10 načina na koje žena čini da se njezin muž osjeća kao gubitnik

Žena može nekim svojim ponašanjem doprinijeti da se njezin muž osjeća kao gubitnik. U ovom članku iznosimo najčešće načine na koje ona to čini. 

Kad sam pitala neke oženjene muškarce u svom životu: „Na koji način tvoja žena čini da se osjećaš kao gubitnik?“, dobila sam niz odgovora. Neki su tipovi zavrnuli rukave, kao da nisu mogli dočekati da se dotaknu problema. Drugi su introspektivno protrljali svoje grube brade i pročistili grlo, dugo pauzirajući prije nego što su podigli prst – „Imam jednu takvu.“

Osjećati se kao gubitnik jest složeno. Naravno, ponekad muškarac osjeća da ga žena ne poštuje. No, kad čini da se osjeća kao gubitnik – namjerno ili ne – to je drugačije. Za razliku od neuspjeha, kada se muškarac može podići i pokušati ponovo, biti gubitnik znači trajno stanje – i može postati obilježje, oznaka, identitet.

No, ovo je dobra vijest: Nijedna žena ne može reći mužu kakav je kao čovjek. Ne izriče mu presudu. To samo Bog može. A kad se muškarac osjeća kao vođa svog plemena, mora se obratiti Stvoritelju za potvrdu, Onome koji ga „slavom i čašću okruni“ (Psalam 8,5b).

A sada, bez određenog reda i neopćenit način, ovo su 10 načina na koje žena čini da se njezin muž osjeća kao gubitnik:

1. Nije zadovoljna prihodima.

Kada je riječ o novcu, moj muž i ja smo poput većine ljudi: Uvijek želimo više – možda ne da bismo kupovali jahte i iznajmljivali ih u sezoni, već plaćali račune za električnu energiju, prali zube i odmarali se.

No, u zadnje vrijeme postavljam svoju listu želja pred njega i govorim mu o prijateljicama koje imaju pomoćnice i kuću iz snova. Ovo ne može biti dobro za naš brak. Mislim, ako sam u iskušenju osjećati se kao neuspjeh – zato što sve to nemam – kako se osjeća onaj koji bi mi dao sav svijet kad bi mogao?

Stoga, umjesto računajući na novac, žena bi trebala računati na svoju sposobnost da bude, prema navodima iz 17. stoljeća, „najbolji partner svome mužu u uspjehu i najsigurniji prijatelj u nevolji“. Ali, nadasve, mora računati na Onoga koji zadovoljava njihove potrebe „prema bogatstvu svojemu, u slavi, u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,19).

2. Ne želi pustiti prošle neuspjehe.

Iznošenje prošlih neuspjeha dvostruko djeluje na srce muškarca. Već je dovoljno što se bavi problemima današnjice, a kamoli da ga njegova supruga podsjeća na nevezane neuspjehe od jučer. Osim toga, prošlost čini prilično dobar posao u rastu – bez ženine pomoći.

No, na svaku ženu koja se zalaže za budućnost muža, zaboravljajući što je iza i sežući za onim što je ispred (Filipljanima 3,13), postoji ona koja ga ne pušta. Takva žena možda u potpunosti ne razumije dubine Božje milosti. Tek tada može uzvratiti milost.

3. Postavlja visoka očekivanja za blagdane.

Kad žena očekuje da se njezin muž pretvori u šarmantnog princa na svaki blagdan, priprema ga za neuspjeh. Jedna je stvar željeti masažu s vrućim kamenjem na njezin rođendan, ali masaža s vrućim kamenjem iz godine u godinu – na Havajima – moglo bi biti previše.

Takvi darovi nisu jedine stvari. Jednom sam postavila nerealna očekivanja glede sudjelovanja mog muža na Badnjak. Prošle je godine zaspao pred djecom, a fantazije pijuckanja vrućeg kakaa dok zajedno postavljamo darove pod drvo su iščeznule. I postala sam suprotno od žene „spore na srdžbu“ (Jakovljeva 1,19).

Da, trebao je odigrati svoju ulogu. No, u kontekstu našeg 22-godišnjeg braka, braka u kojem se pokazao kao dobar čovjek, zašto bi se osjećao kao da me sada razočarao – i to na Božić?

Foto: Publicdomainpictures.net
Foto: Publicdomainpictures.net

4. Izbjegava intimnost.

Postoje razne izlike koje žene čine kako bi izbjegle intimnost, i neke su iznimno opravdane, pa čak i biblijske, a druge ne toliko. („Oprosti, pojela sam previše sira večeras“ uvijek je popularna izlika.) A kad su izgovori bez ikakvog razloga, muškarac bi mogao pomisliti da ju je nekako razočarao: Nekad je bila luda za mnom! Zašto joj moje potrebe više nisu prioritet?

A ako žena izbjegava intimnost, jer misli da je bolje riješiti bračne probleme prije seksa, stručnjaci se s time ne slažu. Zapravo, vjerojatnost rješavanja problema mnogo je veća nakon seksa. Jasno je da intimnost djeluje: „Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja“ (Marko 10,9).

5. Podsjeća ga da bi trebao biti duhovni vođa.

Što je dosadnije od muža koji podsjeća svoju ženu da mu se treba podlagati? Supruga koja podsjeća svog muža da bi trebao biti duhovni vođa kod kuće… i vođa služenja – to je popovanje, prodika i uzvisivanje – pogotovo ako se pojača „ton“ za bolji učinak.

Ali žena koja je ljubazna, ponizna i mudra ima moć pridobiti svoga muža bez riječi (1. Petrova 3,1). A kad molitve za njenog muža zamijene komentare koji ukazuju na njegove nedostatke, vrlo je vjerojatno da će ga vidjeti kako se pretvara u muškarca iz njezinih snova.

6. Preispituje način na koji odgaja djecu.

Kad god se naša djeca ne ponašaju najbolje, često se zezamo: „Očito je to pokupio s tvoje obiteljske strane.“ A budući da imamo prekrasnu obitelj s obje strane, sve ostaje na šali. Ali ne ostaju svi komentari – osobito koji dolaze od mene.

Izuzetno sam kriva za ispravljanje, odgovaranje i potkopavanje sposobnosti mog muža kao oca naše djece. Ušutkavam ga svojim ispravcima: „Bio si prestrog prema njoj… preblag prema njemu… sada joj idi dati zagrljaj“, što je smiješno, jer je nevjerojatan tata – čak obavlja dužnosti vezane za znanstvene projekte!

Kad muškarac podbaci kao otac, nosi taj teret cijeli život. Ali ako uspije, nema veće mjere za uspjeh! Stoga je neophodno da žena bude uz svoga muža (Postanak 2,18), jer se zajedno suočavaju s najtežim poslom na svijetu – odgojem djece kako bi postali zreli i zdravi ljudi.

7. Uspoređuje ga s drugim muškarcima.

Ovo je važno muškarcima. Počevši od škole morali su pronaći svoj put na igralištu, pozicionirati se na svoje mjesto. Do danas se nije mnogo promijenilo. No, na sreću, postoji dom! Mjesto na koje može otići bez da ga se uspoređuje… ili ne?

Ništa muškarcu ne daje osjećaj neuspjeha više nego kad njegova žena kaže: „Pitam se koliko novaca Joel zarađuje?“ – „Jesi li vidio kako joj je Matt otvorio vrata?“ – „Zašto nisi pustolovan poput Andrewa?“ Ispada da je više zainteresirana za oblikovanje muža na vlastitu idealnu sliku, a ne Božju.

No, što ako je promjena potrebna? Tada mora dati Bogu mjesta da radi u njegovom životu. Uostalom, promjena se ne događa preko noći. Čak je i sam Isus, premda savršen, sazrijevao tijekom vremena „u mudrosti i rastu i milosti pred Bogom i ljudima“ (Luka 2,52).

8. Nije ponosna na ono što radi.

Za svaku ženu koja nije ponosna na muža, postoji žena koja se ne može ponositi više.

Nije bitno je li muškarac profesionalni aukcionar, olimpijski plivač ili kolekcionar kovanica. Ako njegova žena ne poštuje, divi se i podržava njegovu karijeru, hobije i interese, sigurno će se osjećati kao neuspjeh. A ako ga previše obuzmu strasti, nad svojim mužem može moliti Izreke 3,6: „Misli na nj na svim svojim putima, i on će poravniti tvoje staze.“

9. Pronalazi malu radost u zajedničkom životu.

Nakon dvanaest godina našeg braka preselili smo se iz Kalifornije u Alabamu. Iako sam voljela svoje divne susjede i sezonsko vrijeme, nisam mogla prestati očajavati – i nije postojao način da moj muž to popravi. Osjećao se beznadno i obeshrabreno, kao da mi nije uspio pružiti radosni život.

Postoji milijun razloga zašto bi se žena mogla izboriti za radost. Mogla bi zbog svog muža ili to uopće ne mora imati nikakve veze s njim – kako god, žena bez radosti daje muškarcu osjećaj neuspjeha. Važno je održati otvorenu komunikaciju, jer je korisno „nositi bremena jedni drugih, i tako ispuniti zakon Kristov“ (Galaćanima 6,2).

10. Ispravlja ga javno.

Kada smo se tek vjenčali, bili smo prijatelji s dužnostima muža i žene. Bio je to više dvoboj muža i žene, jer sam stalno prigovarala svom mužu ispred drugih. Bilo bi manje bolno – za sve nas – da sam na njegovom čelu otisnula „VELIKI GUBITNIK“ i s time završila.

Ništa ne može isisati život iz muškarca više od žene koja ga omalovažava u javnosti, a ponekad je to samo kolutanje očima. Čak i ako to zaslužuje, žena će imati više poštovanja od njega i njegovih prijatelja – ako se utiša u tom pogledu i odluči voljeti svoga muža duboko, jer „ljubav pokriva mnoštvo grijeha“ (1. Petrova 4,8).

Autorica: Molly Parker; Prijevod: Vesna L.

PROČITAJTE JOŠ: