Ružne misli
Foto: Unsplash

Što učiniti kada se pojave ružne misli? Kako im se suprotstaviti?

Jeste li ikada bili tijekom molitve napadnuti bestidnim mislima? Jeste li ikada bili u slavljenju Boga, a da su se pornografske slike pojavljivale u vašem umu?

Jeste li ikada prolazili kroz vremensko razdoblje kada je vaš um bio obuzet vrlo lošim mislima, mislima od kojih vam bilo muka i koje su vas pritiskale, mislima od kojih ste željeli biti oslobođeni, mislima o seksualnom nemoralu, ubojstvu, ili samoubojstvu? Ako je tako – niste jedini.

Vi zato možete znati iz prve ruke na što je apostol Pavao mislio kada je govorio o “plamenim strijelama” – ili bukvalnije: “raspaljena”, “ognjenim” strijelama – Zlog. Na ovoj točki važno pitanje za nas je: Kako mogu znati razliku između plamenih strijela zloga i grijeha zlih misli?

Ružne misli mogu dolaziti iznutra ili od sotone

Ružne misli započinju iznutra, kao što je Isus rekao: “Iz srca izlaze zle misli …” (Matej 15,19). Ružne misli su u tvojoj kontroli i imaju element zadovoljstva u sebi. Plamene strijele zlog s druge strane dolaze izvan tebe i donekle su izvan tvoje kontrole. One su također napadne. Ti ne samo da ne želiš da imaš te misli, nego ih svjesno odbijaš.

VIDI OVO: Kako pobijediti zle misli i bludna maštanja za vrijeme molitve?

Iskustvo iz života Charlesa Spurgeona poslužit će kao ilustracija. Prolazeći kroz poduži period napada nemoralnih misli na njegov um i nalazeći se blizu točke očaja, počinjao je dovoditi u pitanje čak i svoje spasenje. (Jer, nakon svega, kako može jedan pravi kršćanin misliti takve misli?)

Konačno je o tome porazgovarao sa svojim djedom koji je također bio u službi evanđelja. Djed ga je upitao jednostavno: “Uživaš li u tim mislima?” Mladi Spurgeon je odgovorio: “Ne, ja ih mrzim!” Njegov djed je odgovorio: “Tada nemoj imati posla s njima. Nemoj ih posjedovati jer one nisu tvoje nego đavlove”.

Đavao usadi zle misli u naš um kako bismo mislili da su to naše misli

Đavao je tajanstven; on usadi misao u tvoju glavu i želi te navede na to da misliš da je to tvoja misao. Ali ti je nemoj posjedovati; umjesto toga odbij je i shvati tko je iza toga. Čak njegovo oružje možeš okrenuti protiv njega koristeći te prilike za molitvu i slavljenje. Ti možeš biti kao Benaja koji je istrgao neprijatelju “koplje iz ruke, i ubi ga s njegovim kopljem.” (2. Samuelova 23,21)

VIDI OVO: Dvije duhovne tajne koje mogu promijeniti vaš misaoni život

“Uostalom, braćo, sve što je čestito, što je dično, što je pravedno, što je nevino, što je ljubezno, što je na dobru glasu, i sve što je kreposno i hvale vrijedno, to neka bude sadržaj vaših misli! ” (Filipljanima 4,8)

Kao što priroda ne podnosi vakuum, tako i naši umovi ne mogu zadugo biti prazni. Dobre misli ne ostavljaju prostora za zle misli.

Autor: Brian Broderson