Zašto Bog dopušta nevolje svuda po svijetu?

Kako se vrijeme Božjeg suda približava, možemo očekivati ​​da će se nevolje samo povećavati. Zašto Bog dopušta nevolje?

Zbog nevolja u svijetu, mnogi misle da su ovo posljednji dani i da Isus uskoro dolazi. Isus je rekao svojim učenicima da nije za njih da znaju vrijeme, niti dan i sat Njegova povratka. No, odlomak u nastavku pomaže nam da razumijemo kako protumačiti život kad se osjeća kao da je sve što je nekada bilo sigurno odjednom postalo neizvjesno.

Isus je govorio o tome kako će krize, poput ratova, pandemije, požara ili potresa, obilježiti posljednje dane:

Dok je zatim na Maslinskoj gori sjedio, pristupiše k njemu učenici nasamo govoreći: “Reci nam kada će to biti i koji će biti znak tvojega Dolaska i svršetka svijeta?” “A čut ćete za ratove i za glasove o ratovima. Pazite, ne uznemirujte se. Doista treba da se to dogodi, ali to još nije svršetak. Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva; bit će gladi i potresa po raznim mjestima. Ali sve je to samo početak trudova.” (Matej 24, 3., 6-8)

Kako se Gospodinov dolazak približava, za očekivati je da će stanje u svijetu biti sve gore i gore. Što god drugo Bog radio, On budi svijet koji Ga polako zaboravlja i još pruža svakom nepokajanom grešniku da se spasi.

Bog je još uvijek milostiv

Nevolje koje nas snalaze nalik su porođajnim bolovima. Oni ne mogu dati točan trenutak rođenja djeteta, ali ukazuju na to da vrijeme postaje sve kraće i da dolazi naš Gospodin i Spasitelj. Kako se vrijeme Božjeg suda približava, možemo očekivati ​​da će se ovakve stvari samo povećavati.

Stoga, trebamo mudro razaznati u ovim vremenima božansko upozorenje koje Bog upućuje ljudima na zemlji: svijet u kojem živimo je privremen, a svi su naši temelji neispravni. Raspada se sve u što vjerujemo.

Na zemlji je sve privremeno, krhko, prolazno

Kada smo prvi put čuli za koronavirus ili COVID-19, pomislili smo da će to ući u kategoriju “ništa od toga”. Čuli smo puno puta o asteroidu koji se približava zemlji, ali do sada je uvijek prošao kraj nas. Ili čujete za požare, poplave, potrese i ratove u drugim zemljama i pretpostavite: “Ništa se od toga neće kod nas dogoditi.” Naša vojska nas može čuvati. A onda, odjednom, nismo više toliko sigurni.

Razmislite o tome kako je nešto što nitko od nas ne može vidjeti, nešto zbog čega mnogi od nas prije godinu dana nisu bili zabrinuti, odjednom pokosilo čitav svijet.

Zašto Bog dopušta nevolje?

Kada pogledamo Sveto pismo, vidimo kako Bog takve stvari često radi. Koristi krize kako bi probudio ljude (ili nacije).

Jakov se očajnički bojao zbog osobne sigurnosti kada mu je Ezav dolazio u susret. Okrenuo se Bogu. Mojsije je pronašao Boga zbog gubitka karijere i svog doma kada je otjeran iz Egipta u pustinju. Naaman, moćni sirijski ratnik, nakon što je obolio od gube, čuo je za Jednog koji ozdravlja. I mogli bismo navesti još stotinu primjera.

U svim tim slučajevima Bog ih je spustio na koljena da bi napokon pogledali pravi smjer. Iskoristio je njihove okolnosti kako bi im rekao: “Probudi se! Shvaćaš li koliko je život krhak i koliko ćeš biti bespomoćan ako nepripremljen staneš pred Božji sud?”

Bog čini isto u današnje vrijeme i upućuje isto upozorenje. Trebamo Mu se okrenuti, pasti na koljena i pokajati se za sve grijehe i propuste. Trebamo Ga slijediti do kraja života. Trebamo Mu služiti. Kada život na zemlji prođe, dolazi vječnost. A čovjeku je najveći dobitak vječnost s Bogom.

Nitko od nas ne zna hoće li naš život završiti danas, za šest mjeseci, ili za 60 godina. Ono što znamo je da će naš život jednom završiti. Mnogi žele zaboraviti tu bolnu istinu. Ali razmišljanje o smrti čini da čovjek dobro pogleda svoje temelje. Naša nada nije izgrađena na dobrom bankovnom računu, zdravstvenom sustavu, niti na ekonomskom boljitku. Naša nada izgrađena je na Isusu. To je temelj bolji od bilo čega što život može dati. Kada se sve potresa, ruši i polako nestaje, samo taj Temelj i dalje ostaje!

PROČITAJTE JOŠ: