam? Zato što svi želimo ići svojim putem. Kada su jednom odabrali pojesti tu voćku, cijela igra se promijenila.

Prije pada, Bog se brinuo za svaku njihovu potrebu. Adamu je dana ogromna odgovornost, ali je on i uživao u svom poslu. Nije bilo bolesti, ni smrti. Jednostavno dvije osobe koje u potpunosti ovise o svom nebeskom Ocu. To je divna slika Božje ljubavi. Prije pada, život nije bio težak. Ali Bog je dao čovjeku izbor – slobodnu volju.

Ono što sam naučila o slobodnoj volji je da nam se ona samo ponekad sviđa. Volimo slobodnu volju, ali samo ako je to naša slobodna volja. Želimo sami donositi odluke. Ali kada netko iskoristi svoju slobodnu volju i povrijedi nas ili one koje volimo, više nismo ljubitelji slobodne volje.

Adam i Eva su imali izbor. Iako živimo s ove strane vječnosti, bit će teške stvari kroz koje ćemo morati proći. Ponekada zbog naših odluka, ponekada zbog odluka drugih, ali ta teška vremena postoje.

2. Bog nas nikada neće ostaviti

Radi se o tome da Bog nikada nije obećao da će nam biti lako. Pogledala sam u Njegovu knjigu obećanja i ono se ne nalazi tamo. A opet, obećao je da bez obzira kroz što prolazimo, On će biti s nama. Pročitajte Ponovljeni zakon 31,6. Nećemo sami prolaziti kroz to.

Kao otac koji voli svoje dijete, On drži našu ruku, ili ako stvari postanu strašne, On će nas nositi. Pročitajte Izaiju 46,4. Mogu osloniti svoju glavu na Njegovo rame, znajući da će sve biti u redu. On je tu.

3. Bog nam daje milost

Bog ima poseban dar koji nam daje kada dođu teška vremena. Pavao je znao za taj dar i spomenuo ga je u 2. Korinćanima 12,8-9. Umjesto da odgovori na Pavlovu molitvu i ukloni ono što je teško u njegovom životu, Bog mu je dao milost. Bog je želio da Pavao shvati da ono kroz što prolazi je teško, ali da će mu Bog dati sve što je potrebno u toj poteškoći. Božja milost nas osposobljava činiti stvari za koje smo mislili da nikada nećemo moći … kao kada sam sjedila na suđenju za ubojstvo moje sestre, čekajući da svjedočim. Nisam sjedila tamo sama. Bog je bio sa mnom, dao mi je svoju milost.

4. Bog je pobijedio svijet

Možda se pitate zašto nas Bog nije htio upozoriti da je život težak. Pa, jeste. Pročitajte Ivana 16,33. Patnja u svijetu se odnosi na teška vremena. Bog nam je rekao da ćemo proći kroz teška vremena. Ali nas je podsjetio da nećemo biti sami. Kada smo otkrili da će naša unuka, Olivia, umrijeti prije rođenja, Bog je bio s nama. U 16. godini, kada sam stajala pored majčinog kovčega, Bog je bio sa mnom.

Ne postoji nijedna poteškoća, nijedan gubitak kroz koji sam sama prošla. A kada bi situacija postala teža nego što bih mogla podnijeti, otrčala bih do Njega. Pročitajte Psalam 91,1. Sjećate se kada ste bili mali i kada biste se uplašili? Bog zna da se ponekada osjećamo tako u životu. Pa je zato rekao da možemo uvijek dođemo Njemu. Možemo se sakriti u Njegovoj sjeni, u njegovoj ogromnoj sjeni ljubavi.

5. Bog nas tješi

Žureći da svog sina Nathana smjestim u auto, čula sam ga kako vrišti. Na moj užas, zalupila sam vrata preko njegovih malih prstića. Otvorila sam vrata, oslobađajući njegovu ruku i čula njegov iznenađeni glas: “Mama, zašto si to učinila?”

Bio je šokiran da će ga majka koja ga voli povrijediti. Ponekada sam se osjećala tako u životu. Kada sam pobacila, osjećala sam da je moje srce unutar vrata koja je Bog zatvorio. Pitala sam se zašto. A onda kada sam otkrila da moram čekati godinu dana prije nego opet zatrudnim, borila sam se s tim. I znate li što je Bog učinio? Podigao me je i tješio, kao što sam i ja učinila sa svojim sinom. Sreo me je na mjestu na kojem sam bila. Bog nam uvijek daje utjehu kada nam je potrebna. Pročitajte 2. Korinćanima 3-4. Bog otvara svoje riznice i daje utjehu svaki put kada je potrebna. A njegove zalihe se nikada neće isprazniti.

6. Bog ima svrhu za bol.

Možda već znate sva ova obećanja, ali ste ipak zbunjeni pitajući se zašto moramo patiti. Mislim, On je Bog; mogao bi zaobići sve to da želi, zar ne? A onda se sjetim Njegovog jedinorođenog Sina, i kako je Bog dopustio da i On pati na križu. Zato što nas je Bog volio.

Bog ima razloge koje mi ne razumijemo. Razmišlja drugačije od nas. Pročitajte Izaiju 55,8-9. Božji putovi nisu naši putovi, niti su Njegove misli naše misli. Ne možemo razumjeti beskonačnog Boga našim ograničenim umom. Tu dolazi povjerenje. Kada prolazimo kroz teška vremena, moramo se podsjetiti da je Bog sveznajući. I da sve čini za naše dobro. Pročitajte Rimljanima 8,28. Iako je život težak, možemo vjerovati da je Bog dobar.

Molim vas da se pomolite sa mnom:

Oče, molimo da nam ti pomogneš kada prolazimo kroz teška vremena u našim životima. Pomogni nam da budemo poput Davida koji je uvijek pamtio koliko si dobar. Pomogni nam da Ti vjerujemo kada stvari nemaju smisla. I Bože, u danima kada je naše srce slomljeno, nosi nas, jer to samo Ti možeš. Vjerujemo da je život težak, ali da si Ti dobar. Ne možeš biti ništa drugo. Amen.

Autorica: Anne Peterson; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Godupdates.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!